Skip to content

Τσίπρας σε Μέρκελ: Η κυβέρνηση είναι σταθερή και προχωράει

«Να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο Φεβρουάριο»

Η ολοκλήρωση του Προγράμματος και το προσφυγικό βρέθηκαν στο επίκεντρο της ωριαίας συνάντησης που είχαν ο πρωθυπουργός και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά πληροφορίες, ενημέρωσε την Καγκελάριο σχετικά με τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, όπως και για την πρόταση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, εν αναμονή της απάντησης των Θεσμών.

Ο κ. Τσίπρας είπε στην Καγκελάριο ότι «κανείς δεν μπορεί να διαχειρίζεται δύο κρίσεις ταυτόχρονα» και επέμεινε ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει εντός Φεβρουαρίου. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος στην kontranews, ο Αλέξης Τσίπρας, ρωτήθηκε για την εσωτερική πολιτική από την κ. Μέρκελ, με τον ίδιο να απαντά πως «η κυβέρνηση είναι σταθερή και προχωράει».

Ωστόσο, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για τη διάσταση απόψεων μεταξύ των θεσμών, λέγοντας  δεν πρέπει να γίνει αιτία καθυστερήσεων, με την Α. Μέρκελ να απαντά πως «πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση γρήγορα για να επικεντρωθούμε στην προσφυγική κρίση».

Η Αθήνα είναι κοινός τόπος πάντως, ότι «καίγεται» προκειμένου να κλείσει το ταχύτερο δυνατό την αξιολόγηση. Σήμερα, ολοκληρώνονται οι πρώτες –αναγνωριστικού χαρακτήρα- επαφές και οι θεσμοί αναχωρούν, για να επιστρέψουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

«ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ BLAME GAME ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ»

Τη συνάντηση των δυο ηγετών απασχόλησε βέβαια και το κρίσιμο ζήτημα των προσφυγικών ροών. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, ανέφεραν πως ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την Καγκελάριο «να σταματήσει το blame game και να συνεργαστούμε για να βρούμε λύση», με εκείνη να απαντά πως αυτή είναι και η δική της προτεραιότητα.

«Πρέπει να εργαστούμε μαζί με τον Νταβούτογλου πολύ αυτό το μήνα. Αν εφαρμοστεί η συμφωνία, θα έχουμε μεγάλη μείωση των ροών».

Τέλος, συμφωνήθηκε ότι ο Φεβρουάριος αποτελεί κρίσιμο μήνα για τη διαχείρισή του,  καθώς και ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ και της Τουρκίας θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΤΣΙΠΡΑΣ – ΚΑΜΕΡΟΝ

Ο Αλέξης Τσίπρας όμως,  είχε συνάντηση και με τον Ντέιβιντ Κάμερον. Οι δυο άντρες επικεντρώθηκαν στο προσφυγικό ζήτημα και συζητήθηκε η σημασία της ανάπτυξης προγραμμάτων εκπαίδευσης και απασχόλησης για τους Σύρους πρόσφυγες στις γειτονικές με τη Συρία χώρες, η οποία περιλαμβάνεται στους στόχους της Διάσκεψης Δωρητών.

Επίσης, υπογραμμίστηκαν οι προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και η αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συμβολής του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Επιπλέον, συζητήθηκαν το Κυπριακό, καθώς και οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σχετικά με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΙΣΧΥΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ»

Την ανάγκη να υπάρξει μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών, διατύπωσε ο πρωθυπουργός , στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών «Supporting Syria and the Region».

Ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι  «η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης.

Παρ όλα αυτά, σε αντίθεση με άλλους, επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση με ανθρωπισμό». Όπως ανέφερε, «από τον Ιούλιο, έχουμε αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι. Το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, την ίδια στιγμή που το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες», είπε.

Στο σημείο αυτό, ανέφερε με νόημα πως «δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου». «Αναρωτιέμαι, τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη.

Ή αν ΟΛΗ η Ευρώπη είχε πει: ‘’Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα’’», συνέχισε. Επέμεινε λοιπόν, ότι χρειαζόμαστε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Μια απάντηση που να εστιάζει στη συνεργασία και την βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων».

Τέλος, ανέφερε ότι πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες, διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία – μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους.

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού:

Εξοχότατοι,

Κυρίες και κύριοι,

Η συριακή σύγκρουση εισέρχεται στον έκτο χρόνο της και η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται περαιτέρω, χωρίς άμεσο τέλος στον ορίζοντα.

Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή διάσκεψη είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους οικοδεσπότες για την διεξαγωγή της.

Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα έχει πολύ μεγάλη ευθύνη για αυτήν την κρίση. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τις επιπτώσεις της κρίσης μόνο με όρους γεωπολιτικής η δημόσιας τάξης. Η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης και έτσι επιμένουμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση με ανθρωπισμό, και με βάση τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αξίες. 

Από τον Ιούλιο έχουμε αντιμετωπίσει ροές μεταναστών, πάνω από 900.000 εκ των οποίων οι 500.000 ήταν Σύροι. Το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών και το βάρος που επιφορτίστηκαν οι δημόσιες αρχές στην Ελλάδα ήταν  τεράστιο. Το ελληνικό Λιμενικό Σώμα έχει διασώσει πάνω από 150.000 ανθρώπους.  Τα νησιά μας έχουν φιλοξενήσει σε καθημερινή βάση πολύ περισσότερους ανθρώπους από τους μόνιμους  κάτοικους και οι Έλληνες κάνουν ότι μπορούν για να υποστηρίξουν τους Σύρους  πρόσφυγες. Η συριακή κρίση αυτή έχει ανθρωπιστικές συνέπειες οι οποίες θα μας επηρεάζουν για δεκαετίες. Δε μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε χτίζοντας τείχη, ρίχνοντας ανθρώπους στη θάλασσα και να ρισκάρουμε θανάτους. Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε ανθρώπους από χώρα σε χώρα σαν να ήταν η ευθύνη κάποιων άλλων.

Αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε σε εκατομμύρια Σύρους αν η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος είχαν αποφασίσει να κτίσουν τείχος ή  εάν ολόκληρη η Ευρώπη είχε πει οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ και το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα.

Άρα λοιπόν χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, η οποία να εστιάζει στην ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, σε συνεργασία και με βοήθεια στις χώρες οι οποίες γειτονεύουν με την Συρία και οι  οποίες φέρουν και το μεγάλο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων. Με τέτοιου είδους διασφαλίσεις για ενσωμάτωση των προσφύγων σε αυτές τις χώρες, μειώνοντας τις προσφυγικές ροές. Έχουμε συζητήσει  διάφορα εγχειρήματα στη βάση του κοινού Σχεδίου Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας.  Πρέπει να προωθήσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα, νέες ευκαιρίες εργασίας στην Ιορδανία και το Λίβανο.  Και πρέπει να εργαστούμε για ένα αξιόπιστο πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες. Και θα πρέπει να πιέσουμε και να υποστηρίξουμε ειρηνευτικές συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ ώστε να υπάρξει μια συμφωνία που θα σταματήσει όλες τις εχθροπραξίες στη Συρία, θα βάλει τέλος στις επιθέσεις κατά αμάχων και θα αντιμετωπίσει την τρομοκρατία. Να δημιουργηθούν δηλαδή οι προϋποθέσεις για συμφιλίωση και επιστροφή των Σύρων στην πατρίδα τους.

Κυρίες και κύριοι, η Ελλάδα παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει έχει συμβάλλει με 300.000 ευρώ, ένα ποσό συμβολικό. Αλλά η μάχη η οποία δίνεται από τους Έλληνες – και άλλους – πολίτες για την αντιμετώπιση της κρίσης και την υποστήριξη των Σύρων προσφύγων δεν είναι συμβολική αλλά ανεκτίμητη.

Σας ευχαριστώ”.

 

 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή