Θεοδωρίδου: Οι ειδικοί συστήνουν τον εμβολιασμό των παιδιών 12-17 ετών ενόψει του ανοίγματος των σχολείων

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας.
Η Μαρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι τα σχολεία ανοίγουν για 2η χρονιά με κορωνοϊό, σημείωσε μάλιστα μία διαπίστωση του ΠΟΥ ότι η «πανδημία είχε την πιο καταστροφική επίδραση στην ιστορία της εκπαίδευσης».
«Την πρώτη χρονιά η μόνη προστασία ήταν τα ατομικά μέτρα πρόληψης, ενώ η δεύτερη χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη επιδημιολογική μεταβολή με τον υπερμεταδοτικό ιό της παραλλαγής Δέλτα αλλά και την ύπαρξη του εμβολίου», σημείωσε.
Η εικόνα των κρουσμάτων στα παιδιά κάτω των 17 ετών είναι εντυπωσιακή: Τον Μάιο του 2021 ήταν 7,5% των κρουσμάτων ενώ τον Ιούλιο το ποσοστό έφτασε στο 20% και μάλιστα με κλειστά σχολεία.
Οπότε, όπως σημείωσε η κυρία Θεοδωρίδου, είναι εύλογη η ανησυχία για το άνοιγμα των σχολείων. Στη Σκωτία, όπου τα σχολεία έχουν ανοίξει από τις 15 Αυγούστου, τα κρούσματα στα παιδιά ξεπέρασαν το 30%.
Παρότι στα παιδιά κατά κανόνα είναι ήπια η νόσος, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που οι εθνικές επιτροπές συστήνουν εμβολιασμό αυτών των ηλικιών:
-Για την προστασία του ίδιου του παιδιού
-Για να συμμετέχει στις σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες
-Για μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα
-Για μείωση των ευκαιριών νέων μεταλλάξεων
Τα εμβόλια mRNA που συστήνονται για αυτές τις ηλικίες είναι ασφαλή. Τα lockdown έχουν αρνητική επίδραση στην σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών.
Καθοριστικός παράγοντας είναι η συμμετοχή των γονέων, οι οποίοι σιγά σιγά αποδέχονται τον εμβολιασμό των παιδιών. Ίσως μάλιστα ο εμβολιασμός των παιδιών να παρακινήσει τους μεγαλύτερους.
«Άμεσα το κουδούνι χτυπάει για τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων -ελπίζουμε και των διαστακτικών» κατέληξε η Μαρία Θεοδωρίδου.
Θεμιστοκλέους: Αν αυξηθούν τα ραντεβού, μπορούμε σε 20 ημέρες να πετύχουμε το ποσοστό ανοσίας
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στα νούμερα των εμβολιασμών.
Πιο αναλυτικά, σήμερα έχουν γίνει 20.000 εμβολιασμοί και στο τέλος της ημέρας θα έχουμε ξεπεράσει τους 30.000.
Συνολικά έχουν γίνει 11.350.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων πάνω από 6.000.000 αφορούν έστω και μία δόση, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 57,3% επί του συνολικού πληθυσμού ή στο 66,5% επί των ενηλίκων.
Πάνω από 5.715.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 54,5% επί του συνολικού πληθυσμού ή 63,6% επί των ενηλίκων.
Όπως δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, κατά μέσο όρο κλείνονται 20.000 ραντεβού την ημέρα. Τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν κλειστεί 164.000 ραντεβού.
Στο πρόγραμμα του κατ’ οίκον εμβολιασμού, έχουν εγγραφεί 7.330 πολίτες, ενώ έχουν εμβολιαστεί 5.500 πολίτες.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της ανοσίας ακόμη και μέσα στο εόμενο 20ήμερο, αν συνεχιστεί η αύξηση στα ραντεβού το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι το μέτρο της αναστολής εργασίας όσων υγειονομικών δεν έχουν εμβολιαστεί έστω και με την πρώτη δόση, από την 1η Σεπτεμβρίου, όπως έχει αποφασιστεί.
Πιο αναλυτικά: «Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα… Η απόφαση είναι γνωστή από τον περασμένο μήνα και όλο και περισσότεροι υγειονομικοί εμβολιάζονται. Όλο το προσωπιμκό δίνει μάχη με πρωτοφανή ζήλο και αίσθημα ευθύνης. Ορισμένοι, λίγοι ευτυχώς, επιμένουν ότι το εμβόλιο είναι βλαβερό ή ότι η υποχρεωτικότητα παραβιάζει τα δικαιώματά τους. Θα ήθελα να επαναλάβω τα εξής: Το μέτρο της υηποχρεωτικότητας απευθύνεται σε εκείνους που είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα των ασθενών. Το εμβόλιο προστατεύει τους ίδιους, αλλά και μία πράξη αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους που θέλουν ένα καλύτερο επίπεδο υγείας.
Η κυβέρνηση έχει καθήκον να προστατεύει όλα τα μέλη της και ειδικότερα τα αδύναμα. Ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί απαρέγκλητα από την 1η Σεπτεμβρίου, για όσους δεν έχουν κάνει τολάχιστομν τη μία δόση. Θα υπάρξει επιστροφή μισθού για όσους έχουν λάβει προκαταβολικλά τον μισθό τους και όσοι επιστρέψουν είναι πιθανό να τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις, ανάλογα με τις ανάγκες που θα έχουν διαμορφωθεί τότε».
Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε επίσης, ότι έχει αοίξει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις ενδιαφέροντος όσων επιθυμούν να εργαστούν στις δομές και να καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν από τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.Δείτε την ενημέρωση:
Σχετικά Άρθρα
27/03/2024 - 08:15
22/03/2024 - 08:15
06/03/2024 - 10:55
01/03/2024 - 08:15
Δείτε επίσης