Skip to content
Παρασκευή, 25 Απριλίου 2025

Βρασνά: Γονείς σταμάτησαν να στέλνουν τα παιδιά στο νηπιαγωγείο, για τα προσφυγόπουλα

Καλά κρατεί ο ρατσισμός στα Βρασνά. Αυτή τη φορά γονείς δεν πήγαν επί μέρες τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο… επειδή θα γράφονταν σε αυτό οκτώ νήπια προσφυγόπουλα.

Την προηγούμενη εβδομάδα γονείς αντέδρασαν στην παρουσία 8 παιδιών στο… νηπιαγωγείο της περιοχής και κράτησαν τα παιδιά τους μακριά από τη σχολική μονάδα για αρκετές ημέρες. Συγκεκριμένα, από την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, μόλις έγινε γνωστό ότι πρόκειται να εγγραφούν στο νηπιαγωγείο τα οχτώ νήπια προσφυγόπουλα, οι γονείς σταμάτησαν αμέσως τη φοίτηση των παιδιών τους. Διαμαρτυρήθηκαν έντονα στο σχολείο και δύο μέρες μετά, στις 29 του μήνα, επισκέφθηκαν τον διευθυντή Εκπαίδευσης.

Όχι μόνο απαίτησαν να μην εφαρμοστεί η απόφαση της Διεύθυνσης, δηλαδή του υπουργείου, δηλαδή της κυβέρνησης, αλλά επέμεναν στην εκβιαστική αντίδραση της αποχής των παιδιών τους, απειλώντας, ταυτόχρονα, ότι “ακόμα δεν έχετε δει τίποτα και να περιμένετε περισσότερα“. Αφού πρώτα, φυσικά, ισχυρίστηκαν τα συνήθη περί μη εμβολιασμού, δήθεν, των προσφυγόπουλων και άλλων προβλημάτων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η κατήχηση

Όμως, την επόμενη μέρα, 30 Ιανουαρίου, ξημέρωνε των Τριών Ιεραρχών. Μεγάλη μέρα για ένα “ελληνορθόδοξο σχολείο” – όπως ακριβώς το χαρακτήρισε η δικηγόρος που συνόδευε την αντιπροσωπεία. Ετσι, σταμάτησαν την αποχή και έστειλαν τα παιδιά στο σχολείο. Για την κατήχησή τους. Η μόρφωση μπορεί να περιμένει.

Πάντως, πληροφορίες θέλουν τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δυτικής Θεσσαλονίκης, στην οποία υπάγεται η σχολική μονάδα, να αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα τα αιτήματα των γονέων, θέτοντας ξεκάθαρα τα όρια στα οποία αυτοί έχουν λόγο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο διευθυντής Χρήστος Γεωργίου τούς είπε καθαρά ότι αυτά δεν είναι θέματα που υπάγονται στη δική τους αρμοδιότητα και ότι θα τον ανάγκαζαν να προσφύγει ακόμη και στη Δικαιοσύνη αν συνέχιζαν να κρατούν τα παιδιά τους μακριά από το σχολείο. Ό,τι δεν κατάφεραν στο γραφείο της Πρωτοβάθμιας δοκίμασαν να το επιτύχουν στην περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.

Ο διευθυντής Αλέξανδρος Κόπτσης είπε σε μέσο ότι εξήγησε ο ίδιος στους γονείς πως “τα παιδιά είναι παιδιά, κι αυτό ισχύει για όλα τα παιδιά, χωρίς καμιά εξαίρεση. Νομίζω ότι κατάλαβαν διότι σήμερα (χθες) στείλανε τα παιδιά τους στο σχολείο και ακύρωσαν το ραντεβού που είχαμε κλείσει”. Εξηγεί μάλιστα πως “με καλή διάθεση όλα λύνονται, χρειάζεται απλώς επαφή με τους ανθρώπους και υπομονετικά να δίνονται όλες οι εξηγήσεις, πολιτική την οποία ακολουθούμε στην περιφέρεια”.

Μάλιστα, για να δείξει ότι αυτή η στάση λύνει τα θέματα που προκύπτουν, μας λέει ότι “στην αρχή της χρονιάς είχαμε κάποια λίγα προβλήματα και αντιδράσεις και στη Νέα Απολλωνία και χρειάστηκε να πάω επιτόπου για να εξηγήσω στους ανθρώπους πώς και τι θα συμβεί. Εκτοτε δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα και μάλιστα σύντομα περιμένουμε να λυθούν διαδικαστικά ζητήματα για να ενταχθούν και τα παιδιά των προσφύγων που διαμένουν και στο Βαγιοχώρι, καθώς αυτή είναι νέα δομή και δεν ήταν στους αρχικούς μας σχεδιασμούς”.

Ίσως στη στάση των θεσμικών παραγόντων να οφείλεται το φρένο στις αντιδράσεις τις επόμενες ημέρες. Οι γονείς άρχισαν να στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο. Τι να τα κάνουν και στο σπίτι; Ωστόσο, η σημερινή μέρα έχει το μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θα γίνει, επιτέλους, η εγγραφή των οχτώ προσφυγόπουλων, για τα οποία, πάντως, η πρόταση τοπικών παραγόντων είναι μαζί με όλα τα υπόλοιπα προσφυγόπουλα –διαμοιρασμένα σε 5-6 σχολεία της ευρύτερης περιοχής– να συγκεντρωθούν σε ένα σχολείο αποκλειστικά γι’ αυτά. Γκέτο, δηλαδή.

Η ιδέα δεν έχει εγκαταλειφθεί και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Η πληροφορία ότι ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου είχε καλέσει τον Θανάση Τζήμερο σε εκδήλωση το Σάββατο, ο οποίος και παρευρέθηκε, δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή