Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: Aπό το καλοκαίρι και μετά οι εμβολιασμένοι θα κυκλοφορούν χωρίς μάσκες – To Astra Zeneca είναι ένα πολύ ασφαλές εμβόλιο

Συνέντευξη στην Άλκηστη Ζαλοκώστα από την Κυριακάτικη Kontranews

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην Κυριακάτικη Kontranews, σχολιάζει την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει τις μετακινήσεις του Πάσχα, ενώ αναφέρει ότι υπάρχει κίνδυνος «να εκτροχιαστεί η κατάσταση από τα γλέντια που θα γίνουν». Θεωρεί τα self tests «πολύ αξιόπιστα, αν βγουν θετικά», ενώ αναφέρεται στο Astra Zeneca, ως «ένα πολύ ασφαλές εμβόλιο, με πολύ καλά αποτελέσματα». Ο καθηγητής, προβλέπει ότι «μετά το καλοκαίρι οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα», ενώ δεν αποκλείει την πιθανότητα να «επικαιροποιηθεί το εμβόλιο».

Δεδομένου ότι υπήρξατε θιασώτης του να πάμε στο χωριό το Πάσχα, πώς κρίνετε την απόφαση να μην πάμε;

Διαφωνώ κάθετα με την εισήγηση της επιτροπής, όμως σέβομαι απόλυτα τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση διάλεξε την γνώμη των ειδικών που αυτή έχει ορίσει, φαντάζομαι ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να μην την ακολουθήσει. Δηλαδή, εγώ ερμηνεύω πως θα πάνε τα πράγματα με τον τρόπο που εγώ ορίζω ή ελπίζω πως θα πάνε, τα μέλη της επιτροπής αναλύουν με ένα διαφορετικό τρόπο, και φαντάζομαι ότι αν η κυβέρνηση έπαιρνε αποφάσεις, όχι σύμφωνα με την εισήγηση της επιτροπής, το σύνολο του κόσμου θα την κατηγορούσε ότι δεν άκουσε την επιτροπή.

Ωστόσο πώς γίνεται να κόβουμε την μετακίνηση των εγχώριων πολιτών, και να ανοίγουμε δοκιμαστικά τον τουρισμό;

Είναι άλλο πράγμα δοκιμαστικά να επιτρέψεις να έρθουν λίγοι και άλλο πράγμα να αφήσεις εκατομμύρια πολίτες να πάνε στα χωριά.

Πώς βλέπετε το άνοιγμα της εστίασης τον Μάιο; Θα λειτουργήσει χωρίς προβλήματα;

Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να έχει ανοίξει και νωρίτερα, αλλά και έτσι είναι σωστό, θα οδηγήσει σε μείωση των ενδοοικιακών συνευρέσεων άρα και σε μείωση των κρουσμάτων, διότι δυστυχώς οι άνθρωποι όταν δεν έχουν πού να πάνε μαζεύονται στα σπίτια και αυξάνονται τα κρούσματα. Είναι στο χέρι των πολιτών και των εστιατόρων να λειτουργήσει η εστίαση με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.

Είναι μόνο τα σπίτια; Δεν είναι και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Δεν ακμάζουν περιπτώσεις ανθρώπων που επισκέφτηκαν τα νοσοκομεία και νόσησαν;

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προφανώς και είναι πολύ καλό να αυξηθούν τα δρομολόγια. Όμως μεγάλο μέρος της διασποράς αυτή τη στιγμή, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, έχει συμβεί στα σπίτια. Τώρα στα νοσοκομεία, υπάρχει κάποια μικρή διασπορά, είναι λογικό, θα ήταν μικρότερη αν είχαν όλοι εμβολιαστεί, και θα ήθελα να παρακαλέσω τους πάντες να εμβολιαστούν, εφόσον έχουν το δικαίωμα αυτό.

Να μιλήσουμε για τις παρενέργειες του Astra Zeneca;

Το Astra Zeneca είναι ένα πολύ ασφαλές εμβόλιο, έχουν δοθεί δισεκατομμύρια δόσεις, με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, πρακτικώς δε, έλυσε το πρόβλημα στη Μεγάλη Βρετανία όπου και εφαρμόστηκε εκτενώς. Οι όποιες παρενέργειες θρομβώσεων έχουν εμφανιστεί, είναι ελάχιστες, πραγματικά η συχνότητά τους δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί, ίσως είναι 1/100.000 ή 1/250.000. Κάπου εκεί ανάμεσα… Είναι μία παρενέργεια που ξέρουμε τον μηχανισμό της, άρα ξέρουμε και πως να επέμβουμε θεραπευτικά. Εξάλλου το όφελος που έχουμε από το εμβόλιο, είναι εκατομμύρια φορές μεγαλύτερο, από τον κίνδυνο που διατρέχουμε.

Θα σας πως μόνο, πως 1 στους 4 ανθρώπους θα πάθει θρόμβωση από όσους νοσήσουν και νοσηλευτούν, και για αυτό παίρνουν αντιπηκτική αγωγή για να μην κάνουν θρόμβωση. Η αντιπηκτική αγωγή γίνεται με κάποιες ενέσεις, τις χαμηλομοριακές ηπαρίνες, αλλά ο κίνδυνος να πάθω ένα παρόμοιο σύνδρομο με αυτό της Astra Zeneca, αν και σπάνιο, όταν παίρνω τις χαμηλομοριακές ηπαρίνες, είναι περίπου ένα περιστατικό ανά 1.000 ανθρώπους που λαμβάνουν ηπαρίνη. Πάρα ταύτα θεωρούμε, ότι αξίζει τον κόπο. Άρα γιατί δεν μας ενοχλεί το 1 περιστατικό στους 1.000 ανθρώπους, και μας ενοχλεί το 1 στους 250.000;

Την ανησυχία του κόσμου εντείνει το γεγονός, ότι το Astra Zeneca σταματά να χορηγείται σε διάφορες χώρες…

Στην αρχή κάποιες από τις χώρες, το είχαν απαγορέψει στους άνω των 65, μετά το απαγόρεψαν στους νέους, δεν με πείθουν αυτές οι πολιτικές στρατηγικές. Όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, αλλά κανένα δεν έχει απαγορευτεί από παρενέργειες τέτοιας σπανιότητας.

Πότε θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ώστε να έχουμε την πολυπόθητη ανοσία αγέλης; Είδαμε με έκπληξη ότι ξεκινά ο εμβολιασμός των 30ρηδων.

Τους επόμενους δύο μήνες η διαθεσιμότητα των εμβολίων θα είναι πάρα πολύ μεγάλη, αλλά πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν καθημερινά τον εμβολιασμό με Astra Zeneca, και καθημερινά χάνουμε αρκετές δόσεις εμβολίου, όχι γιατί καταστρέφονται οι δόσεις, αλλά γιατί καθυστερούμε τον εμβολιασμό. Οπότε έπρεπε να βρεθεί μια εμβολιαστική γραμμή από ανθρώπους λογικά σκεπτόμενους, που θα καλύψουν αυτό το κενό, ώστε ως κοινωνία να φτάσουμε στην ανοσία αγέλης.

Ο κ. Μόσιαλος είπε ότι η πανδημία θα κρατήσει χρόνια, και πιθανόν να χρειάζεται εμβολιασμός κάθε 1-2 χρόνια.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε πόσα χρόνια θα κρατήσει, άλλοι κορωνοϊοί δημιουργούν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, όπως τα κοινά κρυολογήματα, έχουν λοιπόν μια περιοδικότητα, η υφήλιος ίσως ταλαιπωρηθεί στο σύνολό της έναν χρόνο ακόμα, εδώ στην Ελλάδα, νομίζω το πρόβλημα θα λυθεί το καλοκαίρι με την αύξηση της θερμοκρασίας και τους εμβολιασμούς.

Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες;

Νομίζω ότι από το καλοκαίρι και μετά, οι εμβολιασμένοι, θα μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα. Ήδη το κέντρο ελέγχου νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έχει πει, ότι αν υπάρχουν σε εσωτερικό χώρο, σε ένα σπίτι π.χ. μόνο εμβολιασμένοι άνθρωποι, δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες.

Αναφορικά με την επικινδυνότητα των μεταλλάξεων του ιού;

Ο ιός, όσο κυκλοφορεί στην ανθρωπότητα θα μεταλλάσσεται και επειδή στον τρίτο κόσμο θα διατηρηθεί πολύ περισσότερο από την Αμερική και την Ευρώπη π.χ., θα έχουμε και άλλες μεταλλάξεις. Είναι λοιπόν πιθανό να χρειαστεί να επικαιροποιήσουμε το εμβόλιο, να φτιάξουμε λοιπόν μια αναμνηστική δόση, που θα την κάνουμε σε ένα ή δύο ή όσα χρόνια χρειαστεί, η οποία θα περιλαμβάνει και πρόβλεψη για τα μεταλλαγμένα στελέχη.

Πώς θα λειτουργήσουν τα self tests που μπήκαν πρόσφατα στο παιχνίδι;

Τα self tests αυτή τη στιγμή, είναι πολύ αξιόπιστα αν βγουν θετικά. Το θετικό έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι πράγματι θετικό. Το αρνητικό δεν μας εφησυχάζει, δεν το πιστεύουμε, οπότε πρέπει να προσέχουμε. Το καλοκαίρι όταν θα σβήσει η επιδημία, θα πιστεύουμε πιο πολύ το αρνητικό, γιατί θα έχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί, και θα είμαστε επιφυλακτικοί στο θετικό.

Υπάρχει κίνδυνος εκτροχιασμού της κατάστασης κ. Βασιλακόπουλε;

Εάν δεν προσέξουμε, αυτοί που μένουμε στις πόλεις τώρα – και είμαστε με την ψυχολογία ότι Δευτέρα ανοίγουμε άρα τελείωσε η ιστορία- προφανώς και είμαστε σε μεγάλο κίνδυνο, να γίνει μεγάλη μετάδοση, από τα γλέντια που θα γίνουνε και να εκτροχιαστεί το πράγμα. Δηλαδή να αυξηθεί το ποσοστό θετικότητας, και να μπαίνει περισσότερος κόσμος στα νοσοκομεία, με συνέπεια να εξαντληθεί το σύστημα Υγείας που είναι σχεδόν στα όρια του.

Καθηγητής Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή