“Είναι προφανές ότι μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί η στήριξη των νοσοκομείων ούτε από άποψη προϋπολογισμού ούτε από άποψη προσλήψεων … τα μέτρα είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες του εθνικού συστήματος Υγείας, την ώρα που τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κορυφωθεί η υγειονομική κρίση” σημείωσε με νόημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ
Δημοσιονομικά και ταμειακά η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάθε δυνατότητα, επιλέγουν πολιτικά και ιδεολογικά να διατηρήσουν τις παρεμβάσεις στο ελάχιστο, την ώρα που το δημόσιο σύστημα Υγείας χρειάζεται άμεση ενίσχυση και οι απολύσεις εργαζόμενων υπολογίζονται σε 100.000 και όχι 40.000 που είναι η απώλεια στο ισοζύγιο με τις προσλήψεις, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, προειδοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν μέτρα σχεδόν 1% του ΑΕΠ, όταν στην Γερμανία των επαρκών υποδομών φτάνουν το 5% του ΑΕΠ και στην Ισπανία που προσπαθεί να μην ζήσει νέα έκρηξη ανεργίας το 20$ του ΑΕΠ, όπως ανέφερε.
Είναι τρεις οι τομείς όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται να μην κατανοεί την κρισιμότητα της κατάστασης, είπε ο κ. Τζανακόπουλος.
Υγειονομικά, «είναι προφανές ότι μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί η στήριξη των νοσοκομείων ούτε από άποψη προϋπολογισμού ούτε από άποψη προσλήψεων … τα μέτρα είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες του εθνικού συστήματος Υγείας, την ώρα που τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κορυφωθεί η υγειονομική κρίση … πέρα από τα λόγια, δεν βλέπουμε συγκεκριμένες πράξεις … ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένη και ρεαλιστική πρόταση άμεσης πρόσληψης 4.000 γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, με μόνιμες συμβάσεις, αλλά και ανανέωσης όλων των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών, ώστε σε αυτή τη φάση να υπάρξει ενισχυτική ένεση στο σύστημα Υγείας».
Εύλογα ερωτηματικά δημιουργεί επίσης το θέμα της έλλειψης αντιδραστηρίων για τις εργαστηριακές αναλύσεις, προσέθεσε ο κ. Τζανακόπουλος. «Υπάρχει υπόνοια ότι διολισθαίνουμε σε στρατηγική αντιμετώπισης τύπου Ιταλίας, με ελέγχους μόνο στα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας. Αν βεβαίως αποτελεί εισήγηση των ειδικών, δεκτό. Αν όμως συρόμαστε σε αυτή την στρατηγική επειδή υπάρχει έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και ιδιαίτερα αντιδραστηρίων, η κυβέρνηση πρέπει να το αντιμετωπίσει πάραυτα».
Οικονομικά, «τα μέτρα δεν είναι 3,8 δισ. ευρώ, είναι 2 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, το 1,8 δισ. ευρώ θα προκύψει από ευρωπαϊκά προγράμματα, άρα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το χρόνο εκταμίευσης και πότε θα πέσουν αυτά τα χρήματα στην πραγματική οικονομία. Δεν μιλάμε για έκτακτη ενίσχυση την στιγμή της κρίσης, αλλά για κάποια χρήματα που ενδεχομένως έρθουν μετά τις διαδικασίες σε επίπεδο ΕΕ. Άρα, η στήριξη της ελληνικής οικονομίας από τον προϋπολογισμό είναι στα 2 δισ. ευρώ και αυτό μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την απόσταση από τα μέτρα σε άλλες χώρες της ΕΕ και διεθνώς. Η Πορτογαλία π.χ. έχει εκπονήσει σχέδιο 9 δισ. ευρώ
Όταν η Ισπανία εξαγγέλλει μέτρα σχεδόν 20% του ΑΕΠ της, οι ΗΠΑ 15%-17%, η Γερμανία 5%, «εμείς περιοριζόμαστε σε μέτρα περίπου 1% του ΑΕΠ … νομίζω έχουμε την μικρότερη ενίσχυση που έχει ανακοινωθεί σε ολόκληρη την ΕΕ, είναι πολύ φτωχό, άτολμο, ανεπαρκές πακέτο, βρίσκεται πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.
Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν τίθεται καν θέμα πιθανής χρησιμοποίησης κεφαλαίων από τα 37 δισ. ευρώ αποθεματικού που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, «υπάρχει δημοσιονομική και ταμειακή δυνατότητα για πολύ μεγαλύτερες δαπάνες, με δεδομένο ότι οι δαπάνες που αφορούν την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού εξαιρούνται από τους στόχους. Δεν υπάρχει δημοσιονομικό πρόβλημα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει να προχωρήσει σε πιο δυναμικές παρεμβάσεις για λόγους που έχουν να κάνουν με την πολιτική της βούληση και τον στρατηγικό της σχεδιασμό. Πρέπει να ερωτηθούν για ποιο λόγο δεν αυξάνουν το πακέτο».
Εργασιακά, «δεν ισχύει επίσης, παρά την προσπάθεια να δημιουργηθεί αυτή η εντύπωση, ότι η έκτακτη ενίσχυση που θα δοθεί σε εργαζόμενους είναι 800 ευρώ. Αλλά είναι για διάστημα 1,5-2 μηνών, άρα είναι κατώτερη του κατώτατου μισθού. Σε κάθε περίπτωση, είναι ενίσχυση που βρίσκεται πολύ κάτω από τις πραγματικές απολαβές αυτών των εργαζόμενων», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.
«Χονδρικά, μετατρέπονται οι εργαζόμενοι σε επιδοματούχους του ΟΑΕΔ», εξήγησε, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει την δημοσιονομική δυνατότητα να καλύψει το σύνολο του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τους εργαζόμενους που είτε δεν μπορούν να εργαστούν γιατί οι επιχειρήσεις στις οποίες ανήκουν έκλεισαν με εντολή της κυβέρνησης είτε έκλεισαν λόγω κατακόρυφης πτώσης τζίρου. «Υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα για ένα άλλο μέτρο, όχι επιδοματικό αλλά μισθολογικής στήριξης ή μισθολογικής αντικατάστασης, μέχρι να περάσουν οι πρώτοι δύο μήνες της κρίσης και να υπερβούμε την έκτακτη κατάσταση».
Στο υπουργείο Εργασίας, «απλώς παρακολουθούν μία τεράστια διαδικασία πλήρους απορρύθμισης, ξεχαρβαλώματος της αγοράς εργασίας. Έχουν χαθεί 40.000 θέσεις εργασίας από το ισοζύγιο, οι απολύσεις είναι πολύ παραπάνω, πρέπει να δούμε και πόσες προσλήψεις έγιναν. Με βάση τα στοιχεία στην ΕΡΓΑΝΗ, υπολογίζεται ότι οι απολύσεις που έχουν γίνει μέσα στο μήνα είναι περίπου 100.000. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη».
«Και την ίδια ώρα», συνέχισε, «οι τρεις υπουργοί έχουν διαφορετικές τοποθετήσεις, οι κ.κ. Γεωργιάδης και Σταϊκούρας είπαν ότι όποια επιχείρηση κάνει απολύσεις δεν θα λάβει το έκτακτο επίδομα, ο κ. Βρούτσης είπε ότι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με εντολή της κυβέρνησης απαγορεύεται να προχωρούν σε απολύσεις. Δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο… Έρχονται τρεις υπουργοί να δώσουν συνέντευξη Τύπου και λένε άλλα αντί άλλων, δεν έχουν συνεννοηθεί καν μεταξύ τους».
«Αυτή την στιγμή είναι κρίσιμο να υπάρξει άμεσα νομοθετική παρέμβαση ώστε να απαγορευτούν οι απολύσεις από επιχειρήσεις που κλείνουν, είτε λόγω έλλειψης τζίρου είτε λόγω εντολής της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος. «Και για να είναι το μέτρο αποτελεσματικό, πρέπει η κυβέρνηση να επιδοτήσει το μισθολογικό κόστος, κάτι που δεν κάνει».
«Η ανεπάρκεια των μέτρων είναι συνολική, τα μέτρα είναι αλυσιδωτά συνδεδεμένα. Δεν φαίνεται να υπάρχει από την κυβέρνηση Μητσοτάκη διάθεση ουσιαστικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση αυτών των έκτακτων συνθηκών. Και ο λόγος είναι πολιτικός και ιδεολογικός, προσπαθεί να διατητηρήσει τις παρεμβάσεις, στην αγορά εργασίας αλλά και τις δημοσιονομικές, στο ελάχιστο δυνατό. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, η κρίση είναι πολύ βαθιά, θα έχει εξαιρετικά μεγάλες συνέπειες. Για να τις περιορίσουμε, χρειάζεται άμεση και επιθετική παρέμβαση τώρα, όχι να διολισθήσουμε σε μία λογική του “βλέποντας και κάνοντας”. Σε αυτή τη λογική φαίνεται να είναι η κυβέρνηση και δημιουργούνται πάρα πολλά ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Όχι απλώς δεν δίνει το δημοσιονομικό μέγεθος που θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό, αλλά με τόσο μικρή αρχική δαπάνη, είναι ενδεχόμενο ακόμη και αυτά τα 2 δισ. ευρώ να μην αποδώσουν αυτό που θα μπορούσαν, αν το πακέτο ήταν πολύ γενναιόδωρο, πολύ μεγαλύτερο», κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.