ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΦΡΕΓΑΤΩΝ ΚΟΣΤΟΥΣ 6 ΔΙΣ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ
ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ – ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ
ΚΑΙ ΛΙΜΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ
Στροφή 180 μοιρών στο κρίσιμο ζήτημα των στρατηγικών συμμαχιών έκανε η κυβέρνηση αμέσως μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκατέλειψε ολοκληρωτικά το δόγμα «Ελλάς-Γαλλία, Συμμαχία» και τα περιβόητα αμυντικά σύμφωνα, καταφεύγοντας για προστασία στην υπερδύναμη που λέγεται Αμερική.
Αμέσως μετά την επικράτηση του Τζο Μπάιντεν, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκδήλωσε ενδιαφέρον για μια σύμβαση μαμούθ με το εξοπλιστικό μεγαθήριο της Lockheed.
Πρόκειται για την προμήθεια τεσσάρων φρεγατών, το κόστος των οποίων θα ξεπεράσει τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ.
Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης την αναβάθμιση των φρεγατών ΣΠΕΤΣΑΙ, ΣΑΛΑΜΙΣ, ΥΔΡΑ και ΨΑΡΡΑ, που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 450 εκατομμύρια ευρώ.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκδήλωσε επίσης ενδιαφέρον και για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα FFGX για ναυπήγηση πολεμικών πλοίων.
Η απόφαση της κυβέρνησης για προμήθειες μαμούθ από τις ΗΠΑ ακυρώνει τα σχέδια για ελληνογαλλικό αμυντικό σύμφωνο, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.
Επίσης τινάζει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις με τη NAVAL για προμήθεια φρεγατών και οι συμβάσεις με τη Γαλλία θα περιοριστούν αυστηρά σε δέκα μαχητικά RAFALE.
Η στροφή της ελληνικής κυβέρνησης προς την Αμερική έχει εξοργίσει τον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και την Άνγκελα Μέρκελ.
Ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν ο μοναδικός σύμμαχος της Ελλάδας στην κρίση με την Τουρκία.
Εφθασε μάλιστα σε σημείο να στείλει στη Μεσόγειο το αεροπλανοφόρο ΣΑΡΛ ΝΤΕ ΓΚΩΛ, προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιθετική πολιτική της Τουρκίας.
Το κρίσιμο διάστημα, η κυβέρνηση διαφήμιζε το λεγόμενο Σύμφωνο Αμυντικής Συμφωνίας που θα υπέγραφαν Μητσοτάκης και Μακρόν, το οποίο θα προέβλεπε στρατιωτική εμπλοκή της Γαλλίας σε περίπτωση σύρραξης με την Τουρκία.
Το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών το επίμαχο διάστημα ήταν τόσο θερμό, με αποτέλεσμα να προεξοφλείται η προμήθεια γαλλικών φρεγατών.
Τα στελέχη της NAVAL πηγαινοέρχονταν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά η κυβέρνηση ακολουθούσε παρελκυστική τακτική, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις αμερικανικές εκλογές.
Αλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποφασίσει ότι, αν επανεκλεγόταν ο Ντόναλντ Τραμπ, να προχωρήσει σε αμυντικές προμήθειες από τη Γαλλία.
Σε περίπτωση που εκλεγόταν ο Μπάιντεν, θα επένδυε στον νέο Πρόεδρο για μια στρατηγική συμμαχία.
Η κυβέρνηση εκτός από την προμήθεια μαμούθ των τεσσάρων φρεγατών παραχωρεί στους Αμερικανούς τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, καθώς επίσης και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
Η εκχώρηση των ναυπηγείων έχει εξοργίσει την Γερμανίδα καγκελάριο, που έχει μείνει έξω από τις συμβάσεις με τα εξοπλιστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η γερμανική «Τίσεν Γκρουπ» έχει αποκλειστεί από τον διαγωνισμό για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία, όπως προανήγγειλε ο Τζέφρι Πάιατ, θα περάσουν σε αμερικανικά χέρια.