Τετάρτη, 7 Μαΐου 2025

Ταχύτερη ένταξη στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του εξωδικαστικού

Ταχύτερη ένταξη στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του εξωδικαστικού και δεύτερη ευκαιρία σε όσους δεν κατάφεραν ήδη να εντάξουν τις οφειλές τους, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης νέα απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, φέρνει αλλαγές στα κριτήρια για τη διαμόρφωση της ψήφου του Δημοσίου στο πλαίσιο του μηχανισμού.

 Ο εξωδικαστικός συμιβιβασμός, έχει αποδειχτεί πολύτιμο εργαλείο για τις επιχειρήσεις, όμως πολλοί οφειλέτες δεν έχουν καταφέρει να ενταχθούν, λόγω αυστηρών κριτηρίων. Επίσης εκτός έχει μείνει μία πολύ μεγάλη μερίδα οφειλετών, μισθωτοί και συνταξιούχοι.  Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας έρχεται νέα ρύθμιση για χρέη προς Εφορία και ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το σχέδιο αναμένεται να εξεταστεί μαζί με την κατάργηση των μειώσεων στις συντάξεις τον ερχόμενο Νοέμβριο. Μέχρι το τέλος του χρόνου υπάρχει περιθώριο να νομοθετηθούν όλα τα μέτρα και να ενεργοποιηθούν από το 2019. Οι αλλαγές θα αφορούν χρέη που δημιουργήθηκαν έως και το τέλος του 2017 από μισθωτούς και συνταξιούχους. Επίσης, υπό συζήτηση βρίσκεται ρύθμιση για 36 δόσεις που θα αφορά οφειλές έως και 3.000 ευρώ, που τώρα καλύπτονται μόνον από τη ρύθμιση των 12 δόσεων.

Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα για διαγραφή και επανυποβολή της αίτησης ένταξης στον μηχανισμό, ενώ αλλάζει η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων παράτασης και οι προθεσμίες. Πρόκειται για Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας που έρχεται με στόχο οι οφειλέτες που θέλουν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών να έχουν μία ακόμα ευκαιρία να βάλουν σε τάξη τις οφειλές τους.

Οι οφειλέτες εκκρεμών αιτήσεων τη δυνατότητα να διορθώσουν και να συμπληρώσουν την αρχική αίτηση που έχουν υποβάλλει για ένταξή τους στον Μηχανισμό ή μπορούν να ζητήσουν τη διαγραφή της αίτησης και την επανυποβολή της, ώστε να βάλουν μέσα και τις οφειλές του 2017.

Στοιχεία που έχουν ενταχθεί ήδη στην αίτηση, μπορούν να συμπληρωθούν, εφόσον σχετική έλλειψη διαπιστωθεί από τον οφειλέτη, τον συντονιστή ή συμμετέχοντα πιστωτή, μέχρι την ολοκλήρωση της προθεσμίας της. Για την  έλλειψη, ενημερώνεται ο συντονιστής, ο οποίος τάσσει προθεσμία 10 ημερών για τη συμπλήρωση της από τον υπόχρεο, εκτός εάν η έλλειψη συνίσταται σε μη συνυποβολή συνοφειλέτη, οπότε η προθεσμία ορίζεται σε 20 ημέρες. Με την ίδια διαδικασία μπορεί να διορθωθεί και τυχόν σφάλμα της αίτησης που εντοπίζονται από τον οφειλέτη ή τον συντονιστή.

Νέα απόφαση Παπαναστασίου για τον Εξωδικαστικό

 Απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, σχετικά με τον «Καθορισμό των κριτηρίων για τη διαμόρφωση της ψήφου του Δημοσίου στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, της μεθοδολογίας και των κριτηρίων για τον προσδιορισμό των δόσεων αποπληρωμής οφειλών προς το Δημόσιο με σύμβαση αναδιάρθρωσης και ειδικότερων θεμάτων», που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και προβλέπει τις εξής αλλαγές:

1. «για νομικά πρόσωπα, είτε πρόκειται για τον οφειλέτη είτε για συνοφειλέτη που υπέγραψε την αίτηση από κοινού με τον οφειλέτη, ως εξής: Με βάση το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) της τελευταίας τριετίας και των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) του τελευταίου έτους πριν από την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη, την υποχρέωση αποπληρωμής φόρων, την ανάγκη για πραγματοποίηση επενδύσεων απαραίτητων για τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης, καταθέσεις, καθώς και ελάχιστο αναγκαίο ποσό για τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης.».

 2.«για φυσικά πρόσωπα που έχουν ατομική επιχείρηση, είτε πρόκειται για τον οφειλέτη είτε για συνοφειλέτη που υπέγραψε την αίτηση από κοινού με τον οφειλέτη: Με βάση, το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) της τελευταίας τριετίας και των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (θετικό EBITDA) του τελευταίου έτους πριν την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη, έσοδα από άλλες πηγές, τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, οφειλές που προέρχονται από άλλη αιτία εκτός της άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, καταθέσεις, καθώς και ελάχιστο αναγκαίο ποσό για τη συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης.».

Δείτε επίσης