Τα «υποκείμενα νοσήματα» της Δημοκρατίας μας
Μοιραστείτε το
Του Απόστολου Κρυωνίδη από την Κυριακάτικη Kontranews
Oι σοκαριστικές εικόνες του όχλου που εισβάλει μέσα στο Αμερικάνικο Καπιτώλιο την περασμένη Τετάρτη μας θύμισαν ότι η Δημοκρατία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Μπορούν να τη διαβρώσουν σε επικίνδυνο βαθμό ο λαϊκισμός, ο φανατισμός, ο κομματισμός, η πελατειακή λογική, η διαφθορά και η νόθευση της ελευθερίας του Τύπου. Η Αμερική έχει θεσμικά αντίβαρα που θα επιτρέψουν να ξεπεράσει, έστω και λαβωμένη, αυτήν την κλιμάκωση μιας πολιτικής κρίσης που πρωτοεκδηλώθηκε με την εκλογή του Προέδρου Τραμπ.
Στην Ελλάδα το 2011 οι «αγανακτισμένοι» δεν κατάφεραν να εισβάλουν στη Βουλή. Ωστόσο τότε ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος προτίμησε να παίξει με τη φωτιά και να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά οφέλη κλείνοντας το μάτι στο «πάνω» ή στο «κάτω» μέρος της πλατείας.
Εν τέλει η τρίτη ελληνική δημοκρατία αποδείχθηκε ανθεκτική. Ωστόσο η οξεία οικονομική και πολιτική κρίση ανέδειξαν τα σοβαρά «υποκείμενα νοσήματά» της.
Τα συνταγματικά, κοινοβουλευτικά και διοικητικά θεσμικά αντίβαρα που αναπτύξαμε σταδιακά μπορεί να προσομοιάζουν με αυτά πολύ πιο ώριμων δημοκρατιών, ωστόσο δεν είναι εξίσου αποτελεσματικά.
Η επίδοση των δημοκρατικών θεσμών μας παραμένει χαμηλή για ευρωπαϊκή χώρα.
Η Ελλάδα κατατάχθηκε 3η από το τέλος βάσει του τελευταίου «Δείκτη Αντίληψης για τη Διαφθορά» που εξέδωσε η Διεθνής Διαφάνεια και 4η από το τέλος βάσει του τελευταίου «Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου» που δημοσίευσαν οι «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα ζητήματα ελευθεροτυπίας και διαφάνειας όμως δεν έπονται της ανάγκης να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση και να ανακάμψουμε από την πιο βαθιά οικονομική ύφεση της μεταπολεμικής ιστορίας. Η ποιότητα της Δημοκρατίας και των θεσμών της είναι πολύ στενά συνδεδεμένη τόσο με τις αναπτυξιακές δυνατότητες όσο και με τη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Όποιος το αμφισβητεί αυτό, ας ανατρέξει στους υποδείκτες που συνθέτουν τον περιβόητο «Δείκτη Ανταγωνιστικότητας» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η διαφάνεια κατάρτισης του προϋπολογισμού, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η αποτελεσματικότητα του συστήματος προσφυγής απέναντι σε κυβερνητικές πράξεις, η ελευθερία του Τύπου, η διαφθορά, τα διοικητικά βάρη, η ηλεκτρονική συμμετοχή, η σταθερότητα των δημόσιων πολιτικών και η δεκτικότητα της Κυβέρνησης στην αλλαγή.
Η Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2019 κατατάχθηκε 59η από τις 141 εξεταζόμενες χώρες και προτελευταία ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με εξαιρετικά χαμηλή επίδοση την πλειοψηφία των παραπάνω «θεσμικών» υποδεικτών.
Για το 2020 ο υπολογισμός του δείκτη αυτού ανεστάλη λόγω της πανδημίας. Αντ΄ αυτού το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην ειδική έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020 περιέγραψε έντεκα προτεραιότητες για τη βιώσιμη μετάβαση στη μετά Covid-19 εποχή. Επέλεξε να υπολογίσει στοχευμένα την επίδοση 37 χωρών στα πεδία αυτά.
Η Ελλάδα, για την οποία τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου 2020, κατατάχθηκε τελευταία σε τρία από τα έντεκα πεδία. Στο πεδίο «διασφάλισης ισχυρών κυβερνητικών αρχών και μακροχρόνιου οράματος για τους δημόσιους θεσμούς και κτισίματος εμπιστοσύνης των πολιτών» κατετάγη 32η από τις 37 χώρες και 19η από τις 20 ευρωπαϊκές χώρες.
Η επίδοση αυτή δεν αναδείχθηκε από κανένα Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης. Ίσως και αυτό να αποτελεί μια ακόμα από τις πολλές ενδείξεις ότι η χρηματοδότηση της «λίστας Πέτσα» θολώνει το ενημερωτικό έργο.
Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε ποια θα είναι η επίδοση της χώρας μας στις προαναφερθείεσες διεθνείς αξιολογήσεις αν στη νόθευση της πολυφωνίας προσμετρηθεί η απαξίωση των νομοθετικών διαδικασιών με τερατώδεις τροπολογίες, η πλήρης κομματικοποίηση της διοίκησης με διορισμούς μετακλητών ακόμα και σε θέσεις ευθύνης και η «κανονικοποίηση» των απευθείας αναθέσεων έργων.
Επίσης λίγοι περιμένουν ειλικρινά ότι η πολυπληθέστερη, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, Κυβέρνηση της μεταπολίτευσης θα ενισχύσει τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό και την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς.
Η Νέα Δημοκρατία δεν εμπέδωσε ότι οι Δημοκρατίες, και όχι οι «μπανανίες», προσελκύουν σοβαρούς επενδυτές και ότι τα ευρωπαϊκά οικονομικά προγράμματα δεν αρκούν για να βάλουν μια χώρα σε τροχιά σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης.
Για αυτό πρέπει να τιμωρηθεί αυστηρά στις εκλογές για τις οποίες έβαλε πλώρη.
* Αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής, Οικονομολόγος και απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.