Τσίπρας: Όνειδος της Ευρώπης η Ειδομένη

ΜΗΝΥΜΑ ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ: ΠΡΟΣΒΛΕΠΩ ΣΕ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 

 

ΟΛΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΟ..ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Σκληρή « μάχη» στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, στη Σύνοδο Κορυφής, και η Αθήνα βρίσκεται εν αναμονή πολύ κρίσιμων αποφάσεων που αφορούν στη διαχείριση της κρίσης και στην ανακοπή του προσφυγικού κύματος.

Ο πρωθυπουργός προσήλθε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους,  με γνώμονα τη μείωση των ροών και την αύξηση των ρυθμών μετεγκατάστασης ή επιστροφών στην Τουρκία, ενώ από το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν κρύβουν ότι υπάρχει δυσκολία με τις απαιτήσεις της γείτονος. «Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά χωρίς συμφωνία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», σημείωναν στην kontranews κυβερνητικές πηγές.

Το Θρίλερ των Βρυξελλών συνεχίζεται και την Παρασκευή, για δεύτερη ημέρα, παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αργά χθες βράδυ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντ. Τουσκ και τον Προέδρο της Κομισιόν Ζ.Κ Γιούνκερ σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία. Οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς και το παζάρι μεγάλο, με την Άγκυρα να πιέζει για «δώρα» την ώρα που η Ελλάδα έχει καταστεί αποθήκη προσφύγων και μεταναστών. Σε περίπτωση δε, που δεν καταλήξουν και σήμερα σε συμφωνία οι δυο πλευρές, εκείνο που θα συμβεί είναι να εδραιωθεί το καθεστώς των «σφραγισμένων» συνόρων και του εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε ελληνικό έδαφος.

ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

Ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη νέα Σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει αξιόπιστη συμφωνία για το προσφυγικό μια συμφωνία που, όπως είπε, θα μειώνει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά και θα δημιουργεί μια νόμιμη οδό για τους πρόσφυγες προς την ΕΕ. «Την ίδια στιγμή αναμένουμε να βρεθεί ένας ισχυρός νόμιμος τρόπος για να έρθουν οι πρόσφυγες από την Τουρκία στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιταχυνθεί το πρόγραμμα μετεγκατάστασης και να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος μηχανισμός επανεγκατάστασης από την Τουρκία στην Ευρώπη» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι απολύτως συμβατές με το διεθνές δίκαιο, τη Συνθήκη της Γενεύης και το κοινοτικό κεκτημένο. Προσέθεσε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά αναμένει μία απόφαση για να βοηθηθεί σε αυτές τις «δύσκολες συνθήκες», ειδικότερα όσον αφορά τα βόρεια σύνορά της στην Ειδομένη. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ανθρωπιστικη κρίση, λόγω των μονομερών ενεργειών στη Βαλκανική Οδό, κάτι το οποίο αποτελεί ντροπή για τον κοινό πολιτισμό μας».

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΣΙΠΡΑ-ΜΕΡΚΕΛ-ΟΛΑΝΤ

Λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, το κλίμα ήταν καλό κατά τη διάρκεια της σαρανταπεντάλεπτης συνάντησης και μεταξύ τους συμφωνήθηκε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος για την εφαρμογή της συμφωνίας, αλλά και η παροχή στη χώρα μας ενίσχυσης σε προσωπικό των υπηρεσιών ασύλου από τις ευρωπαϊκές δομές. Επίσης, συμφώνησαν ότι θα πρέπει όλες οι διαδικασίες που απορρέουν από τη συμφωνία να είναι νόμιμες και συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο και τη Συνθήκη της Γενεύης.Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως, ο πρωθυπουργός προσήλθε στο τραπέζι της συνάντησης  με τους εξής βασικούς άξονες: Πρώτον, την άσκηση πίεσης στην Τουρκία για τη μείωση των ροών, που περνά μέσα από την εφαρμογή του action plan και την αποτελεσματική λειτουργία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ. Δεύτερον, την εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία, τρίτον την της διαδικασίας επανεγκατάστασης και εφαρμογή αξιόπιστου συστήματος και τέλος την Οικονομική ενίσχυση και την ανθρωπιστική βοήθεια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως, είχε και ο διάλογος των τριών ηγετών με την Άνγκελα Μέρκελ να τονίζει πως «χρειάζεται χρόνος και προτεραιότητά μας είναι η μείωση των προσφυγικών ροών». Ο Γάλλος πρόεδρος από την πλευρά του υπογράμμισε ότι «η Ειδομένη αποτελεί συνολικό ευρωπαϊκό πρόβλημα», με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι «η κατάσταση στην Ειδομένη θα αντιμετωπιστεί παρέχοντας στους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί κίνητρα και πληροφόρηση».

ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΜΟΥΣΚ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Η παροχή τεχνικής και οικονομικής βοήθειας, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο της καταγραφής και της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου όλων όσων φθάνουν στα ελληνικά νησιά, καθώς και της επιστροφής μεγάλου αριθμού μεταναστών στην Τουρκία ήταν το βασικό ζήτημα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ντόναλντ Τουσκ κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής. Παράλληλα, ο έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το ζήτημα του πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην εφαρμογή μίας συμφωνίας.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ: ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Αμέσως μετά, ο Αλέξης Τσίπρας μετείχε στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ως παρατηρητής, καλώντας τους να ταχθούν θετικά απέναντι σε μία συμφωνία με την Τουρκία. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός τους κάλεσε να φανταστούν, ποια θα ήταν η κατάσταση σε περίπτωση που δεν υπήρχε προοπτική συμφωνίας με την Τουρκία.«Η Ευρώπη έχει δύο επιλογές. Ή συλλογική Ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ή  διαχείριση του προσφυγικού με μονομερείς ενέργειες που θα ρίχνει το βάρος στις χώρες πρώτης υποδοχής», φέρεται να υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι οι στόχοι της συμφωνίας με την Τουρκία είναι δύο. Ο ένας, να κλείσει τα δίκτυα της παράνομης μετανάστευσης και ο δεύτερος να ανοίξει ένας νόμιμος ανθρωπιστικός διάδρομος για τους πρόσφυγες.
«Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία πρέπει να ειναι συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο», συνέχισε. Συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται να στηρίξει τις υπηρεσίες για τη διαχείριση του προσωπικού και επέμεινε στην ανάγκη για μαζική μετεγκατάσταση από την Τουρκία, μιλώντας για αξιόπιστη πολιτική  επιστροφών.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή