«ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ»
«Έχουμε κάνει αυτά που έχουμε υποσχεθεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς.
«Όλοι οι θεσμοί έχουν πειστεί ότι αυτά που υποσχεθήκαμε τα κάναμε» και σχετικά με τις ενστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης είπε ότι «υπάρχει μια παρένθεση που πρέπει να συζητήσουμε».
Όπως ανέφερε, για το δημοσιονομικό πακέτο «εμείς και οι Ευρωπαίοι λέμε ότι θα φτάσει το 2018 σε πλεόνασμα 3,5% και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέει ότι το πλεόνασμα θα είναι 1,5% για αυτό ζήτησε να πάρουμε υπό αίρεση μέτρα».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι η Eurostat λέει πως δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα και απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ τους ρώτησε: «Τι λέτε; Η Eurostat έχει δίκιο ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;».
«Θα προτείνουμε τον μηχανισμό αυτό (δημοσιονομικής διόρθωσης) και ζητάω την υποστήριξή σας. Υποστηρίζετε την κυβέρνηση ενάντια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή όχι; Υποστηρίζετε τους δικούς μας υπολογισμούς και της Κομισιόν ή όχι;», συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ακόμη ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτός από την Ελλάδα πιέζει και τους Ευρωπαίους «να δώσουν κάτι για το χρέος».
«Εμείς έχουμε κάνει αυτά που έχουμε υποσχεθεί και η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να συζητήσουν και να βρουν λύση αξιόπιστη», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Τέλος, προανήγγειλε ότι όταν τελείωσε η αξιολόγηση η κυβέρνηση θα μπορέσει να ξεδιπλώσει το παράλληλο πρόγραμμα. «Ο λόγος μας είναι συμβόλαιο. Αυτά είπαμε, αυτά κάναμε», κατέληξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.