ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΟΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΑΤ
Εκτός ελέγχου οδηγείται μέρα με τη μέρα η κατάσταση στην Ειδομένη, όπου το κλίμα είναι έκρυθμο και οι εντάσεις συνεχείς, με τους πρόσφυγες να βρίσκονται κυριολεκτικά στα όρια τους και την κυβέρνηση να αναζητά εναγωνίως τρόπους αναίμακτης εκκένωσης της περιοχής.
Νέα επεισόδια σημειώθηκαν χθες στα ελληνοσκοπιανά σύνορα μεταξύ προσφύγων και αστυνομίας, η οποία επιχείρησε να απομακρύνει διαδηλωτές που νωρίτερα είχαν καταλάβει για πολλοστή φορά τις σιδηροδρομικές γραμμές.
Το εξαγριωμένο πλήθος αντέδρασε έντονα πετώντας πέτρες στους άνδρες των ΜΑΤ ενώ τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο όταν ακτιβίστρια μπήκε στη μέση προκειμένου να εμποδίσει τους αστυνομικούς αλλά προσήχθη και οδηγήθηκε σε υπηρεσιακό όχημα.
Οι συγκεντρωμένοι πρόσφυγες όρμησαν και την έβγαλαν έξω από το περιπολικό με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν μικροσυμπλοκές ενώ κάποιοι έστησαν και οδοφράγματα. Η ηρεμία επανήλθε λίγη ώρα αργότερα, αλλά οι διαμαρτυρόμενοι παρέμειναν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ έστησαν και μικροφωνική εγκατάσταση προκειμένου, όπως είπαν, να ενημερώνουν όλους όσοι βρίσκονται στον καταυλισμό και να στείλουν το δικό τους μήνυμα προς την Ευρώπη.
Παράλληλα, ομάδα προσφύγων και μεταναστών απέκλεισε εκ νέου την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο ρεύμα προς Ευζώνους, ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και να τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Η διαμαρτυρία τους έληξε το μεσημέρι και ο δρόμος δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους πρόσφυγες να αποχωρήσουν οικειοθελώς από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – Σκοπίων, όμως το εγχείρημα αυτό δεν αποδίδει τους αναμενόμενους καρπούς αφού τις τελευταίες ημέρες ελάχιστοι έχουν δεχθεί να φύγουν από μόνοι τους.
Στο σημείο εξακολουθούν να βρίσκονται περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι που δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί, μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα.
Ωστόσο, τα Σκόπια με σχετική απόφαση του κοινοβουλίου τους, διαμηνύουν ότι θα τα κρατήσουν κλειστά μέχρι το τέλος του έτους. Επομένως, κυβέρνηση και πρόσφυγες βρίσκονται αμφότεροι μπροστά σε ένα πλήρες αδιέξοδο το οποίο καλούνται να λύσουν άμεσα προς το συμφέρον όλων των πλευρών.
Στο πλαίσιο αυτό, στην Ειδομένη αναμένεται να φτάσει κλιμάκιο διερμηνέων προκειμένου να ενημερώσει επισταμένα τους παρευρισκομένους στον καταυλισμό ότι είναι ανώφελο κυρίως για τους ίδιους να παραμένουν εκεί, από τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα να διαμείνουν σε κέντρα φιλοξενίας μέσα σε ανθρώπινες συνθήκες.
«Βουλιάζει» ο Πειραιάς
Επικίνδυνα ανεβαίνει ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών στον Πειραιά, που έχει ξεπεράσει πλέον τους 5.600. Σε αυτούς ήρθαν να προστεθούν ακόμη 124 που έφτασαν στο λιμάνι χθες το μεσημέρι με το επιβατηγό οχηματαγωγό «Νήσος Μύκονος» από τη Σάμο.
Ο αριθμός των αλλοδαπών που έχουν βρει προσωρινό κατάλυμα λιμάνι παραμένει σε υψηλότατα επίπεδα, καθώς αρκετοί εξ αυτών αποχώρησαν από τα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής και επέστρεψαν στο λιμάνι, καταγγέλλοντας άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Άλλωστε, πολύ λίγοι δέχονται πλέον να μεταφερθούν στις δομές φιλοξενίας, αφού οι πληροφορίες που τους έχουν μεταφερθεί αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης και την παρουσία αστυνομίας και στρατού αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα. Παράλληλα, υπάρχει όργιο παραπληροφόρησης για επικείμενο άνοιγμα των συνόρων τις επόμενες ημέρες αλλά και παρουσία κυκλωμάτων που τους υπόσχονται έναντι αμοιβής να τους οδηγήσουν ως την Γερμανία.
Ωστόσο, εδώ και πολλές μέρες, οι σκηνές έχουν πολλαπλασιαστεί στους εξωτερικούς χώρους των επιβατικών σταθμών του ΟΛΠ. Ειδικά στην πύλη Ε2, έχουν φτάσει μέχρι την προβλήτα και ξεπερνούν τις 300. Το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των γιατρών είναι δύσκολο, καθώς τα περιστατικά λοιμώξεων, πυρετού και γαστρεντερίτιδας τους αναγκάζουν να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση.
Άφιξη 300 προσφύγων στη Λέσβο
Παρά την καταγραφόμενη μείωση των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του Αιγαίου, περισσότεροι από 300 μετανάστες αποβιβάστηκαν χθες Λέσβο.
Με τις νέες αφίξεις αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθμός των υπό περιορισμό διαμενόντων προσφύγων και μεταναστών στο χοτ σποτ της Μυτιλήνης, οι οποίοι και περιμένουν την ενεργοποίηση των όσων προβλέπει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ώστε να υποβάλουν αίτηση ασύλου ή να επαναπροωθηθούν στην γειτονική χώρα.
Εναπομείναντες με το παλιό καθεστώς καταγραφής, οι οποίοι σταδιακά αναχωρούν για την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι 686 στη Μυτιλήνη, 29 στη Χίο και 213 στη Σάμο.
Υπό περιορισμό στα χοτ σποτς των τριών νησιών βρίσκονται της 1691 στη Μόρια, 1366 στη Χίο και 189 στη Σάμο.
Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη καταμέτρηση οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα υπολογίζονται σε 50.364. Από αυτούς, οι 4.242 παραμένουν στα νησιά. Στις δομές της Αττικής φιλοξενούνται 14.698 άτομα, ενώ στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.874.
Οι περισσότεροι πρόσφυγες βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα (28.550). Από αυτούς, οι 11.370 διαμένουν στην Ειδομένη και οι 1.250 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου.
Οι υπόλοιποι φιλοξενούνται σε χώρους στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Καβάλα, τη Δράμα, την Κοζάνη, την Κατερίνη, την Κόνιτσα, την Πρέβεζα, τα Γιάννενα, τα Γιαννιτσά και τη Βέροια.
Έρχεται νομοσχέδιο για το προσφυγικό
Μέσα στις επόμενες ημέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όπως ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
Το επίμαχο νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, καθώς και τη σύσταση γενικής γραμματείας Υποδοχής στο υπουργείο Εσωτερικών και διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης προσφύγων για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.
Η αίτηση ασύλου θα εξετάζεται εντός μίας εβδομάδας, ενώ σε διάστημα άλλης μίας εβδομάδας θα εξετάζεται και η προσφυγή του αιτούντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, για την ταχύτερη εξέταση των αιτήσεων, η Υπηρεσία Ασύλου θα έχει πλέον περιφερειακά γραφεία και αυτοτελή κλιμάκια σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Ρόδο, ενώ σε κάποιες περιοχές θα μπορούν να γίνουν περισσότερα από ένα γραφεία, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Ακόμη, συστήνεται Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης με στόχο την εφαρμογή των πολιτικών ένταξης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και των μεταναστών στην ελληνική επικράτεια.
Όπως προκύπτει, πάντως, στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει αναγνώριση της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας», παρά αναφέρονται τα κριτήρια τα οποία προβλέπει η Οδηγία που ενσωματώνεται.
Η κ. Γεροβασίλη επεσήμανε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τον σχεδιασμό για δημιουργία 30.000 θέσεων πριν από τα μέσα Απριλίου και ότι αξιολογεί την σχετική μείωση των προσφυγικών ροών, που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες προς τα νησιά.
Σε ότι αφορά την Ειδομένη, είπε ότι έχει αρχίσει ήδη, με τη βοήθεια του κρατικού μηχανισμού η εθελοντική απομάκρυνση των προσφύγων από το σημείο σε κέντρα φιλοξενίας, με ρυθμούς που τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθούν.
Κομισιόν: Ενθαρρυντική η μείωση αφίξεων προσφύγων
Ενθαρρυντική χαρακτηρίζει τη μικρή μείωση των ημερήσιων αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης Νατάσα Μπερτό. Όπως ανέφερε, οι ημερήσιες αφίξεις είναι λιγότερες από 300 άτομα την ημέρα κατά μέσο όρο, ενώ στο παρελθόν ξεπερνούσαν τις 2.000.
Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας για τις επιστροφές των μεταναστών στην Τουρκία, είπε πως πραγματοποιούνται ήδη οι επαναπροωθήσεις των παράτυπων αλλοδαπών στο πλαίσιο της συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, σημειώνοντας πως στις 24 Μαρτίου μεταφέρθηκαν στην Τουρκία 76 μετανάστες και στις 25 Μαρτίου 71.
Επιπλέον, ανέφερε ότι οι επιστροφές στην Τουρκία των αιτούντων άσυλο, των οποίων οι αιτήσεις δεν γίνονται δεκτές, αναμένεται να ξεκινήσουν ταυτόχρονα με το σχήμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία (βάσει της φόρμουλας ένας προς έναν) στις 4 Απριλίου.
Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως η Ελλάδα παρέλαβε σήμερα (σ.σ χθες) επιπλέον υλική βοήθεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, δύο φορτηγά έφτασαν στην Ελλάδα με 150 ηλεκτρικές θερμάστρες, 100 κρεβάτια, 50 σκηνές, 150 συναγερμούς πυρκαγιάς, 32 πυροσβεστήρες και 500 κουβέρτες που παρέχονται από τη Σουηδία, καθώς και 100 κρεβάτια και 1000 μαξιλάρια από τη Γερμανία.
Μετεγκατάσταση 450.000 Σύρων προσφύγων επιδιώκει ο ΟΗΕ
Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι επιδιώκουν τη μετεγκατάσταση περισσότερων από 450.000 Σύρων προσφύγων, περίπου το ένα δέκατο αυτών που βρίσκονται σήμερα σε γειτονικές χώρες, μέχρι τα τέλη του 2018, αλλά παραδέχθηκαν πως έχουν να καταπολεμήσουν τον εκτεταμένο φόβο και την πολιτικοποίηση του ζητήματος.
Σήμερα, διεξάγεται στη Γενεύη διάσκεψη σε υπουργικό επίπεδο με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι.
Φωτογραφία: Eurokinissi
Διαβάστε επίσης:
Ένταση στην Ειδομένη για τη σιδηροδρομική γραμμή