Ευρεία σύσκεψη για την Κοινωνική Οικονομία, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, με την συμμετοχή, στελεχών από όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία. Στην κορυφή της ατζέντας, ήταν ο συντονισμός των δράσεων υποστήριξης φορέων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, που όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, θα γίνει «στη βάση του νέου θεσμικού πλαισίου που εισάγει το προς ψήφιση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας για την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας».
Η Κοινωνική Οικονομία, παραμένει «παγωμένη» τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει, με αποτέλεσμα τα τελευταία στοιχεία να είναι αποκαρδιωτικά. Την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη μία στις τέσσερις νέες επιχειρήσεις, έχουν στοιχεία κοινωνικής επιχείρησης, αξίζοντας περίπου το 10% της οικονομίας, στην χώρα μας αυτό το παραγωγικό μοντέλο, έχει μείνει σε απομονωμένες προσπάθειες. Οι καθυστερήσεις, που έχουν καταγραφεί, έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης, έχουν περιορίσει την άνοδό της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα, στο 1%, παρά την μεγάλη κρίση που περνά η χώρα. Αυτήν την εικόνα, έχει στόχο να ανατρέψει το νέο νομοσχέδιο.
Στο τραπέζι της σύσκεψης, ήταν η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, η Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του υπουργείου Εργασίας, Δήμητρα Χαλκιά, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκος Αντώνογλου και η Ειδική Γραμματέας ΕΤΠΑ, Ευγενία Φωτονιάτα.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η λειτουργία του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας το οποίο ιδρύεται με τη ψήφιση του νέου νόμου, η υλοποίηση κοινών προγραμμάτων στήριξης των εγχειρημάτων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας καθώς και ο επανασχεδιασμός των δράσεων που χρηματοδοτούνται από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020», προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές όλοι οι φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, αφού με το νέο θεσμικό πλαίσιο διευρύνονται τα νομικά πρόσωπα που μπορούν να θεωρηθούν ότι δραστηριοποιούνται στο πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας.