Skip to content
Σάββατο, 26 Απριλίου 2025

Τσιόδρας: «Ναι» στην επιστροφή των παιδιών στα σχολεία – Συνάντηση με ΥΠΕΠΘ και ΕΟΔΥ ζητά η ΔΟΕ

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς στο δίλημμα πολιτείας και γονέων, αναφορικά με το άνοιγμα δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών.

Με αφορμή τις σκέψεις στην κυβέρνηση, για επιστροφή των παιδιών στα δημοτικά από την 1η Ιουνίου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της νόσου την Τρίτη, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως υπήρξε κάποιο επιδημιολογικό όφελος από τη διακοπή της λειτουργίας των σχολείων. Ο λοιμωξιολόγος ανέφερε παραδείγματα πρακτικής για τα σχολεία, άλλων χωρών, όπως στη Δανία όπου τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά είναι ανοιχτά περίπου ένα μήνα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως αναγνωρίζει την αγωνία των γονέων, ωστόσο τόνισε πως υπάρχουν και εκείνοι οι γονείς που δεν μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους όσο τα σχολεία είναι κλειστά.

«Να λάβουμε υπόψη και τις κοινωνικές παραμέτρους» των κλειστών σχολείων

«Πέραν των επιστημονικών δεδομένων πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους» είπε για το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε πως η επιστήμη δεν είναι ντετερμινιστική, «δεν έχει καταλήξει σε συμπεράσματα της τάξης του 100% για την ασφάλεια» των παιδιών.

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε τις ενδείξεις που θέλουν τα παιδιά να νοσούν λιγότερο, αλλά και να μεταδίδουν σε μικρότερο βαθμό τον ιό. Ωστόσο, σημείωσε πως υπάρχει μικρός αριθμός παιδιών που ενδεχόμενα θα περάσουν σοβαρά τη νόσο, ενώ έκανε αναφορά και σε εξαιρετικά λίγες, τραγικές περιπτώσεις παιδιών που εμφανίζουν το σπάνιο πολυφλεγμονώδες σύνδρομο. «Δεν είναι ότι δεν συμβαίνουν, αλλά ότι είναι πολύ σπάνια» είπε.

Τα 4 σημεία υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων

«Να γνωρίζετε καλά, μπορώ να το διαβεβαιώσω κάποια από τα επιχειρήματα θα μπορούσαν να αφορούν και άλλες κοινές ιώσεις, όπως η γρίπη» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφορικά με απόψεις επιστημόνων που εκφράζουν επιφυλάξεις αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Όπως είπε ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά από επιχειρήματα υπέρ του ανοίγματος των σχολείων.

  • Η Κρυφή ανισότητα στη μάθηση και την εκπαίδευση για τα παιδιά που ανήκουν σε πιο φτωχές οικογένειες.
     
  • Κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική διαδικασία, γνώση που δεν έχει ευρέως αξιολογηθεί. Η πλειονότητα των παιδιών είτε δεν είχε καλή πρόσβαση, είτε δεν παρακολουθούσε τα μαθήματα.
     
  • Σημαντικές επιπτώσεις του απαγορευτικού στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών.
     
  • Έχουμε παιδιά στα σπίτια που εδώ και εβδομάδες δεν έχουν επαφή με φίλους τους.
     
  • Οικονομικοί λόγοι που αφορούν τους γονείς. Unicef Να συνεξετάζουν οι αρχές τα οφέλη και τους κινδύνους. Τι θα λειτουργήσει καλύτερα για ένα παιδί που μένει με ευπαθή ομάδα, είναι σημαντικό για την υγεία του να μην πάει στο σχολείο.
     

Υπέρ του ανοίγματος των σχολείων ο Σωτήρης Τσιόδρας

«Κατά τη γνώμη μου τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους. Μπορούν να επιστρέψουν στα δημοτικά τα παιδιά μας», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Αναφορικά με τα σχολεία, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το ζήτημα του ανοίγματος των Δημοτικών τις επόμενες ημέρες.

Τη Δευτέρα οι αποφάσεις

Τη σκυτάλη από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για τον κορονοϊό, την Τρίτη. Όπως είπε χθες ξεκίνησε το τρίτο στάδιο επαναλειτουργίας της αγοράς και επέστρεψαν και άλλοι μαθητές στα σχολεία. Το πρόγραμμα προχωράει σταθερά και ομαλά και οι εικόνες της Ελλάδας ταξιδεύουν στον κόσμο και αυτό είναι κέρδος για τη χώρα.

Είπε ακόμα ότι οι χώροι εστίασης ανοίγουν τη Δευτέρα 25 Μαΐου και από εκείνη την ημέρα επιτρέπονται οι μετακινήσεις στα νησιά. Για το άνοιγμα των Δημοτικών οι αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Για όσους έρχονται από το εξωτερικό το μέτρο της 14ημερης καραντίνας έχει παραταθεί και ισχύει έως τις 31 Μαΐου. Αυτή τη στιγμή είναι σε καραντίνα πάνω από 3.000 συμπολίτες μας. Αν είναι θετικό το τεστ μένουν στο ξενοδοχείο και αν είναι αρνητικό συνεχίζουν την καραντίνα στην διεύθυνση που έχουν δηλώσει.

Η μέχρι σήμερα πορεία μας είναι θετική και η χώρα μας μνημονεύεται ως παράδειγμα προς μίμηση, είπε ακόμα και ζήτησε να μη χαλαρώσουμε.

ΔΟΕ: Έχουμε άγνοια για την εισήγηση Τσιόδρα – Ζητάμε άμεσα συνάντηση με ΥΠΕΠΘ και ΕΟΔΥ

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δασκάλων Θανάσης Κικίνης, μιλάει στο iEidiseis, και ζητάει άμεση συνάντηση με τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Παιδείας, σχετικά με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων.

Άμεση συνάντηση με τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων ζητάει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δασκάλων Θανάσης Κικίνης. Μιλώντας στο iEidiseis δηλώνει άγνοια για την εισήγηση του Σωτήρη Τσιόδρα να ανοίξουν την 1η Ιουνίου τα δημοτικά και σημειώνεο ότι δεν έχει υπάρξει κάποια αντίστοιχη ενημέρωση από το υπουργείο ή και τον ΕΟΔΥ. 

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής η ΔΟΕ έχει ζητήσει άμεση συνάντηση με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα που υπάρχουν. Στη συνέχεια, η ΔΟΕ έχει ζητήσει και από το υπουργείο Παιδείας συνάντηση, ώστε τα μέλη της ΔΟΕ «να καταθέσουν τους προβληματισμούς τους», σχετικά με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων. Παράλληλα, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, έχει συμφωνήσει και διαβεβαιώσει για μια ενδεχόμενη συνάντηση.

Μάλιστα, ο Θανάσης Κικινής τόνισε πως η ΔΟΕ θέτει 3 αιτήματα ως τα βασικά της.

Καταρχάς, η καθαριότητα στις τάξεις ως πρώτο μέλλημα, καθώς αρκετές καθαρίστριες έχουν μετατεθεί το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα καθαριότητας.

Έπειτα, να υπάρξει διάθεση όλου του αντίστοιχου υγειονομικού υλικού στους μαθητές αλλά και τους καθηγητές των σχολείων, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Παράλληλα, είπε ότι υπάρχει ιδιαίτερη ανυσηχία γιατί οι σχολικές αίθουσες είναι ιδιαίτερα μικρές για τον αριθμό των μαθητών που πρέπει να προσέλθουν σε αυτές. Έτσι, η ΔΟΕ θέτει ως ζήτημα να σπάσουν τα σχολικά τμήματα, ώστε να προσέρχονται οι μαθητές με ασφάλεια, δίχως να υπάρχει συνωστιμός στην σχολική τάξη.

Ταυτόχρονα, διευρκίνησε πως αν το υπουργείο προχωρήσει σε αποφάσεις μόνο του ή δεν πραγματοποιήσει την συνάντηση, η ΔΟΕ θα γνωστοποιήσει τα αιτήματα της γραπτά.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή