Skip to content
Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025

Το κουαρτέτο τραβάει τα αυτιά μας συνεχώς για την υπερφορολόγηση

Τη στιγμη που η κυβέρνηση έχει προτείνει στους θεσμούς, μεταξύ άλλων, την επιβολή ανώτατου φορολογικού συντελεστή 50%, μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία αποτελεί μέρος του κουαρτέτου ελέγχου της οικονομίας μας, τονίζει ότι η υπερφορολόγηση οδηγεί σε διόγκωση του δημόσιου χρέους, ότι η αύξηση των φόρων είναι «αυτοκαταστροφική» ενέργεια και ότι η μόνη λύση είναι η δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών.

Αμ δε! Διότι, στην Ελλάδα τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα. Κι έτσι, η μελέτη αναφέρει ως παράδειγμα το πρώτο ελληνικό μνημόνιο, του 2010, που περιελάμβανε μείωση των δημόσιων δαπανών στο 7% του ΑΕΠ, αλλά και αυξήσεις φόρων ισοδύναμες με το 4% του ΑΕΠ, αλλά,  το ελληνικό χρέος έφθασε στο 180% του ΑΕΠ στα τέλη του 2014, από 127% που ΑΕΠ που ήταν πριν από πέντε χρόνια, δηλαδή πριν ξεκινήσει η εφαρμογή του μνημονίου.Αυτά τα στοιχεία μελέτης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  δικαιώνει επίμονες επισημάνσεις μας σε σχόλιά μας στην εφημερίδα μας από τις οποίες οι κυριότερες είναι οι ακόλουθες: -Οι εισφορές και οι φόροι είναι από τους υψηλότερους (60%) τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με  οδυνηρές συνέπειες  στις επενδύσεις και την προώθηση της ανάπτυξης.

-Με την υψηλή φορολογία, μετά τα νοικοκυριά, εξοντώθηκε όλη η οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα, με την ύφεση να «τσακίζει κόκαλα» και τα «περήφανα γερατειά» να εξωθούνται συνεχώς στο περιθώριο.

-Από τις αρχές ήδη της δεκαετίας του 1990 δεν υπήρχαν περιθώρια για επιβολή νέων φόρων ή αύξηση υφισταμένων, αλλά, δυστυχώς, συνεχώς έως και σήμερα τα φοροεισπρακτικά μέτρα «πάνε σύννεφο», γονατίζοντας έτσι οικονομία και νοικοκυριά.

-Ούτε το φορολογικό σύστημα της χώρας ούτε οι φορολογικοί συντελεστές διαφέρουν σημαντικά από τα αντίστοιχα συστήματα και τους συντελεστές στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, τα έσοδα του ευρύτερου κυβερνητικού τομέα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, υπολείπονται του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά 8 εκατοστιαίες μονάδες, λόγω της εκτεταμένης φοροδιαφυγής στη χώρα μας…

Υπενθυμίζω ακόμη ότι πριν από 15 περίπου χρόνια, στις 26 Νοεμβρίου 2001, σε έκθεσή του για την Ελλάδα, ένα άλλο μέρος το σημερινού κουαρτέτου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισήμαινε αυτά ακριβώς που τονίζει σήμερα η μελέτη της ΕΚΤ:  «Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα παραπάνω από οιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα αμετάβλητα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ σε μια μιαν εποχή όπου τα άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ σχεδιάζουν σημαντικές μειώσεις των φόρων, γεννούν προβληματισμούς όσον αφορά τις σχετικές προοπτικές για την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Θα ήταν προτιμότερο αν οι μειώσεις φόρων στην Ελλάδα ήταν περίπου ίσες με εκείνες στην ΕΕ, μεταθέτοντας το βάρος για τη διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων στην περικοπή δαπανών. Αν το 1/3 των υπερεσόδων διετίθετο για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά».

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή