Τζάμπα βάζουν φόρους και… φοράκια!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΦΡΑΓΚΟΙ
Θα πρέπει, επιτέλους, να το καταλάβουν οι ξένοι τοκογλύφοι δανειστές ότι αν δεν μειωθεί το χρέος, αν δεν υπάρξει ανάπτυξη, αν δεν περιοριστεί η ανεργία, καθένας δεν μπορεί να πληρώσει την εφορία. Οι Έλληνες θέλουν να πληρώνουν τους φόρους τους, αλλά στο σημείο που μας έφτασαν, δεν μπορούμε άλλο…
Τζάμπα οι ξένοι τοκογλύφοι εκβιάζουν την κυβέρνηση για να επιβάλλει νέους δυσβάσταχτους φόρους και… φοράκια! Γιατί τελικά κανείς δεν πρόκειται να πληρώσει δεκάρα τσακιστή, αφού εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες ακόμα και επιχειρηματίες έχουν στεγνώσει στην κυριολεξία απ’ τη φοβερή συνταγή που εφάρμοσε η τρόικα.
Όταν έχουν σωρευτεί 85 δισεκατομμύρια ευρώ χρέη προς το Δημόσιο τα οποία δεν μπορούν να πληρωθούν γιατί υπάρχει πραγματική αδυναμία απ’ τον κόσμο, αγγίζουν τα όρια του γελοίου οι ιδεοληψίες των ξένων τοκογλύφων, που απαιτούν νέους φόρους και πολλά μικρά φοράκια από τους πολλούς και φτωχούς γιατί νομίζουν ότι αυτά περνούν απαρατήρητα.
Το σίγουρο είναι ότι με την αύξηση της φορολογίας σε συνδυασμό με την περικοπή των συντάξεων, και την αύξηση της ανεργίας που στα χαρτιά φαίνεται ότι μειώνεται λίγο, στην πραγματικότητα όμως συνεχώς μεγαλώνει, η συνταγή των θεσμών γίνεται εκρηκτικό μείγμα το οποίο απειλεί να τινάξει στον αέρα ό,τι απέμεινε απ΄ την πραγματική οικονομία, οδηγώντας παράλληλα στην εξαθλίωση μεγάλα κοινωνικά στρώματα του ελληνικού λαού. Σε μία χώρα που έχει καταστραφεί ο παραγωγικός ιστός γιατί δεν υπάρχει ζήτηση, οι νέοι φόροι και οι νέες περικοπές θα στεγνώσουν ό,τι απέμεινε απ’ την αγορά, οδηγώντας στο κλείσιμο χιλιάδες επιχειρήσεις και στον αφανισμό των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και του επιστημονικού δυναμικού, όπως μηχανικοί, εκπαιδευτικοί δικηγόροι, γιατροί.
Η συνταγή των θεσμών ακόμα κι αν περάσει απ’ τη Βουλή δεν πρόκειται να περάσει στην κοινωνία.
Το κυριότερο, δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα γιατί, ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος, μολονότι όλοι οι Έλληνες θα ήθελαν να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν, για να βοηθήσουν το κράτος, για να συνέλθει από την οικονομική καταστροφή που βρίσκεται, πλην όμως αδυνατούν, γιατί δεν έχουν πλέον χρήματα. Οι φωστήρες που έστειλαν στη χώρα μας οι ξένοι τοκογλύφοι, θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι ακόμα και στα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς επί Τουρκοκρατίας, τέτοια φοροκαταιγίδα δεν είχε επιβληθεί. Γιατί και οι κατακτητές γνώριζαν τις αντοχές των ραγιάδων. Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, οι οποίοι έχουν αποκτήσει τεχνογνωσία στο να καταστρέφουν χώρες, αφού όπου πήγαν έφεραν την καταστροφή θα πρέπει να ενημερωθούν ότι με τις συνταγές υπερφορολόγησης και περικοπής των συντάξεων γελάει πλέον ο κάθε πικραμένος. Αυτό και μόνο θα πρέπει να τους προβληματίσει, γιατί ο κόσμος πλέον δεν φοβάται αλλά έχει αρχίσει να τους παίρνει στο ψιλό. Δεν αποκλείεται μάλιστα να οργανωθεί και καμιά έξυπνη διαδήλωση για να ζητήσουμε κι άλλους φόρους απ’ τους φωστήρες των τοκογλύφων! Γιατί έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να πληρώσει κανείς δεκάρα τσακιστή, γιατί, πολύ απλά δεν υπάρχουν χρήματα!
«Τσεκούρι» στις συντάξεις απαιτούν οι δανειστές
Κλείσιμο της διαπραγμάτευσης για το Ασφαλιστικό μέχρι το Σάββατο, είναι ο στόχος του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά το τέλος της δίωρης συνάντησής του με το «κουαρτέτο». Ο υπουργός εξερχόμενος από το Χίλτον δήλωσε ό,τι «υπήρξε πρόοδος σε όλα τα θέματα και ελπίζω να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση στην επόμενη συνάντηση που θα γίνει το Σάββατο».
Η «μάχη» έχει ανάψει για τα καλά και σύμφωνα με συμμετέχοντες στις συναντήσεις, υπάρχουν διαπραγματευτικά «τζαρτζαρίσματα» κυβέρνησης – δανειστών. Η μεγάλη διαφωνία βρίσκεται στο θέμα των επικουρικών για το οποίο ο υπουργός τόνισε ότι για πρώτη φορά δεν υπήρχαν κάθετες αρνήσεις από την άλλη πλευρά για την αύξηση των εισφορών στις επικουρικές και πως δεν μπορούν να φτάσουν σε συμβιβασμό αν και οι δύο πλευρές δεν κάνουν υποχωρήσεις.
Τώρα ο στόχος του υπουργείου, είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση στο τελευταίο ραντεβού του με τους επικεφαλής διαπραγματευτές των δανειστών το Σάββατο. Αν και οι ίδιοι επιθυμούσαν να αποχωρήσουν την Παρασκευή για τις βάσεις τους, τελικά δεν θα φύγουν, καθώς στα μεγάλα «αγκάθια» έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος ώστε να έχει ανοίξει το παράθυρο για συμφωνία εντός της εβδομάδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία συνάντηση σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στα ποσοστά αναπλήρωσης και τις επικουρικές συντάξεις, κυρίως στις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που πλέον δεν φαίνεται κατηγορηματικά αντίθετο στις ελληνικές προτάσεις. Με τους Ευρωπαίους δανειστές, η σύγκληση είναι μεγαλύτερη.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, θέλει να κλείσει το Ασφαλιστικό πριν το Πάσχα των Καθολικών, όσο τα κλιμάκια είναι ακόμα στην Αθήνα, ώστε το νομοσχέδιο να πάρει το δρόμο για τη Βουλή μέσα στο μήνα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή με πολύ καλή γνώση των εξελίξεων, «Το ΔΝΤ θέλει να φύγει και τους… κρατάμε».
Με το διαπραγματευτικό κύκλο να φτάνει στο τέλος του πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, τονίζουν ότι παρά την πρόοδο ο τελικός συμβιβασμός θα είναι δύσκολος.
Εθνική σύνταξη 2 ταχυτήτων, στα 340 ευρώ!
Η εμμονή του ΔΝΤ για περικοπές, φέρνουν εθνική σύνταξη δύο ταχυτήτων, που θα δίνεται με 20 χρόνια ασφάλισης αλλά μειωμένη στα 340 ευρώ, αντί για τα 384 που προβλέπει η ελληνική πρόταση.
Όμως η ελληνική πλευρά τονίζει ότι η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει και ότι ακόμα στο τραπέζι υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο σενάριο προβλέπει πλήρη Εθνική Σύνταξη έως 340 ευρώ, που είναι και η πρόταση του Ταμείου, ενώ το δεύτερο ακολουθεί τα νούμερα της ελληνικής πρότασης και την τοποθετεί στα 384 ευρώ. Η μία νίκη της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση, είναι ότι σε κανένα σενάριο δεν υπάρχουν τα εισοδηματικά κριτήρια που ζητούσαν οι δανειστές. Η Εθνική σύνταξη είναι δύο ταχυτήτων, που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα μία κατηγορία ασφαλισμένων, που θα πάρουν μειωμένη σύνταξη. Δηλαδή, «μικρή» Εθνική Σύνταξη κοντά στα 288 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης. Κυβερνητικές πηγές, τόνιζαν ότι, «εμείς θέλουμε η σύνταξη να έχει μπροστά το 3», εννοώντας ότι ακόμα και για τη μειωμένη σύνταξη, η ελληνική πλευρά δεν δέχεται τίποτα κάτω από τα 300 ευρώ.
«Σφαγή» στις επικουρικές απαιτεί το ΔΝΤ!
Με τις δύο πλευρές να τις χωρίζει ένα προς το παρόν, αγεφύρωτο «χάσμα», στο θέμα των επικουρικών και εδώ τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι δύο. Αυτό που προκρίνουν οι δανειστές και προβάλλεται σαν το επικρατέστερο θέλει «τσεκούρι» μέχρι και 25% στις επικουρικές πάνω από τα 150 ευρώ, με παράλληλη αύξηση των εισφορών 1%. Το άλλο σενάριο έχει «ψαλίδι» στις επικουρικές άνω των 170 ευρώ με αύξηση των εισφορών κατά 1,5%.
Αίμα από τα χαμηλά εισοδήματα
Δραματική αύξηση στο φορολογικό θέλουν οι δανειστές. Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει νέα (3η )πρόταση για το φορολογικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε δύο διαφορετικές φορολογικές κλίμακες στους θεσμούς σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.550 ευρώ που το ΔΝΤ θέλει να «κουρέψει » στις 7.000.
Για να προστατεύσει τα χαμηλά εισοδήματα, η κυβέρνηση θέλει το βάρος να πέσει στα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα, όμως αλλάζει τους συντελεστές φέρνοντας μεγαλύτερα ποσοστά στα εισοδήματα από 20.000.
Συγκεκριμένα, η πρώτη κλίμακα του ΥΠΟΙΚ προβλέπει για ετήσιο δηλωθέν εισόδημα:
• έως 20.000 ευρώ συντελεστή φόρου 22,5%
• 20.001 έως 25.000 ευρώ, συντελεστή 30%
• 25.001 έως 42.000 ευρώ, συντελεστή 32%
• 42.001 έως 65.000 ευρώ, συντελεστή φόρου 42%
• 65.001 ευρώ, και πάνω, συντελεστής φόρου 50%
Η παραπάνω κλίμακα, αυξάνει σημαντικά την επιβάρυνση για τα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα, ενώ με τη συμπληρωματική, ενοποιεί τους συντελεστές στο «κέντρο». Βάζοντας συντελεστή 32% στα εισοδήματα, από 22.001 έως 42.000 ευρώ!
Ο λόγος που αυξάνεται η φορολογία, είναι για να καλυφθούν τα παραπάνω έσοδα 800 εκατ. ευρώ που απαιτούν οι τοκογλύφοι δανειστές.
Πως το ΔΝΤ θέλει να στύψει τα χαμηλά εισοδήματα!
Το εξωφρενικό φορολογικό μοντέλο του «κουρέματος» του αφορολογήτου, στο οποίο επιμένει το Ταμείο, βάζει φόρο σε 1,5 εκατομμύριο χαμηλά εισοδήματα που τώρα έχουν αφορολόγητο!
Π.χ. φορολογούμενος με εισόδημα 9.550 ευρώ, σήμερα δεν πληρώνει τίποτα, ενώ με το ελληνικό σχέδιο θα πληρώσει φόρο μόνο 49 ευρώ. Από την άλλη αν περάσουν τα «τέρατα» που ζητάει η κυρία Βελκουλέσκου, τότε θα του ζητηθεί φόρος 501 ευρώ!
Ενώ φορολογούμενος με εισόδημα 15.000 ευρώ που σήμερα πληρώνει 3.300 ευρώ, μείον την έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ, ο συνολικός του φόρος είναι 1.200 ευρώ. Με την πρόταση των δανειστών θα πληρώσει 1.800 ευρώ, που σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα είναι 600 ευρώ παραπάνω!
Διαφορετικά είναι τα πράγματα για τα μεσαία εισοδήματα, όπου φορολογούμενος με εισόδημα 25.000 ευρώ, έχει φόρο 3.800 ευρώ. Με την ελληνική πρόταση το ποσό θα αυξηθεί στα 4.300 ευρώ, ενώ με την ελληνική θα φτάσει στα 3.900 ευρώ!
Οι απαιτήσεις των θεσμών:
• Μείωση της έκπτωσης φόρου από τα 2.100 ευρώ στα 1.500 ευρώ
• Άρα αφορολόγητο αντί 9.500 ευρώ στις 7.000 ευρώ
• Αφορολόγητο μόνο για τα χαμηλότερα εισοδήματα
• Πληρώνουν όσοι έχουν μισθό από 580 ευρώ και πάνω
• Με 9.000 ευρώ εισόδημα από 0 τώρα φόρος 480 ευρώ
Κατρούγκαλος: Το Σάββατο κλείνουμε τη διαπραγμάτευση
Κλεισιμο της διαπραγμάτευσης για το Ασφαλιστικό μέχρι το Σάββατο, είναι ο στόχος του υπουργείου Εργασίας, όπως τον διατύπωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά το τέλος της δίωρης συνάντησής του με το «κουαρτέτο». Ο υπουργός εξερχόμενος από το Χίλτον δήλωσε ό,τι «υπήρξε πρόοδος σε όλα τα θέματα και ελπίζω να κλείσουμε την διαπραγμάτευση στην επόμενη συνάντηση που θα γίνει το Σάββατο». Η «μάχη» έχει ανάψει για τα καλά και σύμφωνα με συμμετέχοντες στις συναντήσεις, υπάρχουν διαπραγματευτικά «τζαρτζαρίσματα» κυβέρνησης – δανειστών. Η μεγάλη διαφωνία βρίσκεται στο θέμα των επικουρικών για το οποίο ο υπουργός τόνισε ότι για πρώτη φορά δεν υπήρχαν κάθετες αρνήσεις από την άλλη πλευρά για την αύξηση των εισφορών στις επικουρικές και πως δεν μπορούν να φτάσουν σε συμβιβασμό αν και οι δύο πλευρές δεν κάνουν υποχωρήσεις. Τώρα ο στόχος του υπουργείου, είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση στο τελευταίο ραντεβού του με τους επικεφαλείς διαπραγματευτές των δανειστών το Σάββατο. Αν και οι ίδιοι επιθυμούσαν να αποχωρήσουν την Παρασκευή για τις βάσεις τους, τελικά δεν θα φύγουν, καθώς στα μεγάλα «αγκάθια» έχει υπάρξει αρκετή πρόοδος ώστε να έχει ανοίξει το παράθυρο για συμφωνία εντός της εβδομάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία συνάντηση σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στα ποσοστά αναπλήρωσης και τις επικουρικές συντάξεις, κυρίως στις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που πλέον δεν φαίνεται κατηγορηματικά αντίθετο στις ελληνικές προτάσεις. Με τους Ευρωπαίους δανειστές, η σύγκληση είναι μεγαλύτερη.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, θέλει να κλείσει το Ασφαλιστικό πριν το Πάσχα των Καθολικών, όσο τα κλιμάκια είναι ακόμα στην Αθήνα, ώστε το νομοσχέδιο να πάρει το δρόμο για τη Βουλή μέσα στον μήνα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή με πολύ καλή γνώση των εξελίξεων, «Το ΔΝΤ θέλει να φύγει και τους… κρατάμε».
Θρίλερ και για τα «κόκκινα» δάνεια!
Δεν κανουν «ούτε βήμα» πίσω οι δανειστές και απαιτούν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και το ξεπούλημα όλων των δανείων! Παρά τη συμβιβαστική πρόταση που έχει δείξει η ελληνική πλευρά, δεν δέχονται την προστασία επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων, ενώ ακόμα και για τα στεγαστικά κάνουν λόγο μόνο «για κάποιες εξαιρέσεις» στην πρώτη κατοικία.
Σε «γρίφο» για γερούς λύτες έχει μετατραπεί η διαπραγμάτευση και για τα «κόκκινα» δάνεια, με τις δύο πλευρές να έχουν φτάσει στα άκρα. Με την τελική συμφωνία να βρίσκεται ακόμα μακριά, το νέο ραντεβού των δυο πλευρών θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα αύριο. Σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, οι δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει έναν άγριο χορό, γύρω από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, με την ελληνική πλευρά να ζητά προστασία με κριτήρια, για επιχειρηματικά (ΜμΕ), καταναλωτικά και πρώτης κατοικίας, ενώ οι δανειστές που φαίνεται «ονειρεύονται» τελείως άλλη λύση, θέλουν να απελευθερωθούν όλα τα δάνεια ακόμα και αυτά που εξυπηρετούνται κανονικά!
Μετά τη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ (μέχρι τις δέκα) ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά, «έχουμε απόσταση».
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός, προκύπτει ότι οι επικεφαλής διαπραγματευτές των δανειστών, έχουν κοινή γραμμή και ζητούν «την απελευθέρωση πώλησης των δανείων». Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωσε, «ζητούν να πωλούνται τα πάντα (…) με εξαίρεση ένα μέρος της πρώτης κατοικίας αυτών που προστατεύονται, ενώ συζητάνε και μερικά συνδεδεμένα», προφανώς με την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η άλλη πλευρά, έχει κάνει κάποιες υποχωρήσεις, αν και δεν προχώρησε σε διευκρινίσεις.
Η ελληνική πλευρά ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση, με πρόταση που προέβλεπε το «πάγωμα» για μια τριετία από τη διαχείριση των δανείων των στεγαστικών δανείων και όσων έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία. Προστασία των ΜμΕ επιχειρηματικών μέχρι τα 500.000 ευρώ των επαγγελματιών έως 250.000 ευρώ και των καταναλωτικών μέχρι τα 20.000 ευρώ.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης
Τελευταία Άρθρα
Τα πιο Δημοφιλή