Skip to content
Κυριακή, 27 Απριλίου 2025

Βέτο Μέρκελ για κλείσιμο των συνόρων

Βερολίνο: «Εικασίες» η ανακοίνωση περί κλεισίματος του διαδρόμου των Βαλκανίων

Την ώρα που αναμένεται να ξεκινήσει η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, η Άνγκελα Μέρκελ ασκεί βέτο για το κλείσιμο των συνόρων.

Η εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας χαρακτήρισε «εικασίες» την ανακοίνωση περί κλεισίματος του μεταναστευτικού διαδρόμου των Βαλκανίων, που φέρεται ότι περιλαμβάνεται σε σχέδιο της τελικής δήλωσης της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

«Έλαβα γνώση των πληροφοριών αυτών, ότι διατυπώνονται εικασίες για ένα κλείσιμο του διαδρόμου των Βαλκανίων. Όμως θέλω να πω ότι πρόκειται για εικασίες, οι διαπραγματεύσεις, οι συζητήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να περιμένουμε», δήλωσε η εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Κριστιάνε Βιρτς, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

«Μου είναι κάπως δύσκολο (να τοποθετηθώ), διότι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Υπό αυτό την έννοια δεν μπορώ εκφραστώ επ’ αυτού, αλλά απλώς να σας παρακαλέσω να περιμένετε πώς θα εξελιχθούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις και μετά να ακούσετε την καγκελάριο, η οποία μάλλον γνωρίζει καλύτερα εάν υπέγραψε κάτι ή όχι, και την συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου -διότι όπως όλοι γνωρίζουμε, οι συνομιλίες συνήθως κρατούν περισσότερο του αναμενόμενου», ανέφερε ακόμα η εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ.

«Δεν θέλω να εκφραστώ με κανέναν τρόπο για αυτές τις εικασίες. Θα ήθελα απλώς να επισημάνω ότι πρόκειται για εικασίες. Οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη και πρέπει να περιμένουμε πώς θα ολοκληρωθούν.

Μπορώ επί της αρχής να αναφέρω ποιες πτυχές βρίσκονται στην ατζέντα για την γερμανική κυβέρνηση: από τη μια πλευρά είναι βεβαίως το θέμα του πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά την ατζέντα Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και -πολύ σημαντικό- το κατά πόσο μπορούμε να στηρίξουμε αυτή την στιγμή την Ελλάδα, πώς μπορούμε στην πράξη να δώσουμε οικονομική ή γενικά στήριξη, για τους πρόσφυγες που φθάνουν τώρα στην Ελλάδα», πρόσθεσε η Κριστιάνε Βιρτς.

Αυτά είναι κατ’ αρχήν τα θέματα τα οποία έχουν προτεραιότητα αυτή την στιγμή για τη γερμανική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, επανέλαβε η εκπρόσωπος και τόνισε ότι η ίδια δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει το ποια τελικά κείμενα συζητούνται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος, Τομπίας Πλάτε σημείωσε ότι «στην πράξη είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή περνούν τα σύνορα κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής λιγότεροι άνθρωποι από ό,τι τον τελευταίο καιρό», ενώ σε ό,τι αφορά τα σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας, έκανε λόγο για αριθμό που βρίσκεται κοντά στο 500 (ημερησίως).

«Η γερμανική πολιτική ακολουθεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και η απώθηση των προσφύγων στα σύνορα γίνεται μόνο εάν οι άνθρωποι λένε ότι δεν αναζητούν προστασία στη Γερμανία. Δεν έχω αυτή τη στιγμή κανένα στοιχείο ότι υπάρχει ή ότι θα υπάρξει μια αλλαγή σε αυτές τις βασικές γραμμές», προσέθεσε ο Τομπίας Πλάτε.

Σουλτς: Ελπίζω ότι θα βρούμε λογικές και ανθρωπιστικές λύσεις να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες

«Δεν νομίζω ότι αυτή η σύνοδος είναι μια σύνοδος στην οποία θα κλείσουν πόρτες, αλλά το αντίθετο: ελπίζω ότι θα βρούμε λογικές και ανθρωπιστικές λύσεις να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως την προστασία μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό.

«Εδώ πρέπει να γίνει και η διαπίστωση ότι και άλλοι οι οποίοι ψάχνουν μια καλύτερη ζωή, χρειάζονται την προστασία μας», επισήμανε ο Μάρτιν Σουλτς.

«Έχω κατανόηση γι αυτό, αλλά σε αυτήν την προσφυγική κρίση πρέπει, επιφυλασσόμενοι να εξετάσουμε ειδικές περιπτώσεις, να απορρίψουμε το αίτημά τους και να τους αποστείλουμε πίσω, ώστε να καταστεί δυνατή η βοήθεια γι αυτούς που πράγματι την χρειάζονται, ιδίως για οικογένειες από τη Συρία και το Ιράκ.

Σε αυτό χρειαζόμαστε και τη συνεργασία της Τουρκίας και ελπίζω ότι σήμερα θα κάνουμε μερικά βήματα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή