Skip to content
Κυριακή, 27 Απριλίου 2025

Το μεγάλο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα έχει ιδεολογικό πρόσημο

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

• Ισχυρό κράτος, ρευστότητα στις επιχειρήσεις και προσλήψεις πρότεινε από τη Θεσσαλονίκη

Τις δικές του προτάσεις για τη στήριξη της οικονομίας κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Thessaloniki Forum. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού άσκησε σφοδρή κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης και αφού υποστήριξε πως η ύφεση είχε έρθει στη χώρα πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού, έκανε λόγο για μια «νέα κοινωνική συμφωνία για ζωή με ασφάλεια και κοινωνία με δικαιοσύνη, όλων των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται σφοδρότερα από την κρίση αλλά και τις επιλογές της κυβέρνησης».

Το μήνυμα που προσπαθούν να περάσουν από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των κοινωνικών ομάδων (εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, μικρών και μεσαίων επιχειρηματίων, νεολαίας, κλπ) που έχουν πληγεί τόσο από την κρίση που έφερε η πανδημία, όσο και από τις κυβερνητικές πολιτικές.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο εξής και το οποίο βασίζεται στο επιχείρημα ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κρίση ως ευκαιρία για να επιβάλλει ακραίες νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όπως υποστηρίζουν από την Κουμουνδούρου «τα προηγούμενα χρόνια των μνημονίων δοκιμάστηκαν και απέτυχαν παταγωδώς, επιταχύνοντας την ύφεση της οικονομίας».

«Ανάγκη για ισχυρό κράτος»

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα πρέπει να έχει το κράτος στην οικονομία, την Υγεία, την Παιδεία και τις υποδομές, τονίζοντας παράλληλα πως το χρηματοπιστωτικό σύστημα οφείλει να διαδραματίσει το ρόλο του στον κύκλο της οικονομίας. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που τόσο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ασκήσει σφοδρή κριτική στις τράπεζες για τη φειδώ με την οποία δάνειζαν τις επιχειρήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για έναν «ρεαλιστικό ριζοσπαστισμό υπέρ των πολλών» υποστήριξε πως κεντρικός στόχος των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πιο δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος, η άμβλυνση των ανισοτήτων και η στήριξη των αδύναμων και της μεσαίας τάξης.

Οι προτάσεις

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε επιδότηση εργασίας με το 40% του μισθού και το 100% των
εισφορών για τις πλητττόμενες επιχειρήσεις, μη επιστρεπτέα ενίσχυση για επιχειρήσεις (με έμφαση στις μικρές και τις μεσαίες), τη μόνιμη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και προσλήψεις σε Υγεία και Παιδεία.

Το στοίχημα

Από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την πανδημία έχουν καταρρίψει τις νεοφιλελεύθερες ιδέες και έχουν γκρεμίσει τη λεγόμενη πρωτοκαθεδρία των αγορών. Σημειώνουν πως πλέον η κοινωνία έχει ανάγκη από όσα διαχρονικά υποστηρίζει η Αριστερά. Από ένα ισχυρό κράτος τόσο στο επίπεδο της κοινωνικής πολιτικής (ισχυρή δημόσια Υγεία και Παιδεία), όσο και στην οικονομία. Το στοίχημα πλέον για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, είναι να πείσει την κοινωνία για τα παραπάνω.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή