«Ξέφυγε» ο κορωνοϊός μετά το λάθος του ΕΟΔΥ

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontra News

Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Τι λένε επιστήμονες και εκκλησία για τη Θεία Κοινωνία

«Έως και το 15% του πληθυσμού μπορεί να μολυνθεί» υποστηρίζουν οι ειδικοί

Ανησυχία, αναστάτωση αλλά και δυσαρέσκεια επικρατεί τόσο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όσο και στην κυβέρνηση, καθώς φαίνεται πως υπάρχουν σαφείς πολιτικές ευθύνες για τη διάδοση του κορωνοϊού. Από το Μαξίμου προσπαθούν να περιορίσουν την επικοινωνιακή ζημιά, αλλά και να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το ευαίσθητο θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες (διαβάστε πιο αναλυτικά στη σελ. 29) η πληροφορία πως υπάρχουν ύποπτα κρούσματα στο γκρουπ των 53 ατόμων που επέστρεψε από ταξίδι σε Ισραήλ και Αίγυπτο ήταν γνωστή από την προηγούμενη Πέμπτη στους υπευθύνους του ΕΟΔΥ.

Αντί λοιπόν να τηρηθεί το πρωτόκολλο και να ληφθούν τα μέτρα για τους ασθενείς με τα ύποπτα συμπτώματα που επιστρέφουν από το εξωτερικό, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν αυτά τα περιστατικά ως απλές λοιμώξεις, μόνο και μόνο επειδή Ισραήλ και Αίγυπτος δεν κατατάσσονταν στις επικίνδυνες χώρες. Τι και αν στους Αγίους Τόπους, όπου βρέθηκε το γκρουπ, συρρέουν χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο; Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως όποιος επισκέπτεται έναν τέτοιο παγκοσμίου φήμης προορισμό έρχεται είτε έμμεσα, είτε άμεσα σε επαφή με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Κάτι το οποίο δεν έλαβε υπ’ όψιν ο κρατικός μηχανισμός…

Με απλά λόγια, κανείς δεν σκέφτηκε να προσθέσει στους επικίνδυνους προορισμούς (Κίνα, Ιταλία, κ.λπ.) και τα πολυσύχναστα τουριστικά μέρη του πλανήτη και να εξετάζονται σύμφωνα με το πρωτόκολλο όσοι τα επισκέφθηκαν και παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα. Την ώρα μάλιστα που έχουν ξεπεράσει τις 100.000 τα κρούσματα παγκοσμίως. Το δήθεν «απόλυτα θωρακισμένο σύστημα Υγείας» της κυβέρνησης έδειξε τις αδυναμίες του από την πρώτη βδομάδα…

«Θα το δείτε στον ανασχηματισμό»

Την Πέμπτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον προέδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα. Η επίσημη ενημέρωση είναι ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση της κατάστασης και των μέτρων που έχουν ληφθεί και τονίστηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών.

Το σίγουρο είναι πως συζητήθηκαν και αναζητήθηκαν οι πολιτικές ευθύνες, με την κυβέρνηση να μην επιθυμεί αυτή τη στιγμή ούτε να προχωρήσει σε αλλαγές σε πρόσωπα, ούτε να ζητήσει παραιτήσεις. Κάτι τέτοιο αφενός θα γκρέμιζε το αφήγημα περί «θωρακισμένου συστήματος Υγείας» και θα αποτελούσε επικοινωνιακή κυβερνητική ήττα, και αφετέρου θα προκαλούσε αναστάτωση εν μέσω αντιμετώπισης της κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα είναι βαρύ τόσο για τον Βασίλη Κικίλια, όσο και για τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη. Σε σχετικό ερώτημα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το μέγεθος της εμπιστοσύνης στην ηγεσία του υπουργείου «θα φανεί στον ανασχηματισμό».

1.500 προσλήψεις – Ποιο είναι το plan B

Στη σύσκεψη του Μαξίμου συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, οι επιστήμονες αναμένουν φέτος στη χώρα μας να νοσήσει από τον κορωνοϊό το 5% με 15% του πληθυσμού. Οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν πως αν και εφόσον μπει η χώρα σε αυτή τη φάση, δεν θα ελέγχονται όλα τα ύποπτα κρούσματα και θα γίνονται εργαστηριακές εξετάσεις μόνο στα πολύ βαριά περιστατικά. Τα ήπια περιστατικά θα παραμένουν στο σπίτι τους με κατ’ οίκον περιορισμό. Σε μια τέτοια περίπτωση, από την κυβέρνηση εξετάζουν την αναβολή θεαμάτων, και το προσωρινό κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων, θεάτρων, κινηματογράφων, γηπέδων, κ.α. ώστε να αποφεύγεται η συνάθροιση πολλών ατόμων.

Σύμφωνα με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, δίνεται η δυνατότητα στον ΕΟΔΥ να προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, ενώ ανακοίνωσε την έγκριση 1.500 προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με διετείς συμβάσεις.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στο να αναστείλει τις φορολογικές υποχρεώσεις των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές.

«Φανταστείτε τι θα γινόταν αν ήταν Ξανθός και Πολάκης…»

«Φανταστείτε αν είχαμε επί των ημερών Ξανθού και Πολάκη κορωνοϊό και αν είχε συμβεί αυτό που συνέβη στη Πάτρα, τι θα είχε συμβεί. Θα ζητούσαν το κεφάλι τους επί πίνακι. Εμείς αντιθέτως με αίσθημα ευθύνης δεν θα επικεντρώσουμε στη κριτική και στη καταγγελία αλλά θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε με κάθε τρόπο εποικοδομητικά, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή ανταπόκριση του ΕΣΥ» δήλωσε σύμφωνα με κομματικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας με το πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η εξέλιξη στην Πάτρα είναι πολύ ανησυχητική. Εμείς ορθώς αναβάλαμε όλες τις μαζικές κομματικές εκδηλώσεις μας γιατί έχουμε υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Και ορθώς επίσης δεν έχουμε επιλέξει μια πολιτική ισοπεδωτικής κριτικής στην κυβέρνηση, όπως έκανε αυτή σε εμάς, ακόμη και σε ευαίσθητα θέματα όπως αυτό της δημόσιας υγείας. Σας θυμίζω ότι πέρυσι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή μας κατηγορούσε ως υπεύθυνους για τους θανάτους από την εποχιακή γρίπη, ενώ οι αντίστοιχοι φέτος είναι πολλαπλάσιοι».

Να πάρει πρωτοβουλίες σχετικά με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στους εργαζόμενους και τους χώρους εργασίας κάλεσε το Υπουργείο Εργασίας η Εφη Αχτσιόγλου.

Τι συμβαίνει τελικά με τη Θεία Κοινωνία;

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις της καθηγήτριας Λοιμωξιολογίας, Ελένης Γιαμαρέλλου στον REAL FM. Η ίδια εξέφρασε την άποψη ότι οι πιστοί δεν διατρέχουν κίνδυνο κοινωνώντας και συμπλήρωσε ότι θα κοινωνήσει κανονικά. Πάντως τόνισε πως «στην εκκλησία δεν πρέπει να πηγαίνουν άτομα από τις ευπαθείς ομάδες, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας».

«Οι πιστοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δεν πρέπει να πάνε στην Εκκλησία. Να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία από το σπίτι τους» δήλωσε στην ΕΡΤ και ο πρόεδρος του τμήματος πολιτικής υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

Αντίθετη άποψη εκφράζει ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, ο οποίος σημειώνει πως είναι αδύνατον να μην λειτουργήσουν οι εκκλησίες και υποστηρίζει πως «δεν μεταδόθηκε ποτέ ασθένεια από τη Θεία Κοινωνία».

«Η Θεία Κοινωνία είναι το αποκορύφωμα της Πίστης. Όσοι νιώθουν την ανάγκη για να κοινωνήσουν μπορούν να το κάνουν χωρίς κανένα φόβο και ενδοιασμό» δήλωσε από τη μεριά του ο γιατρός και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Πάντως, στην πλειοψηφία τους οι επιστήμονες επισημαίνουν τους κινδύνους από τα κοινόχρηστα σκεύη που χρησιμοποιούνται στις εκκλησίες.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή