«Η Ευρώπη αυταπατάται εάν πιστεύει ότι οι πρόσφυγες θα μπορούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας.
Μιλώντας σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, τη Δευτέρα, ο Νίκος Τόσκας αναφέρει ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μια βιώσιμη συμφωνία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Η ελληνική κυβέρνηση προσθέτει δεν μπορεί να σταματήσει τους δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι επιθυμούν να διασχίσουν τα βόρεια σύνορα της χώρας, με προορισμό τα κράτη της κεντρικής και της βόρειας Ευρώπης.
Επισημαίνεται ότι περισσότεροι από 125.000 μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα το τρέχον έτος, 30.000 εκ των οποίων περιμένουν να διασχίσουν τα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων, με σκοπό να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην υπόλοιπη Ευρώπη, τη στιγμή που – σύμφωνα με τον κ. Τόσκα – είναι αδύνατο για τις ελληνικές αρχές να ανακόψουν την πορεία τους , κρατώντας τους στα εδάφη της, εκτός εάν στην Σύνοδο Κορυφής και άλλες ευρωπαϊκές χώρες συμφωνήσουν να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο.
«Θα βρουν τρόπους να συνεχίσουν. Ίσως σε μειωμένους αριθμούς, αλλά θα πάνε όπου θέλουν. Έτσι, ο μόνος τρόπος είναι να υπάρξει συνεργασία βάση λογικής. Δεν θέλουμε να τους επιτρέψουμε την πρόσβαση, αλλά η συνοριακή γραμμή είναι πολύ μεγάλη και προσπαθούμε. Το σύνολο της αστυνομικής δύναμης και του στρατού ελέγχουν αυτά τα σύνορα, ωστόσο είναι πολύ δύσκολος ο έλεγχος των θαλάσσιων συνόρων και των ορεινών περιοχών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Τόσκας.
Ακόμα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη προσθέτει ότι τον Απρίλιο στη χώρα αναμένεται να εισέλθουν 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες και τονίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει «την μαύρη τρύπα της Ευρώπης» και ότι η προσφορά βοηθείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, εάν και ευπρόσδεκτη, δεν θα πρέπει να συγχέεται με μια ενδεχόμενη λύση του προβλήματος.