Μεγαλόσχημα κυβερνητικά στελέχη και διοικητές ΔΕΚΟ εκμεταλλεύονται την κατάσταση, στήνοντας μαύρες μπίζνες – Απευθείας αναθέσεις, παράνομη παράταση συμβάσεων σε βαρόνους της διαπλοκής, εργολαβίες χωρίς διαγωνισμούς και εκχώρηση της διαχείρισης δημοσίου χρήματος σε ημέτερους
Η μπόχα και η δυσωδία που εκπέμπουν τα σκάνδαλα εν μέσω πανδημίας μπορεί να δηλητηριάσουν τη δημόσια ζωή αν ο πρωθυπουργός δεν δείξει αντανακλαστικά παρεμβαίνοντας άμεσα για να αποκατασταθεί η νομιμότητα.
Το σκάνδαλο με τα voucher είναι η κορυφή του παγόβουνου αφού μια σειρά μεγαλόσχημων κυβερνητικών στελεχών και διοικητές ΔΕΚΟ, εργαλειοποιώντας την έκτακτη κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία παραβιάζουν κάθε έννοια νομιμότητας προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους γνωστούς βαρόνους της διαπλοκής και τους επιχειρηματίες που διαπλέκονται με το σύστημα.
Με συνοπτικές διαδικασίες και πρόσχημα τις επείγουσες ανάγκες χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ με απευθείας αναθέσεις φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να υποχρεώνουν δημόσιες υπηρεσίες, δήμους και περιφέρειες να μεταφέρουν κεφάλαια σε ιδιωτικές εταιρείες τα οποία διαχειρίζονται χωρίς καμία διαφάνεια οι εκλεκτοί του συστήματος.
Χαρακτηριστική στην κατεύθυνση αυτή είναι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία υποχρεώνεται ο ΕΟΤ, οι δήμοι και οι περιφέρειες να μεταφέρουν το δημόσιο χρήμα σε μια ιδιωτική οικογενειακή εταιρεία την οποία έχει συστήσει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γ. Ρέτσος και εμφανίζεται ως διευθύνων σύμβουλος η σύζυγός του Ιωάννα Δρέττα.
Όπως καταγγέλλουν δήμαρχοι, περιφερειάρχες και παράγοντες της αγοράς, η απόφαση αυτή είναι σκανδαλώδης και το στήσιμο της εταιρείας εξυπηρετεί κάποιους μεγαλοξενοδόχους και μια χρεοκοπημένη αεροπορική εταιρεία.
Με απευθείας ανάθεση παραδόθηκαν σε εργολάβο 4,2 εκατομμύρια ευρώ για κατασκευή Hot Spot.
Το ερώτημα είναι με ποια κριτήρια επελέγη η εν λόγω εταιρεία.
Γιατί ακόμα και αν δεν υπήρχε χρόνος για διαγωνισμό θα έπρεπε να επιλεγεί μια από τις τρεις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες που διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία και θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν ταχύτατα το έργο.
Εντύπωση προκαλεί επίσης η απόφαση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ να ανανεώσει χωρίς διαγωνισμό τη σύμβαση με την Ψυττάλεια για ένα ακόμα χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανανέωση της σύμβασης έγινε με τριπλάσιο κόστος από αυτό το οποίο προσέφερε η ίδια εταιρεία στον διαγωνισμό που ακυρώθηκε.
Ακόμα και η απολύμανση των φυλακών δόθηκε με απευθείας ανάθεση σε εταιρεία που συστάθηκε δύο μέρες πριν αναλάβει το έργο.
Αυτή η φάμπρικα με τις απευθείας αναθέσεις πρέπει να τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα.
Γιατί συνιστά πρόκληση προς τον λαό το γεγονός ότι κάποιοι θησαυρίζουν εν μέσω πανδημίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει όπως στην περίπτωση με τα voucher να δείξει και πάλι ότι διαθέτει αντανακλαστικά, ακυρώνοντας το σκάνδαλο με την οικογενειακή εταιρεία που στήθηκε για τη διαχείριση των κονδυλίων για την τουριστική προβολή.
Οφείλει επίσης να ακυρώσει τις ύποπτες ανανεώσεις συμβάσεων που έγιναν σε μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους και να ελέγξει όλες τις εργολαβίες που έγιναν με απευθείας αναθέσεις.
Πολιτικά απαράδεκτη ενέργεια
Χαρακτηριστικό του πως η κυβέρνηση πουλά τα ασημικά του κράτους είναι η μεθόδευση για την πώληση του κερδοφόρου ΑΔΜΗΕ, η οποία έχει περάσει στο νομοσχέδιο για το περιβάλλον που συζητείται σήμερα στη Βουλή εν μέσω της πανδημίας.
Έως τώρα ο ΑΔΜΗΕ (δηλαδή ο διαχειριστής των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) ήταν πάντα υπό δημόσιο έλεγχο, παρά το ότι πολλές ξένες εταιρείες τα εποφθαλμιούσαν. Στην διαπραγμάτευση για το τρίτο μνημόνιο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διασφάλισε ότι το 51% των μετοχών θα ανήκει στο Δημόσιο.
Όμως τώρα το νομοσχέδιο Χατζηδάκη προβλέπει ότι το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να περιορίσει το ποσοστό άμεσης ή έμμεσης συμμετοχής του ή των νομικών προσώπων στα οποία συμμετέχει (κατά πλειοψηφία ή ελέγχει άμεσα ή έμμεσα το Ελληνικό Δημόσιο) στο εκάστοτε μετοχικό κεφάλαιο του ΑΔΜΗΕ. Δηλώνεται μάλιστα ότι στόχος είναι «η περαιτέρω αξιοποίηση» της συμμετοχής του Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ. Επισημαίνεται ότι το 24% του ΑΔΜΗΕ ανήκει στην κρατική κινεζική εταιρεία State Grid.
«Πρόκειται για μια πολιτικά απαράδεκτη και οικονομικά επιζήμια ενέργεια σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου και της κοινωνίας συνολικά. Απαράδεκτη είναι και η μεθόδευση της νομοθέτησης για ένα τόσο σοβαρό θέμα σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία», υπογράμμισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης επισημαίνοντας ότι «είναι κερδοφόρος εταιρεία, με ανθεκτικότητα ακόμη και μέσα στην παρούσα κρίση, εξασφαλισμένη και από τη συμμετοχή ισχυρών μετόχων. Πολύ περισσότερο, είναι ένα φυσικό μονοπώλιο, με εγγυημένα έσοδα».
Ανάλογη μεθόδευση παρατηρήθηκε και για τα απορρίμματα των τουριστικών νησιών. Αιφνιδιαστικά, και χωρίς προφανή αιτία, και χωρίς διαβούλευση, την Παρασκευή προστέθηκε στο νομοσχέδιο το άρθρο 93 σύμφωνα με το οποίο η διαχείριση των απορριμμάτων στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων ανατίθεται σε ιδιωτική εταιρεία.
Το νομοσχέδιο καταργεί τους ΦΟΣΔΑ ή τους Συνδέσμους Διαχείρισης Απορριμμάτων των Δήμων των νησιών και δημιουργεί ενιαίο φορέα σε κάθε Περιφέρεια. Ο φορέας θα είναι ανώνυμη εταιρεία και θα ελέγχεται , σε ότι αφορά το ποσοστό συμμετοχής, κατά 40%από την Περιφέρεια και 60 από τους Δήμους.
Επισημαίνεται ότι νησιά που έχουν δημοπρατήσει έργα κατασκευής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (π.χ. η Κέρκυρα) θα πρέπει να περιμένουν το νέο φορέα για να κάνει τον διαγωνισμό.