Παρότι οι φαρμακευτικές εταιρείες που κατάφεραν πρώτες να αναπτύξουν εμβόλια κατά του κορωνοϊού έλαβαν αφειδώς κρατικό χρήμα –αμερικανικό και ευρωπαϊκό, κατά βάση- προκειμένου να δρομολογήσουν έρευνα με ρυθμούς fast track, ουδείς θα έπεφτε από τα σύννεφα αν μάθαινε ότι τώρα αντιτίθενται στη δίκαιη –και απολύτως εύλογη- πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναφορικά με την άρση της πατέντας, ώστε να μπορέσουν να μπουν στο παιχνίδι όσες φαρμακευτικές εταιρείες παγκοσμίως μπορούν να παραγάγουν εμβόλια. Όπως, λοιπόν, αποκαλύπτει η ιστοσελίδα The Intercept και αλίευσε για τα καθ’ ημα΄ς το πάντα εξαιρετικά καλά ενημερωμένο KReport του Κώστα Καλλίτση, το «λόμπινγκ» του συνδέσμου των φαρμακευτικών εταιρειών των ΗΠΑ έχει αρχίσει να… δίνει και να παίρνει. Πρόκειται για την γνωστή PhRMA (Pharmaceutical Research and Manufacturers of America) που, όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, έχει ήδη δρομολογήσει με λομπίστες παρασκηνιακές συναντήσεις και διεργασίες, με απώτατο στόχο να ξεδιπλωθεί ένα κύμα αντιδράσεων από γερουσιαστές και βουλευτές, ώστε ο ένοικος του Λευκού Οίκου να μην επιμείνει στην πρότασή του περί άρσης των πατεντών των εμβολίων. Και για να μην υπάρξει καμία… αμφιβολία περί τίνος πρόκειται, το δημοσίευμα ξεκαθαρίζει ότι η PhRMA είναι ένας γνωστός σύνδεσμος που εκπροσωπεί την Pfizer, την Johnson & Johnson, την AstraZeneca και άλλες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Με άλλα λόγια, όλους όσοι έχουν κάθε συμφέρον να μην αρθεί ούτε για μία ώρα η προστασία της πατέντας –πολλώ δε μάλλον τώρα, που ο προβληματισμός για τις μεταλλάξεις και για τις παγκόσμιες υγειονομικές επιπτώσεις που θα επιφέρουν οι «ανεμβολίαστες» χώρες φαίνεται να ενισχύουν τις προοπτικές έξαλλης κερδοφορίας των εν λόγω εταιρειών –και, μάλιστα, επί μακρόν.
Το δημοσίευμα, λοιπόν, καταγράφει όλους τους βουλευτές και γερουσιαστές –ακόμη και Δημοκρατικούς- που αρχίζουν να «τα γυρίζουν» και να εκφράζουν τις ενστάσεις τους για την πρόταση Μπάιντεν, ενώ το «λόμπινγκ» (για το οποίο η PhRMA έχει δαπανήσει 8,7 εκατομμύρια δολάρια μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2021…) έχει καταφέρει ώστε αυτές οι «ενστάσεις» των πολιτικών στελεχών να μετουσιωθούν σε μία επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Μάλιστα, σε αυτή την επιστολή, οι εν λόγω ισχυρίζονται ότι αν αρθούν οι πατέντες των εμβολίων, αυτό θα ενισχύσει την Κίνα και την φαρμακοβιομηχανία της Ινδίας, αλλά και πως θα κοστίσει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Σημειωτέον ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η PhRMA δίνει τέτοιου είδους «μάχες»: ήταν εκείνη που πίεζε τον πρόεδρο Μαντέλα να εγκαταλείψει την παγκόσμια προσπάθειά του για άρση της πατέντας για τα φάρμακα του AIDS τη δεκαετία του ’90, όταν η φαρμακευτική αγωγή κόστιζε 10-15 χιλιάδες δολάρια ανά ασθενή…
Συμπέρασμα: πρωτοβουλίες όπως του προέδρου Μπάιντεν στις ΗΠΑ ή των προοδευτικών δυνάμεων της Ε.Ε. στα καθ’ ημάς ευρωπαϊκά είναι όχι απλώς επιβεβλημένες, αλλά μονόδρομος, τουλάχιστον για όσους συμφωνούν ότι η παγκόσμια υγεία δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια όλων όσοι, ακόμη και τώρα, δεν κρύβουν ότι προτεραιότητά τους είναι τα κέρδη.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ