Της Ελένης Τσερεζόλε
Με πάνω από χίλιους νεκρούς μόνο τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση δεν αλλάζει ρότα. Μέσα σε λίγα 24ωρα γίνονταν γνωστές τρεις ειδήσεις που αποτυπώνουν το ήθος της σημερινής εξουσίας και την άσκηση διακυβέρνησης σε καιρό πανδημίας.
Είδηση πρώτη: ο άρτι κατατεθείς προϋπολογισμός προβλέπει μείωση κατά 16% των δαπανών για τη δημόσια υγεία: από τα 4,8 δις στα 4,25.
Είδηση δεύτερη: σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, των ώρα που η κοινωνία χειμάζεται από την πανδημία, κάποιοι την μετατρέπουν κυριολεκτικά σε… χρυσωρυχείο. Διαγωνισμοί του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) για τρία εκατομμύρια rapid τεστ ύψους 15 εκατομμύρια ευρώ «γεννούν υποψίες για αδιαφάνεια και πιθανές μεθοδεύσεις, καθώς δεν δημοσιεύτηκαν στη «Διαύγεια» και κατοχυρώθηκαν με φωτογραφικές διαδικασίες σε ανάδοχο με έδρα την Κύπρο και διασυνδέσεις με παράκτιες εταιρείες». Σημειώνεται ότι το ΙΦΕΤ είναι θυγατρική εταιρεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, που δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή, εισαγωγή και διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων τα οποία δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά από ιδιωτικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις.
Είδηση τρίτη: Στη Θεσσαλονίκη, που ζει τον δικό της Γολγοθά, ζητείται, γραπτά και προφορικά, από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων να στελεχώσουν τις επιταγμένες ιδιωτικές κλινικές της πόλης! Όπως σχολίασε εύστοχα ο ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, «ζούμε την επίταξη του Δημοσίου προς όφελος ιδιωτών».
Σε αυτές τις ειδήσεις θα μπορούσαν φυσικά να προστεθούν και άλλες. Όμως ήδη αυτές μόνες τους καταδεικνύουν συγκεκριμένη πολιτική βούληση που διαμορφώνει τις ανάλογες αποφάσεις που καθιστούν την κρίση, ευκαιρία για τους λίγους και ισχυρούς. Φανερώνουν ότι το αποκλειστικό πρίσμα της αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι η προώθηση του ιδιωτικού σε βάρος του δημόσιου υγείας, με ό,τι κι αν συνεπάγεται αυτό σε όλα τα επίπεδα: υγείας, οικονομίας, κοινωνίας.