Ατμόσφαιρα έντασης συνεχίζει να καλλιεργεί η Αγκυρα παραμονές της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, με περιοδεία στη Θράκη αύριο και επίσημες συνομιλίες στην Αθήνα τη Δευτέρα. Η επίσκεψη έχει φορτιστεί ήδη πολιτικά και επικοινωνιακά με την προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να θέσει στο επίκεντρο των διμερών σχέσεων τη μουσουλμανική μειονότητα.
Ακόμη και στο τεχνικό μέρος της επίσκεψης του Μ. Τσαβούσογλου στη Θράκη η Αγκυρα κινήθηκε με τρόπο ασυνήθιστο, καθώς μέχρι και χθες το μεσημέρι είχε ενημερώσει μόνο για το πρόγραμμα στην Κομοτηνή, αφήνοντας ανοιχτό όμως το ενδεχόμενο μετάβασης και στην Ξάνθη.
Πέρα από το θέμα της ασφάλειας του Τούρκου ΥΠΕΞ και της συνοδείας του, η Ελλάδα έχει και την ευθύνη των διευκολύνσεων στις μετακινήσεις της τουρκικής αποστολής, ώστε το πρόγραμμα της επίσκεψης να εξελιχθεί ομαλά. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης χθες έστειλε μήνυμα (στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ) τονίζοντας ότι «ο μόνος τρόπος να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Αγκυρα είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική».
Η ατζέντα του Τούρκου ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τις πληροφορίες στα τουρκικά μέσα, είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη που έθεσε στη συνάντηση της Αγκυρας στις 15 Απριλίου και οδήγησε στην ανοιχτή αντιπαράθεση με τον Ν. Δένδια. Μια επανάληψη θα μπορούσε να θεωρηθεί στην Τουρκία ρεβάνς, εν τούτοις τα οφέλη για τον Τ. Ερντογάν θα ήταν λίγα σε σχέση με τα προβλήματα που έχει εν όψει των κρίσιμων ραντεβού του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24- 25, όπου θα κριθεί η πορεία των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση.
Στο πλαίσιο αυτό οι συνομιλίες με την Ελλάδα θα μπορούσαν να είναι για την τουρκική ηγεσία μια καλή ευκαιρία να στείλει θετικό μήνυμα προς ΗΠΑ και Ε.Ε., με την προετοιμασία μιας συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Μια συνάντηση κορυφής όμως θα είχε νόημα εάν σηματοδοτούσε τουλάχιστον την αποτροπή νέων εντάσεων, με τη σύναψη moratorium για την τουριστική περίοδο βάσει της συμφωνίας Παπούλια-Γιλμάζ που τορπιλίστηκε πέρυσι με τις έρευνες των τουρκικών σεισμογραφικών.
Την ώρα που η Αγκυρα δείχνει να κινείται διπλωματικά για τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, πολιτικά στο εσωτερικό δίνει μήνυμα ότι θα ξαναβγάλει τα ερευνητικά στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που θα ακύρωνε το moratorium για το Αιγαίο. Η επαμφοτερίζουσα στάση δυσχεραίνει και τη σχετική συζήτηση των στρατιωτικών στο πλαίσιο των ΜΟΕ.
Στο διπλωματικό πεδίο η Τουρκία κατέστησε σαφές ότι δεν ευνοεί τις διερευνητικές επαφές, με την υφιστάμενη μορφή και την ατζέντα να περιορίζεται στη διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ε.Ε., πιέζοντας για διαπραγματεύσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η ατζέντα που φέρνει, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, ο Μ. Τσαβούσογλου τη Δευτέρα στην Αθήνα, με την εφημερίδα Sabah να παραθέτει επτά σημεία:
- ΑΟΖ σε διαφιλονικούμενες περιοχές στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο
- Υφαλοκρηπίδα
- Αποτελέσματα συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη
- Υποστήριξη Ελλάδας σε τρομοκρατικές οργανώσεις (FETO του ιμάμη Γκιουλέν και Κούρδοι)
- Πρακτικές της Ελλάδας κατά των μεταναστών και επαναπροωθήσεις
- Ζητήματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη
- Η πρόταση διεθνούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτά ετέθησαν από τον Μ. Τσαβούσογλου και στην Αγκυρα και οι απαντήσεις του Ν. Δένδια δεν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές στην Αθήνα. Το ερώτημα εστιάζεται στην ιδιωτική επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη. Από τις 29 Ιανουαρίου, ημέρα που έχει ανακηρυχθεί από την Αγκυρα «ημέρα εθνικής αντίστασης και αλληλεγγύης της Δυτικής Θράκης», η τουρκική κυβέρνηση δείχνει να επιζητεί ένα νέο μέτωπο με την Ελλάδα.
Πέρα από τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Εξωτερικών για «καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών, άρνηση της τουρκικής ταυτότητας και εμπόδια στην εκπαίδευση», το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας έχει καταστεί κομβικό για την τουρκική κυβέρνηση με τις οξύτατες παρεμβάσεις του κυβερνητικού του εταίρου Μ. Μπατχσελί, σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τον Τ. Ερντογάν.