Δευτέρα, 21 Απριλίου 2025
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις το Πάσχα

Μοιραστείτε το

Του Χρήστου Κυμπιζή από την Κυριακάτικη Kontranews

Άνοιγμα μικρών καταστημάτων και εστίασης σε εξωτερικούς χώρους ζητούν οι επιστήμονες

• Οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεία

• Εμβόλια σε μορφή σπρέι αναπτύσσουν σε Βρετανία και Ρωσία

Οδεύουμε στον 13ο μήνα της ζωής μας με κορωνοϊό και δυστυχώς φαίνεται πως τα πράγματα δεν βαίνουν όπως θα περιμέναμε. Το αντίθετο μάλλον. Τα καθημερινά επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι χιλιάδες, κάθε μέρα πεθαίνουν δεκάδες συνάνθρωποί μας, τα νοσοκομεία είναι στο κόκκινο και η οικονομία σε τραγική κατάσταση.

Μόνη ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο είναι η πρόοδος των εμβολιασμών, ενώ στη φαρέτρα προστίθεται και το όπλο των self tests.

Ζώντας σε ένα πλαίσιο περιορισμών και απαγορεύσεων που φαίνεται πως δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, ο κόσμος έχει κουραστεί. Σε μια προσπάθεια αποσυμπίεσης, η κυβέρνηση άνοιξε τα κομμωτήρια, επέτρεψε το ψάρεμα και πήρε πίσω την απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίς τα Σαββατοκύριακα. Όμως φαίνεται πως δεν αρκούν μόνο αυτά.

Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που θεωρούν πως θα πρέπει να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες για να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε σπίτια, πλατείες και παγκάκια.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος επιμένει πως πρέπει να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα με κανόνες και ωράριο. «Αν ανοίξει με αυτό τον τρόπο το λιανεμπόριο, πολλοί εργαζόμενοι θα βρίσκονται στις δουλειές τους, άλλοι θα πάνε να ψωνίσουν και έτσι θα μειωθούν οι επικίνδυνες επαφές» είπε την Παρασκευή στον ΣΚΑΙ.

Τόνισε επίσης ότι είναι πιο ασφαλές να λειτουργήσουν καφετέριες και ταβέρνες σε εξωτερικό χώρο, «παρά να συγκεντρώνονται άνθρωποι σε πλατείες και σπίτια, να βγάζουν τη μάσκα και να πίνουν τον καφέ τους».

«Τα περισσότερα κρούσματα είναι από ενδοοικογενειακή μετάδοση. Κάπου υπήρχαν ασυμπτωματικοί και μετέδιδαν. Τώρα που άνοιξε ο καιρός, ας ανοίξουν την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, να μπορεί κάποιος να κάτσει έξω σε ένα τραπέζι με αποστάσεις και μέτρα, για να σταματήσουν οι επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι» λέει από τη μεριά της η Ματίνα Παγώνη.

Τι απαντά η κυβέρνηση

Από την κυβέρνηση λένε πως το άνοιγμα δραστηριοτήτων αποτελεί προτεραιότητα, αλλά άπαντες φοβούνται ένα πισωγύρισμα. Φαίνεται πως θέλουν να ακολουθήσουν το δόγμα «ό,τι ανοίγει δεν ξανακλείνει» και για αυτό οι κινήσεις είναι μετρημένες.

Από τις αρχές Απριλίου, στη μάχη της πανδημίας μπαίνουν τα self test, τα οποία θα διανέμονται δωρεάν από τα φαρμακεία, με τους φαρμακοποιούς πάντως να είναι κάθετα αντίθετοι με τη διενέργειά τους εντός των καταστημάτων τους.

«Κάνοντας τεστ μία φορά την εβδομάδα έχουμε τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τον ιό, να σταματήσουμε τη διασπορά και τη μετάδοσή του και να οδηγηθούμε με σχέδιο και ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων» λέει ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Θα είναι υποχρεωτική η εβδομαδιαία διενέργειά του σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και σε εργαζόμενους στους τομείς του τουρισμού, του λιανεμπορίου, της εστίασης, της ακτοπλοΐας – ναυτιλίας, της μεταποίησης, των μεγάλων επιχειρήσεων και των δικαστηρίων.

Προχωρούν οι εμβολιασμοί

Άνοιξε η πλατφόρμα εμβολιασμού για τους πολίτες ηλικίας 70-74 ετών. Στις αρχές Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 65-69 ετών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση. Περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση.

Τις προσπάθειες εμβολιασμού θα ενισχύσουν τα δύο νέα mega εμβολιαστικά κέντρα σε Περιστέρι και Ελληνικό, που θα ξεκινήσουν την ερχόμενη Πέμπτη. Τις επόμενες μέρες, η Pfizer θα παραδώσει 1.100.000 δόσεις, η Astra Zeneca 450.000 δόσεις, η Moderna 100.000 δόσεις, ενώ αναμένεται και η Johnson & Johnson το επόμενο τρίμηνο να παραδώσει 1.200.000 δόσεις!

Θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό;

…ή έστω με την οικογένεια και τους φίλους μας; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που μέχρι στιγμής παραμένει αναπάντητο, αφού ούτε οι ίδιοι οι ειδικοί μπορούν να απαντήσουν με σιγουριά.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης ανέφερε πως τα λύματα στην Αττική έδειξαν μια μείωση 27%, όμως είπε πως είναι ακόμα πρόωρο να συζητάμε για το Πάσχα.

Οι ειδικοί λένε πως θα χρειαστούμε ολόκληρο τον Απρίλιο για να εξασθενίσει το κύμα και συμφωνούν σχεδόν όλοι πως ενδέχεται να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα.

«Εγώ δεν μπορώ 40 ημέρες πριν το Πάσχα να έχω άποψη για το τι θα γίνει τότε» λέει ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Το Πάσχα θα είναι μέσα στην κόκκινη ζώνη. Χρειάζεται προσοχή ώστε μέσα στον Μάιο να μειωθούν τα κρούσματα και μαζί με την αύξηση των εμβολιασμών, να έχουμε χαμηλά νούμερα κρουσμάτων τον Ιούνιο και να κάνουμε ένα σχεδόν κανονικό καλοκαίρι. Το αν ανοίξουμε ή όχι το Πάσχα δεν θα το αποφασίσω εγώ, αλλά με Πάσχα στο χωριό μπορεί να έχουμε αναζωπύρωση κρουσμάτων» τόνισε ο καθηγητής φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Πάντως, υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξες φωνές που λένε πως μέχρι το Πάσχα το ποσοστό των εμβολιασμών θα είναι τέτοιο που θα μας επιτρέψει να μετακινηθούμε κανονικά. Οι επόμενες μέρες θα δείξουν…

Ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία

Εκατοντάδες συνάνθρωποι μας μπαίνουν καθημερινά στα νοσοκομεία (μόνο την Πέμπτη πχ έγιναν πάνω από 400 εισαγωγές) και κάποιοι από αυτούς δυστυχώς θα χρειαστεί να διασωληνωθούν σε ΜΕΘ. Οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τους 700 και η κατάσταση είναι οριακή… Υπάρχουν καταγγελίες πως 1 στους 4 διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ. Πολλές δεκάδες φαίνεται να βρίσκονται σε λίστες αναμονής για ένα κρεβάτι στην εντατική. Η κυβέρνηση προχώρησε στην επίταξη 206 γιατρών, όμως τις επόμενες μέρες θα φανεί αν το σύστημα αντέξει το βάρος…

Eμβόλια σε μορφή σπρέι

Και ποιος είπε ότι τα εμβόλια μπορούν να γίνονται μόνο με σύριγγα; Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που ανέπτυξαν το εμβόλιο της Astra Zeneca, ψάχνουν τρόπο χορήγησης του μέσω ρινικού σπρέι!

Ερευνάται το αν τα ρινικά σπρέι στοχοποιούν καλύτερα τα ανοσοκύτταρα στους πνεύμονες, τον φάρυγγα και τη μύτη, όντας αποτελεσματικότερα στην άμυνα κατά του κορωνοϊού.

«Όπως γνωρίζετε όλα τα εμβόλια χορηγούνται αυτή τη στιγμή με ενδομυϊκές ενέσεις. Αυτός, όμως, δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος τρόπος παροχής προστασίας κατά μιας ιογενούς μόλυνσης του αναπνευστικού, όπου θέλουμε το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι ενεργό στην ανώτερη αναπνευστική οδό και στην κατώτερη, όπου ο ιός προκαλεί τη λοίμωξη. Διαθέτουμε αντιγριπικά εμβόλια που χορηγούνται με τη μορφή ρινικού σπρέι κι αυτή μπορεί να είναι μια πολύ καλή προσέγγιση στο μέλλον για εμβόλια κατά κορωνοϊών» δήλωσε η καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ.

Ανάλογες δοκιμές κάνει και το ρωσικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας για τη χορήγηση με τη μορφή ρινικού σπρέι του ρωσικού εμβολίου. Οι έρευνες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του χρόνου.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com