Το μεγάλο κόλπο με τις εκκρεμείς συντάξεις

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΜΗΡΙΑΣ 350.000 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ

Παγιδευμένοι στον «λαβύρινθο» του υπουργείου Εργασίας 350.000 συνταξιούχοι. Μία από τις μεγαλύτερες αδικίες και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την κυβέρνηση είναι η αδυναμία του ΕΦΚΑ να ανταπεξέλθει στον συνεχώς αυξανόμενο όγκο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Συνολικά οι εκκρεμείς υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ, φτάνουν τις 415.000. Πρόκειται για βόμβα στα χέρια του νέου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και ένας από τους λόγους αλλαγής της ηγεσίας του υπουργείου. Ο στόχος για εκκαθάριση του «στοκ» των παλαιών αιτήσεων έως το τέλος του 2021, κρίνεται από τους γνώστες των εξελίξεων, αν όχι ανέφικτος, τουλάχιστον «υπεραισιόδοξος». Για «κοροϊδία» από την κυβέρνηση κάνουν λόγο οι φορείς των συνταξιούχων.

Το σύστημα υποφέρει και είναι ανίκανο να βγάλει, με τους ρυθμούς που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, τις νέες συντάξεις. Παράλληλα  οι Θεσμοί θέτουν νέα εμπόδια που βασίζονται σε «δημοσιονομικές» αντιρρήσεις. Για τις εκκρεμείς συντάξεις, οι αριθμοί είναι πραγματικά αμείλικτοι. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ενώ έχουν πληρώσει τις εισφορές τους, παραμένουν έως και 55 μήνες χωρίς σύνταξη. Τα τελευταία στοιχεία, που αφορούν τον μήνα Νοέμβριο, οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύριες συντάξεις ήταν πάνω από 173.500. Μόνο για το δημόσιο, τα στοιχεία δείχνουν πως έχουν συσσωρευτεί περισσότερες από 23.500 αιτήσεις συνταξιοδότησης πολιτικών υπαλλήλων. Σε αυτά προθέτονται 121.862 αιτήσεις για την έκδοση επικουρικών συντάξεων, ενώ 60.000 είναι οι αιτήσεις για εφάπαξ παροχές. Πάνω σε αυτό το προβληματικό σύστημα έρχονται να προστεθούν και οι 62.500 αιτήσεις ήδη συνταξιούχων που μάταια περιμένουν έως και 5 χρόνια για να λάβουν την παράλληλη σύνταξη που δικαιούνται. Αν προστεθούν όλες οι εκκρεμείς υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ τότε φτάνουν τις 415.000!

Με τους συνταξιούχους σε απόγνωση και την κυβέρνηση να βλέπει τις εκκρεμότητες να αυξάνονται, το υπουργείο έβαλε σε εφαρμογή ένα σχέδιο επιτάχυνσης της απονομής των εκκρεμών συντάξεων. Ανάμεσα σε άλλα περιλαμβάνει τη δημιουργία κλιμακίων με μπόνους στους εργαζόμενους, υποχρεωτικές 6μηνες αποσπάσεις υπαλλήλων από άλλους φορείς του Δημοσίου, διάθεση πρόσθετου προσωπικού από επιμελητήρια, ενώ υπάρχει ακόμα και η «απίθανη» πρόβλεψη να επιστρέψουν στην εργασία τους συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να βγει η δουλειά…

Από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων προειδοποιούν για το νέο κύμα αιτήσεων συνταξιοδότησης εντός του έτους, λόγω της ωρίμανσης του νόμου του 2015 με τα μεταβατικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από την 1η/1/2022, αλλά και της πανδημίας του κορωνοϊού, που προσκαλεί όποιον έχει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, να υποβάλλουν τώρα αίτηση συνταξιοδότησης.

Δυστυχώς οι εκκρεμείς συντάξεις, που από μόνες τους έχουν «υπερφορτώσει» τον μηχανισμό του υπερταμείου, δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Οι παθογένειες του συστήματος είναι πολλές και οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται και για το θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων που φαίνεται να έχει βαλτώσει.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου ξεκίνησε η κρίση στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τα αναδρομικά των δημοσίων υπαλλήλων (11μηνο), ενώ την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου ήταν το κρίσιμο «ραντεβού» για τα αναδρομικά των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις τους για αναδρομικά ποσά από επικουρικές και δώρα.

Εν αναμονή των αποφάσεων, το μόνο σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα θα κρίνει τις περίπου 600.000 αγωγές συνταξιούχων που υπολογίζεται ότι έχουν κατατεθεί.

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι επιστροφές μειώσεων επικουρικών συντάξεων (11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016) καθώς και η εφάπαξ καταβολή του Δώρου κύριας σύνταξης 800 ευρώ και των Δώρων επικουρικής σύνταξης (13η και 14η επικουρικές συντάξεις 2012). Επίσης, αφορά όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτώβρη 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους απέναντι στο Δημόσιο. Μόλις βγουν οι αποφάσεις θα μπορέσει να ολοκληρωθούν και εξαιρετικά σημαντικές διαδικασίες όπως επανυπολογισμός όλων των συντάξεων περίπου 2,5 εκατομμύρια καθώς και η έναρξη της διαδικασίας μείωσης ή εξάλειψης της προσωπικής διαφοράς.

Για τα πολλά κακώς κείμενα στον e-EΦΚΑ, ο Πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Νίκος Χατζόπουλος, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra, το Σάββατο και πρότεινε η διοίκηση του Φορέα να μην ορίζεται από την κυβέρνηση, αλλά μετά από εσωτερικές εκλογές. Να  αποφασίζουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι για το μέλλον του συστήματος. 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή