Τα νοσοκομεία γεμίζουν συνεχώς με νέα κρούσματα και οι ΜΕΘ έχουν ήδη «ξεχειλίσει» αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών καθημερινά, αν δεν αποδόσουν τα υφιστάμενα μέτρα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την επιβολή περαιτέρω περιορισμών, όπως έκαναν σαφές με όσα είπαν στην κρατική τηλεόραση ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
Στην Αττική, εξήγησε ο κ. Θωμαΐδης, «αυτή τη στιγμή το ιικό φορτίο στα λύματα παραμένει σταθερά υψηλό, εδώ και τρεις εβδομάδες. Βρισκόμαστε λοιπόν στην κορύφωση του κύματος που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έχει γρήγορη πτώση. Αυτό αναμένεται τις επόμενες δύο εβδομάδες, ανάλογα με το πόσο θα εφαρμοστούν τα μέτρα και θα ανασχεθεί μέρος της διασποράς, αλλά και με το πόσο θα ενταθεί ο εμβολιασμός στις περιοχές που πλήτονται … Τα Χριστούγεννα αναμένεται να είναι μειωμένο το ιικό φορτίο, θα βρισκόμαστε στην πτώση του κύματος, αλλά σαφώς όχι με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Αναμένεται να είναι της τάξης των 3.000-4.000, ανάλογα και με τα τεστ που γίνονται. Δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε πώς θα είναι η κατάσταση στην Ελλάδα και ειδικά στην Αττική, αν δηλαδή θα έχουμε επιπλέον μέτρα».
«Βρισκόμαστε στην κορύφωση ενός πολύ σοβαρού κύματος με πολύ υψηλό φορτίο και πολύ υψηλή μεταδοτικότητα», προσέθεσε σε άλλο σημείο ο ίδιος. «Οι επιδημιολογικοί αριθμοί δεν είναι τόσο δραματικοί, ο επιπολασμός στην κοινότητα φαίνεται ότι είναι στο 1,2 – 1,5, στη χειρότερη περίπτωση στο 2. Αυτό όμως μεταφράζεται σε πολύ μεγάλο αριθμό εισαγωγών, μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και δυστυχώς απώλειες. Πρέπει όλοι μας να τηρούμε τα μέτρα, μάσκες και αποστάσεις».
Η κα Ψαλτοπούλου σημείωσε ότι δυστυχώς, δεν υπάρχει μόνο το αισιόδοξο σενάριο, αλλά και το απαισιόδοξο. «Σε αυτή την περίπτωση που όλοι απευχόμαστε, αναγκαστικά θα τεθούν και άλλα μέτρα στο τραπέζι. Η λέξη “lockdown” δεν έχει συνιστώσες μόνο στα θέματα υγείας, αλλά και κοινωνικές και οικονομικές και μάλιστα βαριές. Επομένως, είναι θέμα πολιτικής να αποφασίσει κάποιος κάτι τέτοιο».