Δευτέρα, 5 Μαΐου 2025

Βόμβα από το ΣτΕ για τις καυτές λίστες Λαγκάρντ – Μπόργιανς

ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΟΙ ΦΟΡΟΙ, ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
ΚΑΙ 13.588 ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΡΟΜΟ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΑΝ
ΟΤΙ ΚΑΘΑΡΙΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

Νευρική κρίση στους μεγαλόσχημους παράγοντες της διαπλοκής και χιλιάδες άλλους φοροφυγάδες που εμφανίζονται με καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες και τα ονόματά τους φιγουράρουν στις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς προκαλεί η απόφαση – βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας

ως προς τον χρόνο παραγραφής του ελέγχου των φορολογικών υποθέσεων που αφορούν μαύρες καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι όσοι Έλληνες εντοπίζονται με καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού θα μπορούν να ελέγχονται σε βάθος δεκαετίας και όχι πενταετίας που προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση.

Η εξέλιξη αυτή έχει ως συνέπεια να βρεθούν υπόλογοι τόσο απέναντι στις φορολογικές αρχές όσο και απέναντι στη Δικαιοσύνη 13.588 καταθέτες που περιλαμβάνονται στις δύο λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς που έχουν στα χέρια τους οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Μια σειρά από μεγαλόσχημοι επιχειρηματίες μετά την απόφαση αυτή θα βρεθούν εγκλωβισμένοι με πρόστιμα – μαμούθ για τις μαύρες καταθέσεις ενώ τα δικαστήρια θα δικάζουν με βάση την τωρινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η ιδιότυπη ασυλία που εξασφάλιζαν οι μεγαλόσχημοι φοροφυγάδες τελείωσε οριστικά με την απόφαση – σταθμό του ΣτΕ και τώρα αρχίζουν οι περιπέτειες με την εφορία και τη Δικαιοσύνη.

 

Τι προβλέπει η νέα απόφαση

Η υπ. αρ. 658/2020 απόφαση του Β τμήματος του ΣτΕ προβλέπει, πως, τα στοιχεία των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών στις ελβετικές τράπεζες, της περιόδου 2004-2005 αποτελούν συμπληρωματικά στοιχεία και συνεπώς ο έλεγχος μπορεί να επεκταθεί στη δεκαετία. Αντίθετα, δεν ισχύει το ίδιο για τις καταθέσεις και γενικά για τις κινήσεις των λογαριασμών στις ελληνικές τράπεζες, για τις οποίες ισχύει η πενταετής παραγραφή.
Βέβαια, ένα έμβασμα που φεύγει από ελληνική τράπεζα, στο εξωτερικό, ο έλεγχος από την Εφορία, θα πρέπει να γίνει αυστηρά σε διάστημα πέντε ετών.

Ειδικότερα η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει τα ακόλουθα:
«…Στοιχεία για την ύπαρξη και το υπόλοιπο ή/και τις κινήσεις λογαριασμών των φορολογούμενων σε τραπεζικά ιδρύματα της Ελβετίας, κατά τις χρήσεις των ετών 2004 και 2005, τα οποία περιήλθαν σε γνώση της ημεδαπής φορολογικής Διοίκησης μετά την 1.1.2012 (και πριν από την 31.12.2016) αποτελούν «συμπληρωματικά στοιχεία», τα οποία οδηγούν, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων αυτών, στην επιμήκυνση σε δεκαετία της (κατ’ αρχήν οριζόμενης πενταετούς) προθεσμίας παραγραφής της εξουσίας του Ελληνικού Δημοσίου για τη διαπίστωση της ύπαρξης μη δηλωθείσας φορολογητέας ύλης, συναγόμενης από τα στοιχεία αυτά, σε σχέση με τις προαναφερόμενες χρήσεις και, συνακόλουθα, για την επιβολή των αναλογούντων φόρων και συναφών κυρώσεων».
Αυτό σημαίνει ότι, οι πρόσθετοι φόροι και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε ελεγχόμενους για την περίοδο εκείνη, (όπως φυσικά και για υποθέσεις των επομένων ετών) είναι νόμιμα.

Καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες

Ωστόσο, αυτό ισχύει, εάν δεν έχουν εμπλοκή οι ελληνικές τράπεζες, καθώς οι συγκεκριμένες υποθέσεις παραγράφονται στην πενταετία. Συγκεκριμένα η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει:
«Αντιθέτως, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου, στοιχεία για το υπόλοιπο ή/και τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των αναιρεσίβλητων στην ημεδαπή, κατά τα έτη 2004 και 2005, δεν αποτελούν «συμπληρωματικά στοιχεία» (ήτοι, στοιχεία αποδεικτικά της ύπαρξης μη δηλωθέντος φορολογητέου εισοδήματός τους, τα οποία δικαιολογημένα δεν είχε υπόψη της η φορολογική αρχή κατά την οριζόμενη στο άρθρο 84 παρ. 1 του ΚΦΕ πενταετία), ικανά να δικαιολογήσουν, ενόψει και των επιταγών της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας, την επιμήκυνση της (κατ’ αρχήν οριζόμενης, πενταετούς) προθεσμίας παραγραφής σε δεκαετία, τέτοια στοιχεία, στα οποία στηρίχθηκε η φορολογική Διοίκηση για την έκδοση των επίδικων καταλογιστικών πράξεων, ως προς τις χρήσεις των ετών 2004 και 2005, δεν μπορούν να ληφθούν νομίμως υπόψη από το ΔΕΑ για τη διαπίστωση μη δηλωθείσας φορολογητέας ύλης, ως προς χρήσεις αυτές».

Δείτε επίσης