Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025

Θρίλερ με αίσιο τέλος η αεροπειρατεία στην Κύπρο

«ΖΩΣΜΕΝΟΣ» ΜΕ… ΘΗΚΕΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΩΝ Ο ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΤΑΘΗΣ ΔΡΑΣΤΗΣ                                          

Ένα τρομακτικό εναέριο θρίλερ με αίσιο ευτυχώς τέλος έζησαν χθες οι επιβάτες και τα μέλη πληρώματος αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών , που έπεσαν θύματα ενός ψυχικά διαταραγμένου «πειρατή» αλλά γλίτωσαν  καθώς τα πυρομαχικά τα οποία υποστήριζε ότι κουβαλούσε πάνω του αποδείχθηκαν θήκες κινητών τηλεφώνων.

Όλοι οι επιβαίνοντες –ανάμεσά τους και δύο Έλληνες- είναι καλά στην υγεία τους ενώ ο δράστης βρίσκεται στα χέρια των κυπριακών αρχών, στις οποίες αναγκάστηκε να παραδοθεί τελικά ο άοπλος άνδρας μετά από πολύωρες  διαπραγματεύσεις κι αφού κατάλαβε πως τα αλλοπρόσαλλα αιτήματά του δεν επρόκειτο να ικανοποιηθούν.

Οι πληροφορίες σχετικά με τα κίνητρα του αεροπειρατή παραμένουν συγκεχυμένες, το σίγουρο όμως είναι πως πρόκειται για μια υπόθεση προσωπική και όχι τρομοκρατική.

Εντούτοις, το περιστατικό αυτό ήρθε να καταδείξει για ακόμη μια φορά με πολύ ηχηρό τρόπο τα κενά ασφαλείας που υπάρχουν ακόμη και σε αεροδρόμια προηγμένων χωρών, όπως είναι η Αίγυπτος, και να υπενθυμίσει το πόσο ανοχύρωτη είναι η Ευρώπη απέναντι στην τρομοκρατική απειλή.

Μόλις μια εβδομάδα μετά το μακελειό στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, ένας ημίτρελος κατάφερε ανενόχλητος να πάρει τον έλεγχο ενός ολόκληρου αεροπλάνου και να το κατευθύνει εκεί που ήθελε, παρόλο που δεν είχε σκοπό να προκαλέσει κακό.

Στη θέση του, όμως, θα μπορούσε να βρίσκεται κάποιος φανατικός εξτρεμιστής του Ισλαμικού Κράτους, όπως οι βομβιστές του Παρισιού και των Βρυξελλών, και να αιματοκυλίσει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Το χρονικό

Ήταν λίγο μετά τις 8.30 το πρωί όταν ελήφθη στον πύργο ελέγχου η πληροφορία για την πειρατεία στο αεροσκάφος τύπου Airbus της Egyptair, που εκτελούσε την πτήση MS181 από την Αλεξάνδρεια στο Κάιρο, με 56 επιβάτες και 7 μέλη πληρώματος.

Ο αεροπειρατής ανάγκασε τον πιλότο να επικαλεστεί έλλειψη καυσίμων και να προσγειωθεί στη Λάρνακα, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ανατίναζε τα εκρηκτικά με τα οποία υποστήριζε πως ήταν ζωσμένος.

Στη συνέχεια, το θρίλερ μεταφέρθηκε από τον αέρα στο κυπριακό έδαφος. «Δεν καταλάβαμε ότι έγινε κάτι, απλά προσέξαμε ότι η πτήση διαρκούσε περισσότερο από ότι συνήθως», δήλωσε στα ΜΜΕ επιβάτης της Egypt Air και πρόσθεσε «καταλάβαμε μόνο ότι είχαμε φτάσει στην Κύπρο».

Στο αεροδρόμιο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που επιτηρούσαν από απόσταση ασφαλείας το περιστατικό της ομηρείας επιβατών και πληρώματος ενώ το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων παρακολουθούσε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις, σχεδιάζοντας προσεκτικά τα επόμενα βήματα της αστυνομίας.

Στο μεταξύ, ο φερόμενος «βομβιστής» ζήτησε να παραδώσει ένα δέμα στην πρώην γυναίκα του από την Κύπρο. Στο σημείο αυτό η υπόθεση άρχισε να περιπλέκεται, με τις αρχές να εκτιμούν ότι πίσω από το σοκαριστικό συμβάν βρίσκεται μια προσωπική ενέργεια, που ενδεχομένως είχε να κάνει και με ερωτική ιστορία.

Χαρακτηριστικές ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, ενώπιον του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς με τον οποίον είχε συνάντηση εκείνη την ώρα, ότι το περιστατικό έχει να κάνει με μια γυναίκα. «Όλα έχουν να κάνουν με μια γυναίκα» είπε χαμογελώντας.

Η Κύπρια πρώην σύζυγος του αεροπειρατή, Μαρίνα Παράσχου, με την οποία έχουν τέσσερα παιδιά, πήγε στο αεροδρόμιο για να τον πείσει να παραδοθεί.

Εκείνος, όμως, της παρέδωσε μια τετρασέλιδη επιστολή γραμμένη στα αραβικά, με την οποία απαιτούσε μεταξύ άλλων, από τις αρχές να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο, να απελευθερωθούν κάποιες γυναίκες «πολιτικές» κρατούμενες στις αιγυπτιακές φυλακές και παράλληλα ζητούσε να μιλήσει με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο μεταξύ, ο ίδιος είχε ζητήσει μια σκάλα η οποία τοποθετήθηκε στην πόρτα του αεροσκάφους και ξεκίνησε η σταδιακή απελευθέρωση των ομήρων. Ανάμεσά τους βρίσκονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος.

Στο αεροσκάφος παρέμειναν για αρκετή ώρα αργότερα τρία μέλη του πληρώματος, ένας αξιωματικό ασφαλείας και τρεις επιβάτες, όπως δήλωσε ο αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας. Επρόκειτο συγκεκριμένα για τον κυβερνήτη, τον συγκυβερνήτη, μια αεροσυνοδό, έναν αξιωματικό ασφαλείας και τρεις επιβάτες.

Μάλιστα, κάποιος από αυτούς κατάφερε να διαφύγει πηδώντας από το παράθυρο του πιλοτηρίου, γεγονός που «συνέλαβε» ο τηλεοπτικός φακός.

Μετά από περίπου έξι ώρες αγωνίας, στις 2.30 το μεσημέρι ο αεροπειρατής παραδόθηκε στις κυπριακές αρχές, κατεβαίνοντας τη σκάλα με τα χέρια ψηλά. Στιγμές νωρίτερα, εγκατέλειπαν το αεροπλάνο και οι τελευταίοι επιβάτες και μέλη του πληρώματος που κρατούνταν όμηροι.

Όπως διαπιστώθηκε, η ζώνη που είχε περασμένη γύρω από τη μέση του δεν έφερε εκρηκτικά αλλά… καλύμματα φορητών τηλεφώνων. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης μετά τη λήξη του συναγερμού «είχαμε μια τέτοια υποψία αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα».

Εξάλλου, επιτόπου βρίσκονταν κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας, ενώ περιμετρικά είχαν αναπτυχθεί ακόμη και ελεύθεροι σκοπευτές, όμως κανείς από αυτούς δεν  χρειάστηκε να επέμβει.

Ο υπουργός ανέφερε ότι ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης έδωσε συγχαρητήρια στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας του για την επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης στη Λάρνακα. «Συγχαρητήρια στην κυπριακή αστυνομία και το υπουργείο Εξωτερικών για τις προσπάθειές τους να τελειώσουν την αεροπειρατεία και να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των επιβατών» έγραψε στο τουίτερ  ο Κύπριος πρόεδρος.

Αμέσως μετά, η Αίγυπτος έστειλε ένα αεροπλάνο στην Κύπρο για να μεταφέρει τους επιβάτες, μερικοί από τους οποίους επρόκειτο να πάρουν από το Κάιρο άλλες πτήσεις για το εξωτερικό. Εκτός από Αιγύπτιους, στο αεροπλάνο βρίσκονταν  21 ξένοι επιβάτες -οκτώ Αμερικανοί, τέσσερις Βρετανοί, τέσσερις Ολλανδοί, δύο Βέλγοι, ένας Γάλλος, ένας Ιταλός και ένας Σύρος- αλλά και δύο Έλληνες που είναι σώοι και αβλαβείς μετά την πρωτοφανή περιπέτεια τους.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι ενεργοποιήθηκε αμέσως το σχέδιο «Ασπίδα», το οποίο λειτούργησε πολύ καλά.

Την πλήρη συνεργασία και συντονισμό των αιγυπτιακών με τις κυπριακές αρχές επιβεβαίωσε, με δηλώσεις του, ο πρέσβης της Αιγύπτου στην Κύπρο, ο οποίος ευχαρίστησε την Κύπρο για την επιτυχή κατάληξη της υπόθεσης.

Αργά το απόγευμα, το αεροδρόμιο της Λάρνακας ξεκίνησε να επαναλειτουργεί και συνεχίστηκαν κανονικά οι προγραμματισμένες προσγειώσεις και απογειώσεις.

Ο αεροπειρατής

Ο αεροπειρατής του αεροσκάφος της EgyptAir είναι ο Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά, 59 ετών από την Αίγυπτο, όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώην στρατιωτικό ο οποίος αντιτίθεται στο καθεστώς του προέδρου της Αιγύπτου, πρώην στρατάρχη Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Ο 59χρονος κρατείται και ανακρίνεται από την κυπριακή αστυνομία προκειμένου να εξακριβωθούν τα πραγματικά κίνητρά του που παραμένουν άγνωστα, καθώς τα αιτήματά του κατά τη διάρκεια της «πειρατείας» άλλαζαν συνεχώς. «Κάποιες στιγμές ζητούσε να συναντηθεί με εκπρόσωπο της ΕΕ, άλλες έλεγε ότι ήθελε να πάει σε άλλο αεροδρόμιο, αλλά δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο» ανέφερε από το Κάιρο, ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Σερίφ Ισμαήλ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται για ψυχικά διαταραγμένη προσωπικότητα. «Δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας. Πρόκειται περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης», ανέφερε η επίσημη ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Εξωτερικών  της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε: «Δεν είχαν συνοχή, ούτε λογική τα αιτήματα που έθετε, για να ληφθούν σοβαρά υπόψη».

Η πρώην σύζυγος του αεροπειρατή, Μαρίνα Παράσχου, η οποία είχε κληθεί στο αεροδρόμιο και συνομίλησε μαζί του από τον πύργο ελέγχου, στη κατάθεση της αναφέρθηκε στο γάμο της με τον Σελντίμ Ελντίμ Μουσταφά, με τον οποίο έχουν χωρίσει πριν από αρκετά χρόνια, έχοντας αποκτήσει πέντε παιδιά, εκ των οποίων το ένα σκοτώθηκε σε τροχαίο.

Για κάποιο διάστημα έφυγαν από την Κύπρο και ζούσαν οικογενειακώς στην Αίγυπτο. Ο αεροπειρατής αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα ψυχικής αστάθειας και η Μαρίνα Παράσχου επέστρεψε στην Κύπρο και έχει ξαναπαντρευτεί. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, για πολλά χρόνια δεν διατηρούσαν επαφή.

Νωρίτερα, πάντως, είχε δημιουργηθεί ένα απίστευτο αλαλούμ γύρω από την ταυτότητα του δράστη. Αρχικώς θεωρείτο ότι πίσω από την αεροπειρατεία βρισκόταν ο Αιγύπτιος καθηγητής κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αλεξανδρείας Ιμπραχίμ Αμπντέλ Ταγουάμπ Σαμάχα και ότι το ζήτημα αφορούσε τη σχέση του με τη γυναίκα του. Οι ανακριβείς πληροφορίες αναπαρήχθησαν από όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία αργότερα ανασκεύασαν τα όσα εσφαλμένως μετέδιδαν. Όπως ανέφερε, μάλιστα, το βρετανικό δίκτυο BBC, ο Ιμπραχίμ Σαμάχα ήταν ένας από τους επιβάτες της πτήσης, που είχαν απελευθερωθεί μετά τα πρώτα λεπτά της ομηρίας .

Παγκόσμια αναστάτωση

Το άκουσμα της είδησης για το θρίλερ που βρισκόταν σε εξέλιξη στην Κύπρο ήταν αρκετό για να προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, αφού το μυαλό όλων πήγε αμέσως στις πολύνεκρες επιθέσεις των Βρυξελλών την περασμένη εβδομάδα.

Η αεροπειρατεία στη Λάρνακα έγινε κύριο θέμα σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που διέκοψαν τα προγράμματά τους προκειμένου να  ενημερώσουν για το συγκλονιστικό περιστατικό με ζωντανή κάλυψη των γεγονότων από το αεροδρόμιο.

Υπό το φόβο νέου τρομοκρατικού χτυπήματος, το συμβάν έγινε «πρωτοσέλιδο» σε όλες τις ιστοσελίδες, ενώ διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, όπως το Reuters, αλλά και τηλεοπτικά δίκτυα στην Ευρώπη και την Αμερική (BBC, CNN, SKYNEWS κ.λπ.)  είχαν ζωντανές ανταποκρίσεις από την Κύπρο.

Ξύπνησαν μνήμες

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό πως στο Airbus A320 της EgyptAir είχε εκδηλωθεί αεροπειρατεία δημιουργήθηκαν δυσάρεστοι συνειρμοί.

Μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, την παγκόσμια κοινή γνώμη είχε στιγματίσει η τραγωδία της συντριβής του ρωσικού επιβατηγού αεροσκάφους της Metrojet στο όρος Σινά της Αιγύπτου, με απολογισμό 224 νεκρούς. Την ευθύνη για την κατάρριψή του είχαν αναλάβει τζιχαντιστές που ανήκουν σε οργάνωση – παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους ενώ η ρωσική μυστική υπηρεσία FSB υποψιάζεται ότι η τουρκική εθνικιστική οργάνωση «Γκρίζοι Λύκοι» ίσως εμπλέκεται στην τοποθέτηση βόμβας στο μοιραίο αεροπλάνο.

Παράλληλα, όμως, ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες από μια άλλη δραματική αεροπειρατεία και πάλι στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 18 Φεβρουάριου του 1978.

Η Κύπρος, τότε, βρέθηκε στη δίνη των ενδοαραβικών συγκρούσεων, ενόψει της ισραηλινο-αιγυπτιακής προσέγγισης .

Δύο ένοπλοι Άραβες μπήκαν στην αίθουσα συνεδρίασης Κινήματος Αφροασιατικής Αλληλεγγύης στο ξενοδοχείο Χίλτον και δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον αιγύπτιο γενικό γραμματέα της Κίνησης, Γιουσέφ ελ Σεμπάι, προσωπικό φίλο του Πρόεδρου της Αιγύπτου Ανουάρ Ελ Σαντάτ.

Αμέσως μετά, οι οπλοφόροι συνέλαβαν αρκετούς από τους συνέδρους, τους έθεσαν υπό ομηρία και απαίτησαν από την κυπριακή κυβέρνηση να τους εξασφαλίσει αεροπλάνο για το εξωτερικό.

Η κυβέρνηση του προέδρου Σπύρου Κυπριανού υπέκυψε στο αίτημα και οι δύο τρομοκράτες μαζί με 14 ομήρους , μπήκαν σε λεωφορείο με προορισμό το αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Εκεί, έπειτα από νέες διαπραγματεύσεις, επιβιβάστηκαν σε αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών και το βράδυ αναχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Αρχικά, το αεροπλάνο κατευθύνθηκε στη Λιβύη, στη συνέχεια πέρασε πάνω από την Κρήτη και κατόπιν πέταξε πάνω από τη Σαουδική Αραβία. Κανένα αεροδρόμιο δεν του επέτρεψε να προσγειωθεί, παρά τις προσπάθειες που έγιναν και προς άλλες χώρες. Το αεροπλάνο άρχισε να ξεμένει από καύσιμα και τελικά προσγειώθηκε μόνο για ανεφοδιασμό στο Τζιμπουτί. Ακολούθως, έλαβε πορεία προς βορρά και το απόγευμα της επομένης, 19ης Φεβρουαρίου 1978, προσγειώθηκε ξανά στη Λάρνακα. Αμέσως ξεκίνησε νέος γύρος διαπραγματεύσεων, αυτή τη φορά με την παρουσία του Προέδρου Κυπριανού.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο, όταν στο αεροδρόμιο έκανε την εμφάνισή του ένα μεταγωγικό C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας της Αιγύπτου. Του παραχωρήθηκε άδεια προσγείωσης, επειδή μετέφερε εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Καΐρου.

Οι κυπριακές αρχές, όμως, με έκπληξή τους διαπίστωσαν ότι το αεροπλάνο μετέφερε ένα λόχο αιγύπτιων κομάντος, οι οποίοι ξεκίνησαν επιθετική ενέργεια κατά του αεροπλάνου των Κυπριακών Αερογραμμών.

Η Εθνική Φρουρά της Κύπρου αντέδρασε αστραπιαία και το αεροδρόμιο της Λάρνακας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Οι Κύπριοι εθνοφρουροί μεε βαρέα όπλα επιτέθηκαν εναντίον του αιγυπτιακού μεταγωγικού, το οποίο κυριολεκτικά διαλύθηκε ενώ το κυπριακό αεροπλάνο υπέστη εκτεταμένες ζημιές από την επίθεση των Αιγυπτίων.Στην άνευ προηγουμένου τραγωδία τη ζωή τους έχασαν 15 αιγύπτιοι καταδρομείς και ένας κύπριος υπάλληλος του αεροδρομίου.

Φωτογραφία: Eurokinissi

 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή