Skip to content
Σάββατο, 26 Απριλίου 2025

Θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία από το «Stop Ερντογάν» στη Νέα Υόρκη (video)

Σάλος έχει προκληθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία και όχι μόνο με την τεράστια ψηφιακή πινακίδα στο κέντρο της Νέας Υόρκης, στην «Time Square», με την επιγραφή «STOP ERDOGAN». Την ίδια ώρα που η Άγκυρα ρίχνει… γέφυρες συνεργασίας με την Αίγυπτο, μέσω δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πιο αναλυτικά, μια γυναίκα που ανήρτησε το σχετικό βίντεο ακούγεται μάλιστα να λέει «πρώτη φορά βλέπω κάτι τέτοιο στη Νέα Υόρκη, θα πρέπει να πλήρωσαν πολλά χρήματα για να αγοράσουν αυτό το χώρο».

 

Η ανάρτηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ), Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος σε αναρτήσεις του στο twitter κατηγόρησε την οργάνωση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν για δυσφημιστική καμπάνια κατά του Ερντογάν.

«Η ηγεσία της τρομοκρατικής οργάνωσης FETÖ αποτελεί απειλή τόσο για την ανθρωπότητα όσο και για την Τουρκία. Η ηγεσία της FETÖ είναι εχθρός της ανθρωπότητας και εχθρός της Τουρκίας όπως και το ΡΚΚ» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι επιθέσεις κατά του προέδρου μας είναι επιθέσεις κατά του έθνους μας».

Ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι με αυτή τη δυσφημιστική καμπάνια «το προδοτικό δίκτυο [FETÖ]» πρόσθεσε μια νέα σελίδα στην προδοσία του, στοχοποιώντας τον πρόεδρό μας με ψεύτικες καμπάνιες στη Νέα Υόρκη, όπως το «Stop Erdogan».

Ο Τσελίκ επεσήμανε ότι η οργάνωση αυτή δεν μπορεί να σταματήσει την Τουρκία και τον πρόεδρο της που τον θεωρεί ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στα προδοτικά της σχέδια. «Το τουρκικό έθνος στηρίζει τον πρόεδρό του. Υπό την ηγεσία του Ερντογάν ο αγώνας κατά αυτής της οργάνωσης του τρόμου και της προδοσίας θα συνεχιστεί ως το τέλος», τόνισε.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu», η επιγραφή «κατέβηκε» από την «Times Square» εξαιτίας της αντίδρασης της τουρκικής κοινότητας στις ΗΠΑ. Στο μεταξύ, αντι-εκστρατεία υπέρ της τουρκικής κυβέρνησης και κατά του Γκιουλέν και του ΡΚΚ βρίσκεται σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη με ειδικά φορτηγά που φέρουν επιγραφές όπως: «ΣΤΟΠ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΡΚΚ, PYD, FETO» «ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ».

Τσαβούσογλου: Μπορούμε να τα βρούμε με την Αίγυπτο

«Η προστασία της ασφάλειας και των συμφερόντων μας περνάει μέσα από μια ισχυρή εξωτερική πολιτική στο πεδίο και στο τραπέζι», δήλωσε, νωρίτερα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επαναλαμβάνοντας την πρόταση προς το Κάιρο για μία συμφωνία ΑΟΖ.

«Διαπραγματεύσεις, διάλογος και “καζάν-καζάν” είναι πάντα οι προτεραιότητές μας», σημείωσε ο Τσαβούσογλου, ο οποίος ήταν ο βασικός ομιλητής σε τηλεσυνέδριο που οργάνωσε το τουρκικό πανεπιστήμιο της Καππαδοκίας, προσθέτοντας ωστόσο, ότι «δεν είμαστε αφελείς. Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι τα συμφέροντα του έθνους μας. Και όταν βλέπουμε ότι αυτές οι μέθοδοι δεν είναι αποτελεσματικές, επιλέγουμε να ενισχύουμε το τραπέζι και τη διπλωματία με παράλληλη παρουσία στο πεδίο. Αυτό κάναμε πρόσφατα στη Συρία, τη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο». Κατηγόρησε, παράλληλα, και πάλι Κύπρο και Ελλάδα που μεταφέρουν τα διμερή θέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι θα υπερασπιστούν μέχρι τέλος τα δικαιώματά τους: «Πέρυσι η Ε/Κ πλευρά με την Ελλάδα μετέφεραν τα διμερή ζητήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά εμείς αποδείξαμε δείχνοντας τη σημαία μας στην ανατολική Μεσόγειο ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν έτσι και ότι θα υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας και στο πεδίο και στο τραπέζι».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραδέχτηκε ότι οι πολιτικές σχέσεις με την Αίγυπτο δεν είναι οι καλύτερες, ωστόσο εκτιμά ότι μπορούν να βελτιωθούν και να υπογράψουν ακόμη και συμφωνία ΑΟΖ: «Αν η Ελλάδα υποχώρησε λίγο από τις μαξιμαλιστικές της θέσεις που υπερασπίζεται, στο τέλος η Ελλάδα αναγνώρισε τις θαλάσσιες ζώνες της Αιγύπτου.

Γι’ αυτό και είπαμε τότε ότι μας ανησυχεί αυτή η συμφωνία. Αλλά από την άλλη πλευρά, όταν κοιτάζουμε τις γραμμές που έχει χαράξει η Αίγυπτος ως υφαλοκρηπίδα δυτικά και βόρεια, δηλαδή εκεί που συμπίπτει με τα δικά μας νότια σύνορα, βλέπουμε ότι σέβεται την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Δηλαδή δεν μπαίνει στη δική μας υφαλοκρηπίδα, αυτήν που έχουμε αναφέρει στα ΗΕ. Ούτε στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης μπαίνει. Φυσικά με τη μαξιμαλιστική της προσέγγιση, η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι έχει και δικές της περιοχές πέρα από τη δική μας υφαλοκρηπίδα, αλλά κάτι τέτοιο στο πεδίο δεν υπάρχει.

Αυτή τη στιγμή οι σχέσεις μας (με την Αίγυπτο) δεν είναι και οι ιδανικές. Δεν είναι μυστικό άλλωστε. Γίνονται προσπάθειες για να τις διορθώσουμε, από τη μία σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών, από την άλλη έχουν ενεργοποιηθεί κανάλια μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Σύντομα θα τις βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Σύμφωνα με το επίπεδο των σχέσεών μας πάλι τις θαλάσσιες ζώνες μπορούμε να πραγματοποιήσουμε διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο. Και όταν συμφωνήσουμε, θα υπογράψουμε. Απευθύναμε το αίτημά μας στην Αίγυπτο και ελπίζω να καλύψουμε την απόσταση μεταξύ μας».

Πηγές: OPEN TV, ethnos.gr

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή