Το ότι στην ΝΔ δεν συμφωνούν στην διαχείριση του προσφυγικού είναι γνωστό. Με το που στην κυβέρνηση συνειδητοποίησαν ότι το πρόβλημα είναι «γεωπολιτικό» και πως… δεν λύνεται με το πάτημα ενός κουμπιού, φάνηκαν τα προβλήματα και η διχοστασία στη ΝΔ: την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλαζε συντονιστές και έψαχνε πώς να διαχειριστεί το θέμα, η μισή ΝΔ μιλούσε για «λαθροεισβολείς», βουλευτές κάλυπταν πολιτικά τα ρατσιστικά μπάρμπεκιου με χοιρινό και αλκοόλ, ενώ βουλευτές έθεταν ως «κόκκινη γραμμή» το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης ευάλωτων προσφύγων από τα νησιά στις περιφέρειές τους. Ταυτοχρόνως, όταν… την ευθύνη του «συντονισμού» είχε ο Αλκιβιάδης Στεφανής, υπήρξε και η πρώτη επίσημη «σκέψη» για «ξερονήσι» -αφού τα Λέβιθα περιλαμβάνονταν στα σχέδια που είχε παρουσιάσει στους δημοσιογράφους -και την ιδέα των «ξερονησιών» είχε υπερασπιστεί, από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra και ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος.
Όμως, όσο η κρίση οξύνεται και το πρόβλημα εξελίσσεται σε «βόμβα» και σε αστάθμητη πολιτική, αλλά και εθνική μεταβλητή, τόσο «εντάσσονται» στην κεντρική γραμμή και εκφώνηση του Μεγάρου Μαξίμου ακροδεξιές «παρεκκλίσεις» και «περίεργες» ιδέες. Δεν ήταν κάποιος «σαμαρικός» «αντάρτης» που συνέδεσε το προσφυγικό με τον κορωνοϊό και τη δημόσια υγεία: το έκανε την περασμένη εβδομάδα πρώτα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όλα αυτά, την ώρα που τα ΜΑΤ έδειχναν στα δύο προσφυγονήσια τί σημαίνει ακραία καταστολή και αλητεία. Και λίγο μετά, ένας βουλευτής της ΝΔ με ακαδημαϊκές περγαμηνές έφτασε στο σημείο να προτείνει ακόμη και την λύση της «απώθησης» (push back) των βαρκών με πρόσφυγες και μετανάστες, με επίκληση τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία-παρότι απαγορεύεται και αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για τους ικέτες που προσπαθούν να βγουν στα παράλια των ελληνικών νησιών. Ταυτοχρόνως, ο «γαλάζιος» αντάρτης περιφερειάρχης -τον οποίο, πάντως «αγκάλιαζε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν κόμπαζε πως η ΝΔ «νίκησε στις 12 από τις 13 περιφέρειες…- αντιπρότεινε στην κυβέρνηση τα «ξερονήσια», επαναφέροντας το σχετικό σενάριο στο τραπέζι των συζητήσεων και των «εναλλακτικών» προτάσεων.
Και εκεί βρισκόμαστε τώρα: ένας πρωθυπουργός να συνδέει το προσφυγικό με την δημόσια υγεία, η ιδέα των «ξερονησιών» να είναι ξανά πάνω στο τραπέζι, το ενδεχόμενο «απώθησης» να συζητείται ανοιχτά και απροσχημάτιστα και η κυβέρνηση να παρουσιάζει τα κλειστά κέντρα-φυλακές ως «Λυδία λίθο» για την διαχείριση του προσφυγικού.
Με άλλα λόγια, πλέον η Ακροδεξιά δεν είναι παρέκκλιση στη κυβέρνηση. Είναι η επίσημη γραμμή.