«Αντίδοτο» στο δηλητήριο της πανδημίας αναζητούν κυβέρνηση και ειδικοί προκειμένου να «ξεκλειδώσει» το Πάσχα στο χωριό και να πάρουν ανάσες οι πολίτες που δυσανασχετούν από τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα με αποτέλεσμα να μην πειθαρχούν.
Αθηνά Λινού: Τι λέει για μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα με self test
Ωστόσο, επιφυλακτική εμφανίζεται η πλειοψηφία των ειδικών για την άρση στους περιορισμούς των διαπεριφερειακών μετακινήσεων το Πάσχα, με βάση τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι δύο εβδομάδες πριν τις γιορτές «οδηγός» για το άνοιγμα.
«Τώρα είμαστε στην κορυφή του επιδημικού κύματος. Στην πιο επικίνδυνη περίπτωση για να ξεφύγει το κύμα και να γίνουμε Πορτογαλία. Καθώς μιλάμε οι γιατροί υποφέρουν στα νοσοκομεία, που είναι γεμάτα. Υπάρχει πολεμική ατμόσφαιρα στα νοσοκομεία. Θα ανέβουν και άλλο οι διασωληνωμένοι, δυστυχώς. Έρχονται δύσκολες εβδομάδες. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το υπερόπλο των self – test. Είναι ένα εργαλείο που μας δείχνει που είναι ο ιός» τόνισε o Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στο MEGA.
Αναφορικά με Πάσχα και το αν θα μπορέσει ο κόσμος να πάει στα χωριά του ο γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ ήταν ξεκάθαρος. «Αφήστε το Πάσχα. Είναι τόσο μακριά μας. Ας εφαρμόσουμε αυτό το εργαλείο (σ.σ. self test ) που έχουμε. Επικεντρωνόμαστε στο να κάνουμε μερικές μέρες διακοπούλες και δεν επικεντρωνόμαστε στον πόλεμο. Το Πάσχα είναι μακριά».
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας για τις εικόνες συνωστισμού σε κορωνοπάρτι είπε πως το επόμενο που πρέπει να γίνει είναι πριν πας στο κορωνοπάρτι να παρουσιάζεις το αρνητικό self test και σημείωσε πως οι μαζώξεις τέτοιου τύπου μπορεί να κοστίσουν και το Πάσχα. «Πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πάρτι σε γειτονιές με take away ποτά.. Εμείς και η συμπεριφορά μας καθορίζει το τι θα γίνει και το Πάσχα.. Ή θα το κόψουμε ή θα το κάνουμε οργανωμένα με καθίσματα σε απόσταση σε ανοιχτούς χώρους χωρίς όρθιους».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας πρόσθεσε ότι για τις μετακινήσεις θα πρέπει να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση στους πλήρως εμβολιασμένους. «Δεν έχει κανένα νόημα ο εμβολιασμένος να μην μπορεί να μετακινηθεί. Νομίζω ότι το Πάσχα αν δεν επιτραπούν οι μετακινήσεις, μέσα στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις θα γίνει χαμός».
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος εκτίμησε ότι τα μέτρα για το εορταστικό τραπέζι θα είναι αντίστοιχα των Χριστουγέννων, σημειώνοντας πως αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι ότι η επιδημιολογία του ιού είναι απρόβλεπτη και θέλει μεγάλη προσοχή και πειθαρχία του κόσμου.
Από την πλευρά του ο καθηγητής φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, υποστήριξε ότι αν επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού σε περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο.
Στον αντίποδα, ο πνευμονολόγος Νικόλαος Τζανάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επεσήμανε πως «είναι γεγονός ότι στους εξωτερικούς χώρους μεταδίδεται λιγότερο ο κορωνοϊός, συνεπώς, αν τηρηθούν τα μέτρα, καλύτερα να στείλουμε τον κόσμο στην εξοχή, παρά να είναι ο ένας πάνω στον άλλον».
«Στο χωριό έχουμε λιγότερες δυνατότητες μετάδοσης. Επιπλέον, θα νιώσει ο κόσμος ψυχική ανάταση και θα τηρεί πιο εύκολα τα μέτρα. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι Αθηναίοι κι οι Πατρινοί δεν πάνε στα εξοχικά τους και επιβαρύνουν την κατάσταση», πρόσθεσε.
Ο κ. Τζανάκης, χαρακτήρισε ως «όπλο» τα self-tests και πρότεινε, να γίνονται πριν το πασχαλινό τραπέζι ή και πριν μπούμε στο πλοίο.
Την ίδια ώρα η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, αρνήθηκε να εκφράσει άποψη για τις μετακινήσεις το Πάσχα. «Δε λέω τίποτα, να δούμε μία εβδομάδα πριν», είπε σχετικά και τόνισε πως, «όταν πάμε στο χωριό, ψήνουμε το μισό χωριό, όχι μία -μία οικογένεια».
Πάντως η ίδια τόνισε πως «θέλει προσοχή η μετακίνηση» αλλά και υπενθύμισε πως «είναι πολλές περιοχές στο κόκκινο, δεν είναι μόνο η Αττική».
Μιλώντας για Πάσχα στο χωριό ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος εξέφρασε τον προβληματισμό του λέγοντας: «Θα έλεγα να περιμένουμε στην συγκεκριμένη περίπτωση… Το μήνυμα το έδωσε ο αρχιεπίσκοπος με μια πολύ σωστή δήλωση που έκανε, λέγοντας ότι πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε. Πρέπει να ελέγξουμε στην πανδημία. Το σύστημα Υγείας είναι στα όριά του. Να μην εξαντλήσουμε αυτά τα όρια. Εγώ θα ήμουν επιφυλακτικός για το Πάσχα».
Τέλος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σχολιάζοντας τι θα μπορούσε να γίνει ενόψει των διακοπών του Πάσχα, είπε πως «το Πάσχα θα ήθελα 5.500 οικογένειες που αγωνιούν τώρα να είναι λιγότερες, 800 άνθρωποι που παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή να είναι λιγότεροι, οι χιλιάδες γιατροί που παλεύουν 13 μήνες να έχουν μια μικρή έστω ανάπαυλα. Ο καλός καιρός βοηθά, αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί η τήρηση μέτρων».
Σκέψεις για Πάσχα στο χωριό με πιστοποιητικό εμβολιασμού και rapid test
Με… διαβατήριο το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το αρνητικό rapid test που θα επιδεικνύουν οι πολίτες στα διόδια, ενδέχεται να πραγματοποιηθούν το Πάσχα οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Το σενάριο αυτό εξετάζεται την τελευταία εβδομάδα και θα αποφασιστεί, μετά από τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμοξιολόγων, λίγες ημέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, όπως άλλωστε έχει επισημάνει και ο υπουργός Επικρατείας, κύριος Γιώργος Γεραπετρίτης.
Το σενάριο ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό με rapid test και πιστοποιητικό εμβολιασμού, είναι ένα σενάριο που κερδίζει καθημερινά έδαφος λόγω πολλών παραγόντων που προσμετρούνται σε αυτό το ενδεχόμενο.
Αρχικά οι πολίτες θα περνούν τα όρια του νομού που διαμένουν για να μετακινηθούν σε άλλο νομό με ασφάλεια. Όπως άλλωστε γίνεται και με τους ξένους επισκέπτες που φτάνουν στην χώρα καθημερινά με πτήσεις αλλά και από τα χερσαία σύνορα.
Ένας ακόμη πιο σημαντικός παράγοντας είναι αυτός των εμβολιασμών. Μέχρι τα τέλη Απριλίου υπολογίζεται πως θα έχουν εμβολιαστεί τρία εκατομμύρια άτομα, κάποιοι και με τις δυο δόσεις του εμβολίου και κάποιοι με την μια. Αυτό το αριθμητικό δεδομένο είναι ικανό σε συνδυασμό με τον ανοιξιάτικο καιρό και την πρόθεση αποτροπής των συναθροίσεων στα μεγάλα αστικά κέντρα, να ανοίξει τις μετακινήσεις μεταξύ νομών.
Άλλωστε το τελευταίο που θα θέλουν δουν στην κυβέρνηση τις ημέρες του Πάσχα, θα είναι συνωστισμοί σε πλατείες, ταράτσες και μπαλκόνια, σε μια περίοδο που ο καιρός θα μπορεί να είναι σύμμαχος για εξορμήσεις στη φύση, με την ατομική ευθύνη των πολιτών σε «πρώτο πλάνο» αλλά και την αποσυμπίεση που χρειάζεται η κοινωνία και έχουν διαπιστώσει τα κυβερνητικά στελέχη που έχει ανάγκη η κοινωνία. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, αφού συνυπολογιστούν όλοι οι παράγοντες και κυρίως αν υπάρξει αποκλιμάκωση του αριθμού ημερήσιων κρουσμάτων και των διασωληνωμένων από τις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων.