ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ
Σοβαρό προβληματισμό προκάλεσε στα ελληνικά κόμματα η έκβαση του δημοψηφίσματος στην Μεγάλη Βρετανία, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.
O Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεοπτικό μήνυμά του δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη κοινωνική και δημοκρατική».
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «η αίσθηση της κοινής προοπτικής και του κοινού μέλλοντος δίνουν την θέση τους στη δήθεν ασφάλεια της εθνικής περιχαράκωσης και στον εθνικό απομονωτισμό. Η εκρηκτική άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη αποτελούσε οιωνό της εξέλιξης που προέκυψε με το δημοψήφισμα στη Βρετανία».
«Οι ακραίες πολιτικές της λιτότητας, η αλά καρτ διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, οι φράχτες, η άρνηση επιμερισμού των βαρών είχαν δώσει το σήμα μιας εκτεταμένης κρίσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», εκτίμησε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στους πολίτες είπε ότι πρέπει να αναρωτηθούμε ποια είναι η γενεσιουργός αιτία και ποιος ευθύνεται για τη διάδοση της ακροδεξιάς.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα διχαστικά διλήμματα που χωρίζουν την Ευρώπη στον σώφρονα Βορρά και τον τεμπέλη Νότο προσθέτοντας ότι «το χάσμα διευρύνεται διαρκώς».
«Η αίσθηση της κοινής προοπτικής και του κοινού μέλλοντος δίνουν την θέση τους στη δήθεν ασφάλεια της εθνικής περιχαράκωσης και στον εθνικό απομονωτισμό» τόνισε και συνέχισε: Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία ή θα είναι το ξύπνημα του υπνοβάτη που πορεύεται στο κενό ή η αρχή του τέλους.
Κατά την άποψη του κ. Τσίπρα απέναντι στον ευρωσκεπτισκισμό και την ακροδεξιά πρέπει να υψώσουμε ένα φράγμα. «Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ μια μεγάλη αντεπίθεση των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων για να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς και του εθνικισμού» είπε και έκανε αναφορά στην ανάγκη προστασίας της εργασίας, στήριξης του κοινωνικού κράτους, ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, προστασίας ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Όπως αποδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες, εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, ο αλαζονικός λόγος των τεχνοκρατών εξοργίζει τους ευρωπαϊκούς λαούς. «Χρειαζόμαστε ένα νέο όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη, για μια Ευρώπη κοινωνική και δημοκρατική» κατέληξε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης: Η Ευρώπη χρειάζεται μία νέα συμφωνία αλήθειας
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε δήλωσή του σχετικά με το Brexit, τόνισε πως η απόφαση των Βρετανών η οποία, όπως λέει είναι σεβαστή, αποτελεί ένα πολύ ηχηρό μήνυμα για όλη την Ευρώπη και ότι η τελευταία χρειάζεται μια νέα συμφωνία αλήθειας.
«H Ευρώπη χρειάζεται μια νέα συμφωνία αλήθειας» επισήμανε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο που να εμπνεύσει τους λαούς και να τονώσει την πίστη τους στη χρησιμότητα της Ένωσης». Ο κ. Μητσοτάκης ζητά να υπάρξει μια «μεγάλη συμφωνία αλήθειας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη και τους λαούς, ξεπερνώντας ιδεολογικούς δογματισμούς» με συγκεκριμένες, όπως επισημαίνει, «άμεσες παρεμβάσεις που να βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών, ιδιαίτερα όσων έχουν πληγεί από την κρίση». Για τον πρόεδρο της ΝΔ αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να μη ζήσει η γενιά μας την κατακερματισμένη Ευρώπη του παρελθόντος, των εθνικισμών και των συγκρούσεων. “Αυτή είναι η πρόταση μας στον ελληνικό λαό: Με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, ενότητα και αλληλεγγύη να συνεχίσει την πορεία του μαζί με όλους τους λαούς της Ευρώπης» καταλήγει στη δήλωσή του.
Μιχαλολιάκος: η Ευρώπη να επιστρέψει στα Εθνικά κράτη και την ευημερία
Τη σκυτάλη πήρε ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος. «Η Χρυσή Αυγή χαιρετίζει τη Νίκη των Εθνικών και Πατριωτικών δυνάμεων στην Μεγάλη Βρετανία ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει μεταβληθεί σε ένα στυγνό όργανο της διεθνούς των τοκογλύφων», δήλωσε. Όπως τόνισε, «δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε μια σκληρή και εξοντωτική πολιτική κατά των εθνικών οικονομιών ήταν όλοι τους κατά του BREXIT.Η νίκη του BREXIT στην Μεγάλη Βρετανία αποτελεί μία νίκη του Εθνικού κράτους ενάντια στο ληστρικό χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, το οποίο πιστά υπηρετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση των Βρυξελλών.
Ήλθε ο καιρός η Ευρώπη να επιστρέψει στα Εθνικά κράτη και την ευημερία. Ελπίζω να γίνει κάποτε δημοψήφισμα και στην Ελλάδα, η οποία έχει γονατίσει οικονομικά και έχει υποδουλωθεί εκχωρώντας εθνική κυριαρχία στην Ευρώπη των τοκογλύφων», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Γεννηματά: πρέπει να προβληματιστούμε από το Brexit
Η πρόεδρος του του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά στις δηλώσεις της κάνει λόγο για προβληματισμό για το αποτέλεσμα και τα αίτια του και για τις απαραίτητες αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Σύμφωνα με την Γεννηματά οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας ανακατεύθυνσης της Ε.Ε. Ωστόσο ο σοσιαλιστικός χώρος είναι πλήρως αποδυναμωμένος για να αποτελέσει το εμβρυουλκό εξελίξεων σε άλλη κατεύθυνση. Είναι δεδομένο και από τα εκλογικά αποτελέσματα στα κράτη μέλη, ότι οι σοσιαλιστές έχουν υποστεί την μεγαλύτερη φθορά κυρίως λόγω του γεγονότος ότι σε πολλές χώρες συνεργάστηκε με τους νεοφιλελεύθερους αλλοιώνοντας τα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά τους.
Οι ανακοινώσεις των υπόλοιπων κομμάτων
Για γενναίες αλλαγές στην πολιτική κάνουν λόγο στο Ποτάμι: «Οι ευρωπαίοι πολίτες αντί για άμυνα πρέπει να επιλέξουν την αντεπίθεση. Να συγκρουστούν με τον ανισότητα, την γραφειοκρατία, τον ελιτισμό, τον λαϊκισμό, την διαφθορά. Να βγει στο προσκήνιο η «γενιά του Erasmus». Οι άνθρωποι του 21ου αιώνα βρίσκονται πιο στενά συνδεδεμένοι, πιο κοντά μεταξύ τους από ποτέ άλλοτε. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει ούτε με ένα εκατομμύριο ψήφους, ούτε με δύο εκατομμύρια» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.
«Η πάλη για αποδέσμευση κάθε χώρας από την Ε.Ε. πρέπει να συνδεθεί με την ανάγκη ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου», σχολιάζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «το γεγονός ότι τέθηκε τόσο έντονα το ζήτημα της αποχώρησης μιας χώρας από την Ε.Ε. οφείλεται αφενός στις εσωτερικές αντιθέσεις στην ΕΕ και την ανισομετρία των οικονομιών της και αφετέρου στη διαπάλη ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που οξύνθηκε σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης».
Ο Περισσός εκτιμά ότι, όσο παραμένει η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και η αστική εξουσία, η όποια εξέλιξη θα συνοδευτεί με νέες βαριές θυσίες για τις εργατικές-λαϊκές δυνάμεις.
Σχόλιο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων.Αναφέρει ότι «η απόφαση της Αγγλίας να κάνει δημοψήφισμα ήταν μεγάλο λάθος και ο αγγλικός λαός ήθελε να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας για τους φόρους που έβαλε ή κυβέρνηση Κάμερον».
Ανακοίνωση εξέδωσε και το γραφείο Τύπου της Λαϊκής Ενότητας που χαρακτηρίζει τη νίκη του Brexit, αποτέλεσμα της ισχυρής βούλησης των λαών για αποκατάσταση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας τους και τονίζει πως τώρα η έξοδος της Ελλάδας από την Ε.Ε. είναι πιο αναγκαία από ποτέ.