Η ΑΓΟΡΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΜΕΤΡΩΝ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗΣ, Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΕΕ ΣΤΟ ΔΝΤ!
ΕΣΕΕ: ΑΠΑΝΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΝΤ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
«Η ΕΣΕΕ απάντησε στην ατζέντα των θεμάτων που έθεσε το Δ.Ν.Τ στους κοινωνικούς εταίρους με 12 πίνακες που απεικονίζουν τη βασική εικόνα της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα του εμπορίου το χρονικό διάστημα 2008-2016», δήλωσε ο Προέδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, μετά την συνάντησή του με την επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, στην Αθήνα Ντέλια Βελκουλέσκου.
Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον 6ο όροφο του κτηρίου της Τράπεζας της Ελλάδος, έγινε μετά από πρωτοβουλία του ΔΝΤ, στο πλαίσιο της αξιολόγησής του για την ελληνική Οικονομία.
Στο τι πήγε λάθος με το ελληνικό πρόγραμμα, οι έμποροι επεσήμαναν ότι «τα μέτρα αυστηρής λιτότητας της τελευταίας 6ετίας είχαν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στους περισσότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας αλλά και στη συγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας».
Αποτέλεσμα ήταν να κλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις, « περισσότερες από 250.000 σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, η ανεργία υπερτριπλασιάστηκε, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε σωρευτικά από το 2008 κατά 27,3%, το χρέος εκτοξεύτηκε (328,3 δισ. ευρώ), το τραπεζικό σύστημα έφτασε στα όρια της κατάρρευσης».
Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, το πρόγραμμα δεν έλαβε υπόψη ούτε τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας ούτε τις ιδιομορφίες του ελληνικού μοντέλου ανάπτυξης και της ελληνικής κοινωνικής δομής εν γένει.
Από εδώ και πέρα τι γίνεται;
Η ΕΣΕΕ, παρουσίασε στην εκπρόσωπο του ΔΝΤ, «τα δύο προαπαιτούμενα των μικρομεσαίων, τα οποία εξειδικεύσαμε και βελτιώσαμε περαιτέρω, ώστε να ξεπεραστούν οι συνήθεις πρώτες αντιρρήσεις που ήδη έχουν εκφράσει οι θεσμοί».
Τόσο ο «ειδικός επιχειρηματικός λογαριασμός» όσο και το «πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών», είναι μέτρα που «πρέπει να γίνουν αποδεκτά από τους δανειστές τώρα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της 2ης αξιολόγησης», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
Τέλος, η διασφάλιση της καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, μέσω του αναγκαίου «παγώματος» των ληξιπρόθεσμων οφειλών, συνιστά τη μοναδική βιώσιμη προοπτική του ασφαλιστικού συστήματος, τόνισε ο ίδιος.
Από την πλευρά της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, θεωρείται ότι μετά από τρία μνημόνια και χιλιάδες προαπαιτούμενα σε βάρος των μικρομεσαίων, «επιβάλλεται να γίνει αποδεκτή η εφαρμογή των εξειδικευμένων και ζωτικής σημασίας προτάσεών μας, ως τα δύο μοναδικά προαπαιτούμενα του εγχώριου επιχειρείν προς τους δανειστές από το 2010 μέχρι σήμερα».
Το πρόγραμμα είναι ταξικά ετεροβαρές παραδέχτηκε η Ντέλια Βελκουλέκου
Νωρίτερα, η κυρία Βελκουλέσκου, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο, όπου για περίπου μιάμιση ώρα, συζήτησαν για τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζομένους. Μετά την συνάντηση στελέχη της Συνομοσπονδίας, τόνισαν ότι «Αυτός ο συνδικαλιστικός νόμος είναι ο πιο δημοκρατικός που είχαμε ποτέ. Οποιαδήποτε αλλαγή θα αποτελέσει ταφόπλακα για το συνδικαλιστικό κίνημα».
Ο Γιάννης Παναγόπουλος, ότι δεν υπήρξε κανένα σημείο σύγκλισης με το ΔΝΤ και η ίδια η κ. Βελκουλέσκου παραδέχτηκε τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων. «Αναγκάστηκε και παραδέχθηκε η κ. Βελκουλέσκου ότι το πρόγραμμα ήταν ταξικά ετεροβαρές κι ότι έπληξε κυρίως τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Δεν είπε όμως τι θα γίνει με τις άλλες δυνάμεις της αγοράς που απολαμβάνουν στην υγεία των κορόιδων αρκετά πλούτη και ευημερία. Παραδέχθηκε ακόμη ότι εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί, της ύφεσης και της ανεργίας δεν είναι δυνατόν η ελληνική οικονομία να παράγει για μεγάλα χρονικά διαστήματα πρωτογενή πλεονάσματα».
«Εξ αντικειμένου σύγκλιση δεν μπορεί να υπάρξει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αλλά και μόνο η παραδοχή ότι η πολιτική που ασκήθηκε είναι ετεροβαρής σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων δείχνει ότι το πρόγραμμα αυτό δεν έχει πετύχει έστω κι αν δεν θέλουν να το ομολογήσουν ανοικτά».
Η ΓΣΕΕ εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον πρόεδρο Γιάννη Παναγόπουλο, τον γενικό γραμματέα Νίκο Κιουτσούκη και τον επιστημονικό συνεργάτη του συνδικάτου Γιώργο Αργείδη, καθώς ο στόχος ήταν να καταδειχθεί με στοιχεία όχι μόνο ότι μέτρα που έχουν ληφθεί δεν έχουν αποδώσει αλλά και γιατί δεν πρέπει να ληφθούν νέα στους τομείς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτατου μισθού, της προστασίας από τις ομαδικές απολύσεις και του συνδικαλιστικού νόμου.