Στα ύψη οι τιμές και τον Νοέμβριο, με ρεκόρ πληθωρισμού που ξέφυγε στο 4,3%! Τροφοδοτείται από άλμα των τιμών στην ενέργεια οι οποίες πυροδοτούν κύμα ανατιμήσεων σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών.
Από την αγορά εκτιμούν μεσοσταθμικές αυξήσεις έως 15% το επόμενο διάστημα, ακόμα και σε βασικά αγαθά. Μέσα στην κρίση της πανδημίας, που ασκεί αφόρητες πιέσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, επιδεινώνεται και η κρίση της ακρίβειας με διεθνές κύμα ανατιμήσεων, το οποίο ψαλιδίζει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και επιβαρύνει σοβαρά το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ειδικά στην ενέργεια, μέσα σε μια χρονιά κατεγράφη αύξηση 132% στο κόστος του φυσικού αερίου, 46% στο πετρέλαιο θέρμανσης ενώ υπάρχουν επιχειρήσεις που είδαν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος να έχει τριπλασιαστεί. Στην οδό Νίκης, το οικονομικό επιτελείο, αν και φαίνεται εγκλωβισμένο στο θετικό σενάριο για την εξέλιξη της δίδυμης κρίσης (πανδημίας και ακρίβειας), αναζητά πόρους για νέα μέτρα στήριξης. Όμως η κυβερνητική αντίληψη για την Οικονομία και το μεγάλο έλλειμμα του προϋπολογισμού που από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα κλείσει το έτος στα 14 δισ. ευρώ ή το 8% του ΑΕΠ, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια παρεμβάσεων…
Βασικές αιτίες
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, τον Νοέμβριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, έφτασε στο 4,3% τον Νοέμβριο από 2,8% τον Οκτώβριο και 1,9% τον Σεπτέμβριο. Την ίδια ώρα στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 4,9% από 4,1% τον Οκτώβριο και 3,4% τον Σεπτέμβριο. Βασικές αιτίες της εκρηκτικής ανόδου του πληθωρισμού είναι οι τιμές στην ενέργεια οι οποίες σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 27,4% και ακολουθούν οι υπηρεσίες με αύξηση κατά 2,7%, τα βιομηχανικά προϊόντα κατά 2,4% και τα τρόφιμα, ποτά και καπνικά κατά 2,2%.
Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Οκτωβρίου), έχουν δείξει σε ετήσια βάση ότι το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 132,4%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 45% και η βενζίνη κατά 22,3%. Αντίστοιχα αυξήσεις καταγράφηκαν και σε είδη διατροφής τα οποία μέσα σε ένα χρόνο το ελαιόλαδο αυξήθηκε κατά 22,1%, το αρνί και το κατσίκι κατά 16,3%, τα νωπά λαχανικά κατά 9,8%, οι πατάτες κατά 9,1%, τα πουλερικά 8,5%.
Αβεβαιότητα
Η πανδημία βρίσκεται και πάλι σε έξαρση πανευρωπαϊκά, επαναφέροντας την αβεβαιότητα και την ανησυχία στην οικονομία. Όμως από πλευράς κυβέρνησης, τα μέτρα κρίνονται από τους φορείς ανεπαρκή καθώς ειδικά για τις επιχειρήσεις δεν έχει εισακουστεί κανένα από τα αιτήματα των επιμελητηρίων. Χιλιάδες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να πνιγούν στα χρέη, που συσσωρεύθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΕΕΕ, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, «πάνω από 8 στις 10, δεν έχουν καμία πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις των κλάδων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους ή υπολειτούργησαν με κρατική εντολή, η έλλειψη ρευστότητας εξακολουθεί να είναι ασφυκτική».
Ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά τη μετάθεση της έναρξης αποπληρωμής της ενίσχυσης που έλαβαν οι επιχειρήσεις, μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% για τα είδη πρώτης ανάγκης, τη μη επιβολή Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στην αύξηση της τιμής της ενέργειας, την κατάργηση του ΕΦΚ στον καφέ και φοροελαφρύνσεις, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
Μαύρη πρόβλεψη
Με το οικονομικό επιτελείο, να μην φαίνεται «ζεστό» σε ελαφρύνσεις ή κάποιο επίδομα, αποκτά ιδιαίτερη αξία η «μαύρη» πρόβλεψη των αναλυτών διεθνών οίκων και πολυεθνικών τραπεζών. Βλέποντας πως ο πληθωρισμός «πέταξε» σε υψηλά 10ετίας τον Νοέμβριο, ξεπερνώντας κάθε εκτίμηση σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, η Capital Economics προειδοποιεί ότι η παράταση της πανδημίας, μετά και την απειλητική εμφάνιση της Μετάλλαξης Όμικρον, ενδέχεται να κρατήσει στα ύψη τις τιμές βασικών αγαθών για μεγάλο διάστημα. «Η μεγάλη εικόνα είναι πως οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, όπως αποκαλύπτουν και οι προσδοκίες των επιχειρήσεων. Οι περισσότερες προβλέπουν ότι οι τιμές πρώτων υλών θα είναι στα ύψη για μεγάλο διάστημα» εξηγούν οι αναλυτές της.
Στο γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά, οι αναλυτές αποκαλύπτουν πόσο σύνθετο έργο έχει μπροστά της η ΕΚΤ. Αν και μέχρι προχθές οι αξιωματούχοι της, στη Φρανκφούρτη προσπαθούσαν να καθησυχάσουν σχετικά με το πόσο επίμονος θα είναι ο πληθωρισμός, είναι βέβαιο πως ο κίνδυνος είναι μεγάλος και το σενάριο παρατεταμένης ακρίβειας και το 2022 έρχεται όλο και πιο κοντά. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και ο διοικητής της FED (Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ), Τζερόμ Πάουελ, επισήμανε ενώπιον της Γερουσίας ότι η μετάλλαξη Όμικρον ενισχύει τις προκλήσεις για την οικονομία και περιπλέκει την κατάσταση για την εξέλιξη της ακρίβειας. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός κεντρικός Τραπεζίτης, είχε δηλώσει πως η FED θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τον όρο «προσωρινό» για το φαινόμενο της ακρίβειας.
ΕΝΘΕΤΟ
Alpha Bank: Στοχεύουμε σε διψήφια ποσοστά κερδοφορίας
Καθαρά κέρδη άνω των 300 εκατ. ευρώ προβλέπει για το 2021 η Alpha Bank. Παράλληλα, οι τελευταίες κινήσεις που προωθούνται μέχρι τέλους έτους, αναμένεται κεφαλαιακό όφελος μεγαλύτερο του 1 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τους στόχους για τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, κερδοφορίας και μείωσης του κόστους. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, ο στόχος για ετήσια αύξηση κερδών κατά 5% μέχρι το 2024 επιτυγχάνεται. Ενδεικτικό των εμπροσθοβαρών κινήσεων που θα επιταχύνουν την κερδοφορία και τα κεφάλαια από τις αρχές του 2022 είναι ότι, αν λαμβάνονταν υπόψη τα κόστη από την τιτλοποίηση Galaxy (10 δισ. ευρώ), τότε τα κέρδη του εννεαμήνου θα ήταν 2,5 δισ. ευρώ. Ο CEO της Alpha Bank σημειώνει ακόμη πως στόχος της τράπεζας είναι να πετύχει μονοψήφιο δείκτη προβληματικών δανείων στις αρχές του 2022. Συγκεκριμένα τόνισε πως «η επιτυχής ολοκλήρωση του Project Galaxy τον Ιούνιο και η υπογραφή της συμφωνίας για το Project Cosmos τον Οκτώβριο συνιστούν σημαντική πρόοδο στην προσπάθειά μας να μετασχηματίσουμε την Alpha Bank σε μία Τράπεζα πιο ανθεκτική και αποδοτική, ικανή να αξιοποιήσει το ακόμη ισχυρότερο κεφαλαιακό της προφίλ για την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος των Μετόχων, των Πελατών και της Κοινωνίας».