Skip to content
Σάββατο, 26 Απριλίου 2025

Τσίπρας: Η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων το πιο σημαντικό διακύβευμα για τη χώρα (video)

Με αναφορά στις «ραγδαίες – συχνά επικίνδυνες- γεωπολιτικές εξελίξεις, που μας φέρνουν αντιμέτωπους με σημαντικές διεθνείς και περιφερειακές ανακατατάξεις», σε συνάρτηση και με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις που έχουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία για την Ελλάδα και την εκλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, ξεκίνησε την ομιλία του στην τηλεδιάσκεψη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. «Η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων το πιο σημαντικό διακύβευμα για την Ελλάδα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

 

Η ομιλία του κ. Τσίπρα κινήθηκε σε δυο άξονες: ελληνοτουρκικά και προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας τώρα και μετά την πανδημία. «”Κλειδί” οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις», ανέφερε ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία…

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα «για την οποία θα αγωνιστούμε, ότι η επανεστίαση στην πολυμερή διπλωματία και ο διάλογος για ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων, θα αφομοιώσουν τα διδάγματα από τα αδιέξοδα και τα λάθη του παρελθόντος. Και θα οδηγήσουν στην καθιέρωση ενός πιο δίκαιου πλαισίου διακρατικών σχέσεων που θα βασιστεί στην προάσπιση του διεθνούς δικαίου» και υπογράμμισε: «Στο πλαίσιο αυτό, το πιο σημαντικό διακύβευμα για την Ελλάδα, είναι και θα παραμείνει η προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων απέναντι στην κλιμάκωση των απειλών της Τουρκίας».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που ακολουθεί την υγειονομική και αφού τόνισε ότι προέχει πάντα η σωτηρία των ανθρώπινων ζωών τόνισε ότι με δεδομένα τα μέτρα της ΕΕ και το μαξιλάρι των 37 δισ., «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει περισσότερους πόρους και περισσότερα όπλα από οποιαδήποτε άλλη ελληνική κυβέρνηση στο πρόσφατο παρελθόν, για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση».

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας:

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Το πιο σημαντικό διακύβευμα για την Ελλάδα, είναι και θα παραμείνει η προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων απέναντι στις αυξανόμενες απειλές της Τουρκίας.

Η Ελλάδα πρέπει να αναδείξει ότι η προάσπιση του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο με προσφυγή στην Χάγη για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ και η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, αποτελούν κεντρικό διακύβευμα για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Και πρέπει να καταστήσει σαφές ότι θα προασπίσει αποφασιστικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα απέναντι σε κάθε απειλή. Αν δεν το καταφέρει, και εγκλωβιστεί σε μια παθητική, μονοδιάστατη πολιτική συμμόρφωσης με τις στρατηγικές επιλογές τρίτων – χωρίς όραμα, χωρίς εθνική στρατηγική – τότε φοβάμαι ότι οι εξελίξεις δε θα είναι θετικές για τη χώρα μας».

Οικονομία

«Το συνολικό αναπτυξιακό χρηματοδοτικό πακέτο για την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, αν συμπεριλάβει κανείς τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και το ΕΣΠΑ και την ΚΑΠ, είναι περίπου 72 δις. Ενώ οι επιπλέον πόροι του ταμείου ανάκαμψης, δηλαδή τα περίπου 32 δις, αντιστοιχούν σε ετήσια βάση στο 3% του ΑΕΠ του 2019, για τα έτη 2021-2026.

Και πέραν των πόρων έχει και άλλα σημαντικά όπλα.

Μπορεί να αξιοποιήσει τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ που μειώνει τα επίπεδα δανεισμού του δημοσίου και των τραπεζών σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Έχει τις αποφάσεις για τα έκτακτα μέτρα της ΕΕ και κυρίως την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής δηλαδή την άρση των δημοσιονομικών περιορισμών για το 2020 και το 2021 τουλάχιστον, δεν εχει υποχρέωση για πλεονάσματα.

Έχει – ας μη το ξεχνάμε – το απόθεμα ασφαλείας των 37 δις που εμείς αφήσαμε. Γιατί για πρώτη φορά στην οικονομική ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους που συμπληρώνει το 2021, 200 χρόνια ύπαρξης, μια κυβέρνηση άφησε γεμάτα ταμεία στην επόμενη.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει περισσότερους πόρους και περισσότερα όπλα από οποιαδήποτε άλλη ελληνική κυβέρνηση στο πρόσφατο παρελθόν, για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι μέχρι στιγμής, δυστυχώς, δεν βλέπουμε να το κάνει.

Χρησιμοποιεί την κρίση ως ευκαιρία για την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ενώ η πολιτική της οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας και νέα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, με το που ανάσαναν αμέσως μετά τα μνημόνια, βυθίζονται ξανά.

Επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν αυτής της κρίσης δεν θα ξανανοίξουν ποτέ, ενώ το ιδιωτικό χρέος των νοικοκυριών ήδη αυξάνεται και πάλι επικίνδυνα.

Προτείναμε ένα γενναίο πακέτο άμεσων εμπροσθοβαρών δημόσιων παρεμβάσεων προκειμένου να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις και να στηριχθεί το εισόδημα των νοικοκυριών. Παράλληλα προτείναμε την καθιέρωση ενός εισοδήματος έκτακτης ανάγκης προκειμένου να καλύψουμε όλους εκείνους τους πολίτες σε κλάδους όπως ο τουρισμός που έμειναν χωρίς έσοδα.

Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανταγωνιστεί άλλες χώρες στη βάση μείωσης του κόστους εργασίας, αλλά στη βάση της αύξησης της παραγωγικότητας, ενσωματώνοντας τη συλλογική γνώση, τις αυξημένες ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού και την καινοτομία. Η ανάπτυξη πρέπει να είναι συμπεριληπτική και δίκαιη, πρέπει να αξιοποιεί το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και να ενισχύει τις συνέργειες και τις προσπάθειες που ενώνουν παραγωγικές δυνάμεις, τομείς και κλάδους.

Η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση αποτελούν πρώτη προτεραιότητα. Προτεραιότητά μας επίσης είναι η ενίσχυση παραγωγικών επενδύσεων στη βιομηχανία και τη μεταποίηση. Η στροφή στη βιομηχανία είναι ζωτικής σημασίας για μια διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Το παράδειγμα της πανδημίας και του πολλαπλασιασμού των αρνητικών της επιπτώσεων, λόγω της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού, νομίζω ότι το επιβεβαιώνει με δραματικό τρόπο.
Στήριξη ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους με ενίσχυση των υποδομών του, η στήριξη και προστασία του περιβάλλοντος, η ολοκλήρωση του χωρικού σχεδιασμού καθώς και οι υποδομές πολιτικής προστασίας, αποτελούν κορυφαίες για εμάς, προτεραιότητες.

Το κράτος έχει μια σειρά από δυνατότητες, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, να στηρίξει αυτές τις επενδύσεις. Χρηματοδοτικά κίνητρα με οργανωμένο τρόπο μέσω της Αναπτυξιακής τράπεζας, φορολογικά κίνητρα, σταθερό φορολογικό καθεστώς, διαφανείς απλούς κανόνες αδειοδότησης και λειτουργίας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που θα ισχύουν για όλους.

Χρειαζόμαστε σταθερές: Ένα συνεκτικό σχέδιο, αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, ενεργοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων, επένδυση στα στρατηγικά πλεονεκτήματα της οικονομίας μας. Και η ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών οικονομικών σχέσεων, αποτελεί κεντρικό πυλώνα σε αυτήν την προσπάθεια.

Μετά την υγειονομική κρίση θα αγωνίζεται και πάλι να σταθεί εκ νέου στα πόδια της αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία.
Και τότε θα τελειώσουν οι δικαιολογίες.

Και θα φανεί στη πράξη η αποτελεσματικότητα και η ικανότητα όσων σήμερα έχουν την εύκολη λύση να τα ρίχνουν όλα στη πανδημία και όχι στις δικές τους επιλογές. Παρόλο που η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της ΕΕ που συνάντησε την ύφεση πριν τη συναντήσει η πανδημία.

Εμείς που έχουμε αποδείξει την αποτελεσματικότητά μας στα δύσκολα, θα είμαστε εδώ».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή