Skip to content
Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025

Τρομάζει η ινδική παραλλαγή: Ποιοι θα χρειαστούν και τρίτη δόση εμβολίου φέτος

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

Η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, προκαλεί έντονη ανησυχία… Ήδη κυριαρχεί στη Βρετανία και ενδέχεται να προκαλέσει αυξημένο αριθμό νοσηλειών, αφού φαίνεται πως είναι 50% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Άλφα (γνωστή και ως Βρετανική). Υπενθυμίζεται πως πλέον ο ΠΟΥ αποφάσισε να δίνει ονόματα του ελληνικού αλφαβήτου στις μεταλλάξεις και όχι ονόματα χωρών ή πόλεων…

Επιστήμονες από την Ινδία συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή, αφού η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη νοσήσει ή έχουν εμβολιαστεί μόνο με μία δόση εμβολίου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα εμβόλια καλύπτουν και αυτή τη μετάλλαξη (το υποστήριξε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης την Παρασκευή). Όμως οι λεγόμενες ευπαθείς ομάδες που έχουν εμβολιαστεί με Pfizer πιθανόν να χρειαστούν μία τρίτη δόση μέσα στο 2021, σύμφωνα με επιστήμονες στη Βρετανία (μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Γιώργος Κασσιώτης) οι οποίοι βρήκαν ότι το εμβόλιο πυροδοτεί μικρότερη ανοσιακή απόκριση αντισωμάτων έναντι αυτής της παραλλαγής.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου είναι προστατευμένοι σε συντριπτικό ποσοστό, ενώ όσοι ξεκίνησαν το εμβολιασμό τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο θα πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση το Φθινόπωρο, με πρώτες τις ευάλωτες ομάδες.

Πάντως ακόμα δεν είναι απολύτως σαφές το πότε και το αν πρέπει να γίνει τρίτη δόση σε όλους. Πριν μερικές εβδομάδες, οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες που παράγουν τα εμβόλια (Moderna, Pfizer/ BioNTech κ.α.), προανήγγειλαν και επισήμαναν την ανάγκη να γίνουν οι λεγόμενες ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου, ώστε να διατηρηθεί ένα υψηλό επίπεδο ανοσίας.

Τρεις δόσεις από το κινέζικο εμβόλιο έχει κάνει ήδη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που 50 εκατομμύρια Τούρκοι αγωνιούν για το πότε θα κάνουν την πρώτη…

Τι ισχύει με τους εμβολιασμούς των παιδιών

Αρκετές χώρες της Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία) έχουν ξεκινήσει τον εμβολιασμό των παιδιών, όμως για την ώρα στην Ελλάδα, αυτό δεν αποτελεί προτεραιότητα. Μπορεί πριν λίγες ημέρες ο Βασιλης Κικίλιας να μίλησε για εμβολιασμό των μαθητών πριν από το νέο σχολικό έτος, όμως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή, αφορά μόνο σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα. Πάντως το ζήτημα εξετάζεται από την Επιτροπή Εμβολιασμών, την ώρα που από την κυβέρνηση λένε πως προηγείται ο εμβολιασμός των ενηλίκων.

Τι προσφέρει το κάθε εμβόλιο

Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου συγκέντρωσε τα δεδομένα από κλινικές μελέτες και από την ανάλυση στοιχείων από τους εμβολισμούς σε διάφορες χώρες, καταλήγοντας στα εξής συμπεράσματα:

PFIZER/BIONTECH. Ανοσία 52% επτά ημέρες μετά την πρώτη δόση, η οποία φτάνει στο 89% έπειτα από άλλες επτά. Επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 91,3% έναντι της ήπιας νόσου και 95,3% έναντι της σοβαρής.

MODERNA. Τα στοιχεία δείχνουν αποτελεσματικότητα στο 92% σε διάστημα 14 ημερών μετά την πρώτη δόση, ενώ 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση η αποτελεσματικότητα φτάνει το 94,1%. Η προστασία 6 μήνες μετά τη 2η δόση ανέρχεται στο 90% έναντι της ήπιας νόσου και στο 95% έναντι της σοβαρής.

ASTRAZENECA. 70% ανοσία τρεις εβδομάδες από την πρώτη δόση. 15 ημέρες μετά τη 2η δόση, επιτυγχάνεται προστασία από 76% έως 94%, ενώ είναι 100% αποτελεσματικό στην αποτροπή σοβαρής νόσου.

JOHNSON & JOHNSON. Από το μονοδοσικό εμβόλιο, η προστασία αρχίζει μετά από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του έναντι των σοβαρών επιπτώσεων μετά τις 28 ημέρες αγγίζει το 85%. Μετά από 49 ημέρες αποτρέπει σχεδόν πλήρως τις εισαγωγές και τον κίνδυνο θανάτου.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή