Skip to content
Κυριακή, 27 Απριλίου 2025

«Τρίζει» η καρέκλα του Κυριάκου

Toυ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ για την Κυριακάτικη Kontranews

Σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ή οικουμενικής με πρόσωπα όπως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας ή ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κοινοτικός επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς έρχονται στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης στο παρασκήνιο, θέτοντας εν αμφιβόλω την Πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η ΝΔ προηγείται, σύμφωνα με τις μετρήσεις, σημαντικά του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κυρ. Μητσοτάκης υπερτερεί του Αλέξη Τσίπρα, τα σενάρια που κυκλοφορούν σε συγκεκριμένα οικονομικά και πολιτικά κέντρα, αποτυπώνουν μια προβληματική κατάσταση για τον νυν Πρωθυπουργό. Πώς είναι δυνατόν ο πανίσχυρος Πρωθυπουργός, σύμφωνα με ΜΜΕ και εταιρείες δημοσκοπήσεων, να εμφανίζεται ευάλωτος και αναλώσιμος επί της ουσίας, με την ενίσχυση από συγκεκριμένα κέντρα των σεναρίων περί οικουμενικής ή συγκυβέρνησης με τρίτο πρόσωπο στην πρωθυπουργία;

Το σενάριο με τον Στουρνάρα

Η περίοδος αρχίζει σιγά-σιγά να θυμίζει 2011 πριν παραιτηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου από την πρωθυπουργία με την διακίνηση σεναρίων που μόνο ως αποσταθεροποιητικά της κυβέρνησης, η οποία όντως αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και φθείρεται καθημερινά, μπορεί να εκληφθούν. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η εφημερίδα Παραπολιτικά, υπό τον Γιάννη Κουρτάκη, και η οποία έχει άριστη σχέση με το Μέγαρο Μαξίμου, έγραψε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, για το σενάριο Στουρνάρα, με την υποσημείωση ότι ήδη κάποιοι (όχι λίγοι) έχουν ξεκινήσει να το καλλιεργούν. «Ένα από τα πολλά που άκουσα τις γιορτινές ημέρες ήταν κι αυτό. Ότι, ενόψει της απλής αναλογικής και της (σχετικής) δυσκολίας να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ακόμα και μετά τις δεύτερες εκλογές, που ήδη μας έχει υποσχεθεί ο Μητσοτάκης, αν υπάρξει ανάγκη για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, τότε ένα από τα μεγάλα φαβορί είναι ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας. Ένα πρόσωπο που έχει πολλά ένσημα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει διατελέσει και υπουργός (εκτός από στενός φίλος) του προέδρου Αντώνη Σαμαρά. Ήδη κάποιοι (όχι λίγοι) έχουν ξεκινήσει να καλλιεργούν το σχετικό σενάριο, επενδύοντας στην προοπτική να υπάρξει κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ» έγραψαν τα Παραπολιτικά προκαλώντας μεγάλη παρασκηνιακή συζήτηση εν μέσω Πρωτοχρονιάς, ενώ παράλληλα αναζητήθηκαν οι λόγοι που διακινείται το σχετικό σενάριο.

Το σενάριο της τριπλής κάλπης

Εξάλλου, πριν ένα περίπου μήνα ένα άλλο σχετικό σενάριο είχε κυκλοφορήσει στους ίδιους κύκλους και στο επίκεντρο ήταν ο Μ. Σχοινάς στη λογική πάλι της συγκυβέρνησης, ενώ μόλις προ ημερών, η Καθημερινή έβαλε στο τραπέζι, όλως περιέργως, το σενάριο της τριπλής κάλπης! Τι σημαίνει τριπλή κάλπη; Στις πρώτες εκλογές, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα γίνουν εντός του 2022, είτε αρχές καλοκαιριού, είτε αρχές φθινοπώρου, δεν υπάρξει, όπως είναι σχεδόν βέβαιο αυτοδυναμία, θα γίνουν δεύτερες εκλογές. Εάν σε αυτές, το πρώτο κόμμα –που θα είναι πιθανότατα η Ν.Δ.– δεν καταφέρει να κερδίσει αυτοδυναμία, θα υπάρξουν δύο επιλογές, κατά την Καθημερινή: είτε συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΚΙΝΑΛ είτε συγκυβέρνηση με τον Βελόπουλο. Στο πλαίσιο αυτό, η εφημερίδα Καθημερινή έβαλε στο τραπέζι, το μοντέλο επί της ουσίας του πατρός, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το 1989-1990 με τις τριπλές εκλογές για να κερδίσει την αυτοδυναμία με στόχο και την αύξηση της συσπείρωσης.

Υπάρχει πρόβλημα…

Το ενδιαφέρον στοιχείο, όπως προκύπτει από συζητήσεις με πολύπειρα στελέχη της ΝΔ με κυβερνητική θητεία στο παρελθόν, είναι ότι αυτές οι συζητήσεις, τόσο για κυβερνήσεις συνεργασίας με τρίτα πρόσωπα όσο και για τριπλές εκλογές, δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα αυτή την στιγμή έχει πρόβλημα σοβαρό, αν και επιχειρείται να τεθεί αυτό κάτω από το πολιτικό χαλί. Οι πιο μυημένοι, στέκονται ιδιαίτερα σε κάποιες κινήσεις που έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους και εάν αποκωδικοποιηθούν σωστά, δίνουν και πολιτικές απαντήσεις επί της στρατηγικής Μητσοτάκη.

Η δήλωση Γεραπετρίτη

Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας της συζήτησης επί του κρατικού προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Επικρατείας και Συνταγματολόγος, Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για παραίτηση του Κυρ. Μητσοτάκη από την Πρωθυπουργία και την προκήρυξη εκλογών, έψεξε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για μειωμένη γνώση των συνταγματικών προβλέψεων, καθώς παραίτηση του πρωθυπουργού δεν σημαίνει αυτόματα και εκλογές. Όμως, το πιο ενδιαφέρον ήταν ότι ο Γ. Γεραπετρίτης επανήλθε και με άρθρο του στην Καθημερινή, ερμηνεύοντας το άρθρο 38 παρ. 2 του Συντάγματος για να τεκμηριώσει ότι «παραίτηση του πρωθυπουργού δεν σημαίνει αυτοδικαίως παραίτηση της κυβέρνησης, πολλώ δε μάλλον προσφυγή σε εκλογές, ανεξαρτήτως των ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων που μπορεί να υπάρξουν στην περίπτωση αυτή». Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας, σημειώνει ακόμη ότι αν παραιτηθεί ο πρωθυπουργός ή και η κυβέρνησή του, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κινήσει διαδικασίες, από τις οποίες δύναται να προκύψει κυβέρνηση από την ίδια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δηλαδή της ΝΔ! Ουσιαστικά ο Γ. Γεραπετρίτης περιγράφει την περίπτωση που στο παρελθόν είχαμε παραίτηση εκλεγμένης κυβέρνησης και ανάδειξη νέας από την ίδια Βουλή, δίχως προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία και αυτό ήταν το Νοέμβριο του 2011 με τον Γιώργο Παπανδρέου και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο. Πού απαντάει ο υπουργός Επικρατείας και πού κολλάνε τα προηγούμενα σενάρια περί κυβερνήσεων συνεργασίας, είτε με Γ. Στουρνάρα είτε με Μ. Σχοινά, με το επιχείρημα που διακινείται σε συγκεκριμένους κύκλους ό,τι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει κλείσει τον σύντομο κύκλο του στην πρωθυπουργία και ήρθε η ώρα, λόγω και της δύσκολης κατάστασης που υπάρχει και της δυσκολότερης που θα έρθει στην οικονομία, να αναζητηθεί άλλη λύση για την Πρωθυπουργία που να έχει και την έγκριση των Βρυξελλών και του Βερολίνου με φόντο και την διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης… Σε αυτό το κλίμα της σεναριολογίας και των ερωτημάτων για τον χρόνο των εκλογών, και ενώ μεγαλώνει η οργή για τα κυβερνητικά λάθη που αφορούν την διαχείριση της πανδημίας, έχουν αρχίσει και διακινούνται από το Μέγαρο Μαξίμου άλλα σενάρια που αφορούν την προοπτική να υπάρξει ένας ακόμα ανασχηματισμός, ώστε να εμφανιστεί και το σχήμα που θα δώσει την εκλογική μάχη.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή