Στο μικροσκόπιο των υπουργών Οικονομικών οι περικοπές συντάξεων και οι νέοι φόροι
Το Eurogroup «στρώνει» το τραπέζι της διαπραγμάτευσης και «κληρώνει» την επιστροφή του «κουαρτέτου».
Οι δανειστές επιστρέφουν, ανεβαίνουν οι ρυθμοί των μεταρρυθμίσεων και στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης.
Οι αρμόδιοι υπουργοί, «καθαρογράφουν» τα νομοσχέδια για ασφαλιστικό και φορολογικό και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζουν το πλαίσιο για την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Όλοι οι ανοιχτοί φάκελοι της διαπραγμάτευσης, η ενδεχόμενη τμηματική ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και οι πιεστικές ανάγκες χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους αναμένεται πως θα πέσουν το απόγευμα, στο τραπέζι του Eurogroup, στις Βρυξέλλες.
Στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, αναμένουν επιστροφή των δανειστών μέσα στην Εβδομάδα, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, να εκτιμά ότι οι επικεφαλείς διαπραγματευτές των θεσμών θα βρίσκονται στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.
Σύμφωνα με τον υπουργό, βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία για την κατάθεση του Ασφαλιστικού στη Βουλή, κάτι που μπορεί να γίνει και μέσα στον Μάρτιο.
Στο «κρεβάτι του Προκρούστη» βάζει το Ασφαλιστικό, το ΔΝΤ
Ανοιχτός φάκελος της διαπραγμάτευσης, παραμένει το Ασφαλιστικό και σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, μέσα στα θέματα που «καίνε» περισσότερο είναι η απαίτηση των τεχνοκρατών του ΔΝΤ για μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης και αλλαγές στην εθνική σύνταξη. Με την κυβέρνηση να πηγαίνει στην διαπραγμάτευση με την «κόκκινη» γραμμή της μη μείωσης των συντάξεων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), βάζει στο τραπέζι την «μετάλλαξη» της Εθνικής Σύνταξης. Δηλαδή ζητά την αύξηση του χρόνου ασφάλισης που απαιτείται για την χορήγησή της από 15 στα 20 χρόνια, την μείωσή της και την επιβολή αυστηρότερων κριτηρίων για την χορήγησή της.
Αυτό θα οδηγούσε σε μία εθνική σύνταξη πολλών ταχυτήτων.
Το μεγαλύτερο «αγκάθι» από όλα, είναι η απαίτηση του ΔΝΤ για μείωση ακόμα και στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις από το 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και το υπουργείο Εργασίας, πάει στην διαπραγμάτευση με σαφείς «κόκκινες» γραμμές, ετοιμάζονται και άλλες πιο επώδυνες εναλλακτικές λύσεις.
Για την κάλυψη του «κενού» που βλέπουν οι δανειστές υπάρχει το σενάριο για επαναϋπολογισμό των κύριων συντάξεων μέσα στο 2016. Τα ποσά που βγαίνουν πάνω από το πλαφόν της προσωπικής διαφοράς θα «κουρεύονται».
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να περικοπούν κάτι λιγότερο από 1 δισ. ευρώ. Με τις κύριες να έχουν μπει στο «κάδρο» των περικοπών, δεν θα μπορούσαν να μείνουν αλώβητες οι επικουρικές, τα μερίσματα του Δημοσίου αλλά και τα εφάπαξ.
Μειώσεις που σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινούν από 5% στις επικουρικές συντάξεις, έως 20% στα εφάπαξ και 50% στα μερίσματα Δημοσίου, μείωση του ανώτατου πλαφόν της κύριας σύνταξης στα 2.000 ευρώ, από 2.773 ευρώ που είναι σήμερα και ενεργοποίηση της «ξεχασμένης» ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Ο στόχος της εξοικονόμησης, είναι συνολικά 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ το 2016 και ακόμα 2,5 με 3 δισ. μέχρι το τέλος του προγράμματος.
Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη διαπραγμάτευση, τα επόμενα βήματα παραμένουν αβέβαια, καθώς ακόμα και με την επιστροφή των επικεφαλής, διαπραγματευτών των Θεσμών, στην Αθήνα ακόμα και αν υπάρξουν υποχωρήσεις σε επιμέρους ζητήματα παραμένει το «χάσμα» του δημοσιονομικού κενού που «βλέπει» το ΔΝΤ και με βάση αυτό ζητά νέα μέτρα ύψους μέχρι και 9 δισ. ευρώ μέχρι το 2018.
«Κενό» 4 δισ. ευρώ στην εξυπηρέτηση του χρέους
Το Ταμείο μπορεί να επιστρέφει στην Αθήνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έρχεται για να συμφωνήσει στα νέα σχέδια της κυβέρνησης για ασφαλιστικό και φορολογικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την άλλη πλευρά της διαπραγμάτευσης, η Ντέλια Βελκουλέσκου, επιστρέφει διατηρώντας τις εκτιμήσεις του Ταμείου για το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ αν και εκτιμά ότι η αξιολόγηση στην Ελλάδα πρέπει να έχει κλείσει το αργότερο μέχρι το Ορθόδοξο Πάσχα (1η Μαίου), υπάρχει ενδεχόμενο για τμηματική ολοκλήρωση.
Η αξιολόγηση που όλα δείχνουν πως θα «φουντώσει» μέσα στην εβδομάδα, είναι μόνο το ένα μέρος της εξίσωσης. Η καθυστέρηση που έχει ήδη σημειωθεί, καθώς η αξιολόγηση αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο, έχει βάλει σε δύσκολη θέση τα ταμειακά αποθέματα του Δημοσίου και βάζει στην πρέσα την χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους.
Μόνο μέχρι τα τέλη Απριλίου, οι ανάγκες για την εξυπηρέτηση του χρέους είναι λίγο πάνω από τα 4 δις.ευρώ και τα αποθεματικά του προϋπολογισμού δεν φαίνονται αρκετά να καλύψουν τις ανάγκες. Μόνο η πληρωμή των χρεολυσίων φτάνουν στα 2,5 δισ. ευρώ, με το 1,4 δισ. να πηγαίνει προς το ΔΝΤ.
Οι πληρωμές τόκων ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ. Με την ανάγκη για χρηματοδότηση να αυξάνεται κάθε μέρα που καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, το οικονομικό επιτελείο, αναζητεί λύσεις για την πληρωμή των δόσεων προς τους δανειστές το τρίμηνο Μάρτιος – Μάιος 2016.
Οι δανειστές πιέζουν με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, του ελληνικού προγράμματος, γιατί αμέσως μετά η Ελλάδα έχει να λάβει 5,7 δισ. ευρώ που είναι η επόμενη δόση του δανείου και υπερκαλύπτουν τα σχεδόν 4 δισ. που έχουμε να πληρώσουμε στους δανειστές.
Αυτές οι χρηματοδοτικές πιέσεις είναι που είχαν κάνει και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να πει από το βήμα της βουλής ότι αν η αξιολόγηση πάει μετά τον Μάιο «καήκαμε».
Η εναλλακτική της τμηματικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης
Με το Ταμείο να έχει στυλώσει τα πόδια του και να απαιτεί «τέρατα», δεν αποκλείεται η αξιολόγηση να κλείσει τμηματικά, ανά θεματική ενότητα (Ασφαλιστικό, Φορολογικό, «Κόκκινα» δάνεια, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, Δημοσιονομικό Κενό) και αναλόγως τμηματικά να εκταμιεύεται και η δόση των 5,7 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για απαίτηση των δανειστών, η κυβέρνηση να καταθέσει μέτρα που να αντιμετωπίζουν ρεαλιστικά το θέμα του δημοσιονομικού «κενού». Εδώ πρωταγωνιστεί το ΔΝΤ, που επιμένει σε μείωση των συντάξεων για την κάλυψη του κενού, αντί για την προτεινόμενη από την κυβέρνηση αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Η έκκληση για περισσότερο χρόνο και το «τρένο» των γερμανικών πιέσεων
«Όχι» λέει το Βερολίνο στο ελληνικό αίτημα για περισσότερο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων λόγω των μεγάλων πιέσεων που ασκεί το προσφυγικό.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, μετά το κλείσιμο των συνόρων και την απόφαση της Αυστρίας να επιβάλει συνοριακούς περιορισμούς έχει εγκλωβίσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα την ελληνική Οικονομία τώρα, που παλεύει να ανακάμψει οικονομικά μετά από έξι χρόνια ύφεσης.
«Το ζήτημα των προσφύγων και το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα δεν πρέπει να συγχέονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Reuters όταν ρωτήθηκε για την πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα.
Οι Γερμανοί δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δείξουν την παραμικρή ελαστικότητα ή τουλάχιστον δεν θα ήθελαν να φανεί κάτι τέτοιο. Την ίδια αρνητική απάντηση έδωσε και ο Μάνφρεντ Γουέμπερ από του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
«Όποιος προσπαθεί να μετριάσει την ευρωπαϊκή πολιτική σταθεροποίησης λόγω της μεταναστευτικής κρίσης παίζει με τη φωτιά (…) Δεν πρέπει να αποδυναμωθούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες χρέους. Και αυτό ισχύει και για τους όρους της μεταρρύθμισης που αφορούν την Ελλάδα», δήλωσε.
Reuters: Πιθανή επιστροφή των δανειστών την επόμενη εβδομάδα
Πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα επιστρέφουν οι επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα ώστε να ξεκινήσει η οριστικοποίηση της αξιολόγησης και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης και η συζήτηση για το χρέος, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων από την πλευρά των δανειστών.
«Οι επαφές των τελευταίων ημερών έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που είναι εφικτό να υποθέσουμε ότι η ομάδα των Θεσμών, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής, μπορεί να επιστρέψει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό θα επιβεβαιωθεί αύριο» δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους που βρίσκεται κοντά στους δανειστές, αναφερόμενος προφανώς στην Σύνοδο της Δευτέρας, χωρίς ωστόσο να πει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ακόμα, το Reuters αναφέρει πως ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι Θεσμοί μπορεί να επιστρέψουν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.