Συνεχίζεται σήμερα, για 2η ημέρα, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του ν/σ του υπ. Εξωτερικών για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Αργότερα σήμερα αναμένεται παρέμβαση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.
Σημειώνεται ότι η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία.
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά -Διατηρούμε το δικαίωμα επέκτασης και στην Κρήτη κι αλλού
Η Ελλάδα μεγαλώνει είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας στην Βουλή για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η χώρα μας έχει δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στην Κρήτη και αλλού όταν το επιλέξει και όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του Κ. Μητσοτάκη
- Η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά. Για πρώτη φορά από το 1947 η εθνική επικράτεια επεκτείνεται κατά 10%. Με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και με θεμελιωμένες διαδικασίες στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
- Επεκτείνουμε την κυριαρχία στα 12 νμ στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει τον Αύγουστο. Τέσσερις μήνες μετά οι θάλασσές μας διπλασιάζονται. Δικαίωμα που η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει σε όλη την επικράτεια. Προφανώς και στην Κρήτη. Με τρόπο και χρόνο που εμείς θα το επιλέξουμε. Βάσει του Δικαίου της Θάλασσας.
- Η σημερινή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της ενεργητικής διπλωματίας που ασκεί η παρούσα κυβέρνηση. Αφήνοντας πίσω αγκυλώσεις και φοβικά σύνδρομα.
- Προηγουμένως είχαμε καταλήξει σε διαδοχικές συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, λύνοντας προβλήματα χρόνων. Αποτέλεσμα δύσκολο διαπραγματεύσεων που έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών. Είναι δύο κρίκοι ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή. Υπόδειγμα ασφάλειας και σταθερότητας.
- Ταυτόχρονα βάλαμε σε δρόμο επίλυσης τις διαφορές με την Αλβανία. Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός της, μάλιστα, αναγνώρισε ότι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων είναι απόλυτο δικαίωμα της Ελλάδας.
- Χτίζουμε ένα ευρύ σύστημα συνεργασιών με χώρες στην ευρύτερη περιοχή.
- Σχεδόν 40 χρόνια από την κύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και 27 από την ψήφιση στην ελληνική βουλή, σήμερα για πρώτη φορά αυτή η πρόθεση για επέκταση μετατρέπεται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα. Από δυνατότητα μετατρέπεται σε τρέχουσα πραγματικότητα.
- Ο κ. Λαβρόφ πρόσφατα αναγνώρισε ότι είναι δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 νμ
- Είμαστε κομβικός εταίρος των ΗΠΑ. Η συνεργασία μας έφερε θετικά αποτελέσματα και με την έλευση του κ. Μπάιντεν θα γίνουν ακόμα θετικότερα. Πρόκειται για έναν ηγέτη με σύνεση και αυτοπεποίθηση. Με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Είμαι σίγουρος ότι οι δεσμοί μας θα γίνουν πιο ισχυροί από ποτέ.
- Ο πυλώνας της εθνικής Άμυνας αποτελεί απαραίτητο στήριγμα της εξωτερικής πολιτικής. Χωρίς την εγγύηση ότι η θωράκιση της πατρίδας μας είναι εξασφαλισμένη, δεν θα μπορούσαμε να ασκήσουμε ενεργή εξωτερική πολιτική.
- Η αγορά των 18 rafale ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή και υλοποιείται. Ταυτόχρονα, προχωρά η ενίσχυση και του Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς. Ενα πρόγραμμα ύψους 11 δισ. ευρώ
- Διπλωματία και Αμυνα συμπλέουν σε μια ενιαία εθνική γραμμή. Ενιαία είναι και η εξωτερική πολιτική για την οποία συνεργαζόμαστε με τον Υπουργό Εξωτερικών. Ισχυρισμοί περί του αντιθέτου δεν έχουν ίχνος αλήθειας. Και ακούγονται από αυτούς που είχαν αναθέσει την εθνική γραμμή από την μία στον κ. Κοτζιά κι από την άλλη στον κ. Καμμένο.
- Κρατώ όμως ότι διαμορφώνεται μία θετική σύμπλευση ανάμεσα στα κόμματα.
- Το νομοσχέδιο αυτό έχει και διεθνή διάσταση. Γιατί αποκαθιστά τη διεθνή νομιμότητα σε όλη την περιοχή και καθιστά ένα τετελεσμένο σταθερότητας και ασφάλειας. Η άσκηση εθνικού δικαιώματος είναι και άσκηση διεθνούς συνεργασίας. Δείχνουμε ότι η βία δεν παράγει δίκαιο. Και είναι ένα μήνυμα προς ανατολάς.
- Με αυτό το πνεύμα μπορούμε να ρυθμίσουμε τη διαφορά μας με την Τουρκία. Αρκεί η ηγεσία της γειτονικής χώρας να προσέλθει στο διάλογο με αντίστοιχη βούληση.
- Η θέση μας υπήρξε σαφής από την αρχή: «Σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις».
- Προσερχόμαστε στις διερευνητικές επαφές με ελπίδα αλλά και με μηδενική αφέλεια. Θα αρχίσουμε από το σημείο όπου σταμάτησαν οι διερευνητικές το 2016.
- Υπάρχει η προοπτική των ευρωπαϊκών κυρώσεων αν η Τουρκία δεν ακολουθήσει τη διεθνή νομιμότητα.
- Θα συζητήσουμε το ζήτημα για το οποίο διαφωνούμε. Τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
- Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο. Πρόθεσή μας είναι μια συνολική προσέγγιση που θα μπορέσει να λύσει κι άλλα ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό.
- Καμία συζήτηση δεν μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Ούτε να αμφισβητεί διεθνείς κανόνες και συμβάσεις. Αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε, να συμφωνήσουμε την κοινή προσφυγή στα διεθνή όργανα.
- Θα καλούσα και ορισμένα ΜΜΕ να μην πυροδοτούν έναν αχρείαστο πόλεμο δηλώσεων.
- Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της πανδημίας, η χώρα αργά αλλά σταθερά προχωρά προς μια κανονικότητα.
- Κλείνει ο πρώτος κύκλος των εμβολιασμών για υγειονομικούς και των άνω των 85.
- 144 νέα σημεία εμβολιασμού από σήμερα. Ο ρυθμός των εμβολιασμών θα ακολουθεί τον ρυθμό των παραλαβών. Χθες ξεκίνησε και η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού.
- Αύριο θα θέσω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την πρόταση για το πιστοποιητικό. Αλλά και την άμεση έγκριση των εμβολίων που είναι σε στάδιο αδειοδότησης. Και να πιέσουμε τη Pfizer να είναι συνεπής στα χρονοδιαγράμματα που έχουμε συμφωνήσει.
- Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των γυμνασίων και των Λυκείων.
- Δεν νοείται αποτελεσματική διπλωματία με γονατισμένη οικονομία.
- Τα διδάγματα του 2020 μπορούν να είναι φάρος για την πορεία στο 2021. Ενότητα και εθνική αυτοπεποίθηση. Χάρη σε αυτές αναχαιτίσαμε τις εξωτερικές αμφισβητήσεις και αντιμετωπίσαμε την πανδημία. Χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε το βήμα των 12 νμ
- Σήμερα διευρύνουμε την εθνική ομοψυχία. Η Ελλάδα μεγαλώνει σε έκταση αλλά και σε πίστη, ανάστημα και σιγουριά για το μέλλον.
Τσίπρας: «Σας καλωσορίζουμε σε μια ακόμη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ»
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, σκωπτικά, ξεκινώντας την παρέμβασή του, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Καλωσορίζουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας προς δυσμάς, και σας καλωσορίζουμε σε μια ακόμη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που πολεμήσατε όταν ήσασταν αντιπολίτευση», παραθέτοντας και σχετικές δηλώσεις σημερινών υπουργών της ΝΔ.
«Η “προδοτική” Συμφωνία των Πρεσπών έγινε επωφελής και απαιτείτε την πλήρη τήρησή της από τη Β. Μακεδονία», τόνισε σε άλλο σημείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επισήμανε ότι «οι σαρκασμοί και οι καταγγελίες για την επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο μετατράπηκαν τώρα σε υλοποίηση και θερμά χειροκροτήματα». Καταλόγισε δε στην κυβέρνηση έλλειψη σοβαρότητας και υπευθυνότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι σοβαρότητα το να μη φέρνετε στη Βουλή την κύρωση των μνημονίων με τη Β. Μακεδονία;»
Θριαμβολογίες Μητσοτάκη
Με μια αναφορά του στο ενιαίο κράτος των Ιονίων Νήσων, που απέκτησε συνταγματική υπόσταση το 1818, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκη. «Ήταν η πρώτη μορφή εδαφικής αναφοράς ελληνισμού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Και χώρος που το 1864 ενσωματώθηκε στο ελληνικό βασίλειο. Περισσότερο από ενάμιση αιώνα μετά η Ελλάδα μεγαλώνει ξανά στο ίδιο μέρος» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Σήμερα στην αρχή του 2021 κάνουμε το δεύτερο μεγάλο ουσιαστικό βήμα. Η χωρά μας επεκτείνει στα 12 μίλια την κυριαρχία της στο Ιόνιο. Το είχα ήδη αναγγείλει από τον Αύγουστο. Και πράγματι οι θάλασσες μας εκεί διπλασιάζονται. Η Ελλάδα προφανώς μπορεί και στην Κρήτη να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Όμως σε χρόνο με τρόπο και υπό συνθήκες που η ίδια θα επιλέξει».
Για τα Rafale
«Η δράση στα διεθνή μέτωπα δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την εγγύηση ότι η θωράκιση της πατρίδας μας είναι εξασφαλισμένη» συνέχισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός. «Γνωρίζετε πως η συμφωνία για την αγορά 18 μαχητικών Rafale έχει ψηφιστεί και δρομολογείται με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Ταυτόχρονα η αναβάθμιση των F-16 και η απόκτηση 4 νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου. Απόφαση που θα πάρουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Ένα πρόγραμμα 105 πρωτοβουλιών συνολικού κόστους 11 δισ. Ευρώ».
Πρόκειται, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για «Ενιαία εξωτερική πολιτική για την οποία συνεργάζεται ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών» ενώ απαντώντας, εμμέσως πλην σαφώς στην αξιωματική αντιπολίτευση, είπε: «Άκουσα για κάποιες διαφοροποιήσεις. Είναι ισχυρισμοί χωρίς ίχνος αλήθειας περίεργο να ακούγονται από αυτούς που είχαν δώσει την ευθύνη από την μία στον Καμμένο και από την άλλη στον Κοτζιά».
«Η άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος στέλνει μήνυμα προς Ανατολάς»
«Η εμβέλεια του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ξεπερνά τα εθνικά όρια» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία: «Δημιουργεί τετελεσμένο σταθερότητας και ασφάλειας. Η άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος στέλνει μήνυμα προς Ανατολάς. Η βία δεν παράγει δίκαιο, αλλά το δίκαιο ειρήνη. Με το ίδιο νομικό πλέγμα μπορούμε να ρυθμίσουμε την διάφορα μας την Τουρκία αρκεί η ηγεσία της να εγκαταλείψει το μονόλογο των αμφισβητήσεων και να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων».