Skip to content
Σάββατο, 26 Απριλίου 2025

Τι αποφάσισαν οι G7 για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού – Ελπίδες από κοκτέιλ φαρμάκων

Οι υπουργοί Υγείας της Ομάδας των 7 (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών συμφώνησαν σήμερα να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας.

Οι υπουργοί συμφώνησαν να συντονίσουν, όσο αυτό είναι εφικτό, την προσέγγιση που ακολουθούν οι χώρες τους όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις προφυλάξεις που λαμβάνονται, την έρευνα για τον νέο ιό και τη συνεργασία τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα.

“Μια κατάλληλη απάντηση στον ιό μπορεί μόνο να συντονιστεί διεθνώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επειδή ένας ιός δεν γνωρίζει ούτε από σύνορα ούτε από εθνικότητες”, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Γενς Σπαν.

Αύριο Τρίτη ο Σπαν θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Βρετανίας και της Γαλλίας.

“Κοκτέιλ” φαρμάκων επωφελές για ασθενείς που χτυπήθηκαν από κορωνοϊό

Την ίδια στιγμή, ένα κοκτέιλ αντιικών φαρμάκων φαίνεται πως υπήρξε αποτελεσματικό σε ασθενή που είχε νοσήσει βαριά από τον κορωνοϊό που συνεχίζει να εξαπλώνεται, δήλωσε αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών της Ταϊλάνδης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Τα φάρμακα για τον HIV (με δραστικές ουσίες την λοπιναβίρη και την ριτοναβίρη), που διατίθενται ως Kaletra, χρησιμοποιήθηκαν σε τρεις ασθενείς μαζί με το φάρμακο oseltamivir κατά της γρίπης, το οποίο πωλούν οι Roche Holding AG και Chugai Pharmaceutical Co. ως Tamiflu, Somkiat Lalitwongsa, δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Rajavithi στην Μπανγκόκ, σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Το Kaletra έχει ήδη μελετηθεί σε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή σε ασθενείς με κορωναϊό στην Ουχάν της Κίνας, απ’ όπου ξεκίνησε ο ιός.

Οι γιατροί της Ταϊλάνδης χορήγησαν το φάρμακο της γρίπης λόγω έρευνας που έδειξε ότι βοήθησε μερικούς ασθενείς που είχαν προσβληθεί από έναν πιο θανατηφόρο κορωνοϊό που προκαλεί αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή (ή το MERS). Μια μελέτη από ερευνητές στη Γαλλία συνέστησε να χρησιμοποιηθεί σε ασθενείς με MERS, αλλά διακοπεί αν οι εξετάσεις δείχνουν ότι δεν έχουν γρίπη.

κοκτειλ

 

“Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα ακόμα”, είπε ο Somkiat για να προσθέσει: “Αλλά αναφέρουμε ότι συμβάλλουμε στην ιατρική κοινότητα παγκοσμίως. Τα αποτελέσματα φαίνονται καλά μέχρι στιγμής”.

Από τους τρεις ασθενείς στην Ταϊλάνδη, στους οποίους ξεκίνησε να δοκιμάζεται η θεραπεία με τρία φάρμακα, δύο συνεχίζουν να λαμβάνουν την αγωγή, ανέφερε ο Somkiat.

Ο τρίτος τη διέκοψε διότι εμφανίστηκε ένα εξάνθημα.

“Επειδή δεν υπάρχει κανένας τυποποιημένος τρόπος, δοκιμάζουμε νέους συνδυασμούς φαρμάκων”, εξήγησε.

Κανένα φάρμακο, συμπεριλαμβανομένου του Tamiflu, δεν έχει εγκριθεί για τη θεραπεία κορωνοϊών και το Tamiflu έχει ως στόχο ειδικά τους ιούς της γρίπης, σύμφωνα με τη Roche. Ούτε το Tamiflu ούτε το Xofluza, ένα άλλο φάρμακο της γρίπης της Roche, είναι πιθανό να είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού της Ουχάν (νέος κορωνοϊός), ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της προς τα media.

Η Roche δεσμεύεται να υποστηρίξει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλες ομάδες με εμπειρογνωμοσύνη και συμβουλές σχετικά με την πρόληψη των πανδημιών, ανέφερε η δήλωση.

Η Ταϊλάνδη έχει 19 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού, που ονομάζεται επίσης 2019-nCoV. Έντεκα ασθενείς νοσηλεύονται και οι υπόλοιποι έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους.

Απομονώθηκε ο γενετικός κώδικας του κορωνοϊού

Θυμίζουμε πως την Κυριακή η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι επιστήμονες του νοσοκομείου λοιμωδών νόσων Λάτζαρο Σπαλαντσάνι της Ρώμης, απομόνωσαν τον γενετικό κώδικα του κορωνοϊού.

Όπως τόνισε ο Ιταλός υπουργός υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα, “με τον τρόπο αυτό ανοίγονται νέοι δρόμοι για την μελέτη, την διάγνωση και την θεραπεία του ιού”.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η χώρα του γίνεται σημείο αναφοράς για την διεθνή έρευνα επί του κορωνοϊού και ότι πρόκειται να θέσει όλα τα σχετικά στοιχεία στη διάθεση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ ισχυρίζονται ότι έχουν έτοιμο το εμβόλιο

Την περασμένη εβδομάδα στην αποκάλυψη ότι ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ έχουν ήδη αναπτύξει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, προχώρησε η κινεζική εφημερίδα South China Morning Post. Αυτή ήταν η πρώτη αχτίδα αισιοδοξίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ερευνητές που ανέπτυξαν το εμβόλιο, χρειάζονται χρόνο για να το δοκιμάσουν, όπως ανέφερε και κινέζος λοιμωξιολόγος που ηγείται των προσπαθειών. “Ήδη έχουμε παράξει το εμβόλιο αλλά θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να δοκιμαστεί σε ζώα”, είπε ο καθηγητής, χωρίς να υπεισέλθει σε χρονοδιαγράμματα. Πάντως, εκτίμησε πως θα χρειαστούν ορισμένοι μήνες για να ολοκληρωθούν οι δοκιμές στα ζώα και ακόμη ένας χρόνος για να πραγματοποιηθούν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους προτού το εμβόλιο εισέλθει σε διαδικασία παραγωγής. 

Έλληνες “εγκλωβισμένοι” στην Κίνα

Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε κινεζικές πόλεις περιμένουν από τις αρχές να τους ειδοποιήσουν, πότε μπορούν να ταξιδέψουν πίσω στην πατρίδα τους. Κάποιοι κατάφεραν να φύγουν και να έρθουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η κατάσταση στην Κίνα, όπου αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα θύματα και τα κρούσματα του κοροναϊού, είναι αποκαρδιωτική.

Εκτός των άλλων, οι αρχές ανησυχούν για το ξέσπασμα εκατομμυρίων ανθρώπων που είναι έγκλειστοι στα σπίτια τους και μάλιστα έφτασαν στο σημείο να τους δίνουν οδηγίες εκτόνωσης από το στρες.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή