Επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, προκειμένου να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχε η Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία, είχε ο πρωθυπουργός .
Ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή της Συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ) θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με την κ. Γεροβασίλη να επισημαίνει ότι θέμα για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο δεν έχει τεθεί.
ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Την πρόταση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες για μείωση των προσφυγικών ροών χαιρέτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ερωτηθείς για την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μερκελ στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις δηλώσεις σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ανακοπή των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Η απόφαση ανήκει στο ίδιο το ΝΑΤΟ σε σχέση με την ευκαιρία και τους τρόπους της ενδεχόμενης εμπλοκής του.
Εμείς χαιρετίζουμε όλες τις συζητήσεις που αφορούν πιθανά μέτρα αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, διάσωσης ανθρώπινων ζωών και διαχείρισης των προσφυγικών ροών και των εξωτερικών συνόρων».
Ο ίδιος επανέλαβε ότι «τα 10 χμ που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία δεν μπορούν να είναι παράδεισος για διακινητές».
ΜΟΥΖΑΛΑΣ: ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
Αρνητικές κινήσεις από την πλευρά της Ευρώπης, «ακόμα και να κλείσουν τα σύνορα, παρ’ ότι η Ελλάδα θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της» εκτίμησε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Όπως είπε στη συνέντευξή του στον “Ενικό”, σε αυτή την περίπτωση «δεν θα δημιουργηθεί κάποιο φαινόμενο, το οποίο θα είναι τραγικό, αλλά θα είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα, που θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε».Ο κ. Μουζάλας συνόψισε την εθνική πολιτική για το προσφυγικό στα εξής:
• τα κέντρα ταυτοποίησης να είναι έτοιμα και να στελεχωθούν,
• να δημιουργηθούν κέντρα μετεγκατάστασης για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο,
• να δημιουργηθούν προαναχωρησιακά κέντρα «αξιοπρεπή για να διεκδικήσουμε επιστροφές».
Τέλος, όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση ζητάει ασφαλή διάδρομο για τους πρόσφυγες από Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο, και άμεση επανεισδοχή στην Τουρκία όσων δεν αιτούνται άσυλο ή δεν δέχονται οικειοθελή επιστροφή.