Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025

Συνταρακτικές αποκαλύψεις στην κυριακάτικη Kontra News: Τιτανικός; Γερμανικό παγόβουνο απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση

Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ

Oργή λαών και ηγετών κατά της Γερμανίας

Η 7η Απριλίου η κρίσιµη µέρα για την Ευρώπη. Ζακ Ντελόρ: «Αυτή η Ένωση δεν έχει λόγο ύπαρξης». Σεντένο: «Υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της ευρωζώνης». Οι ακροδεξιές ηγεσίες καιροφυλακτούν να αρπάξουν την εξουσία. Σαλβίνι: «Φωλιά µε φίδια η ΕΕ».

Τιτανικός η Ευρώπη. Την ώρα που έχει πάρει πορεία προς το παγόβουνο Γερμανοί, Ολλανδοί, Αυστριακοί και Φινλανδοί παίζουν αμέριμνοι στην ορχήστρα τον ίδια καταστροφικό σκοπό, που γνωρίζουν εδώ και χρόνια. Αγνοούν επιδεικτικά ακόμα και τον καπετάνιο, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ο οποίος προειδοποιεί με όλη τη δύναμη του πως «Η Ευρώπη κινδυνεύει με κατάρρευση» Η Τρίτη 7 Απριλίου είναι μία κρίσιμη μέρα. Ίσως αποδειχτεί μία οδυνηρά ιστορική μέρα. Η μέρα που θα έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την Ευρώπη. Ο κορωνοϊός ίσως μεταξύ άλλων αναδειχτεί σε καταστροφέα και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Διεξάγεται ένα από τα πλέον κρίσιμα Eurogroup. Στην περίπτωση που οι υπουργοί Οικονομικών δεν καταλήξουν να προτείνουν την έκδοση ευρωομολόγου ή κάποια άλλη λύση που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τις 9 χώρες που με την επιστολή τους ζητούν να εκδοθεί ευρωομόλογο, τότε μην εκπλαγείτε αν δείτε να αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ της Ευρώπης.
 

Τα πράγματα για τη Μέρκελ, τους Ολλανδούς τους Αυστριακούς και τους Φινλανδούς δεν είναι όπως το 2010, όταν είχαν απέναντί τους μόνο την Ελλάδα και με ηθικοπλαστικές ανοησίες του τύπου «οι τεμπέληδες του Νότου», κατάφεραν να ξεπεράσουν το σκόπελο της έκδοσης ευρωομολόγου.
 

Τώρα έχουν απέναντι τους το 57% του ΑΕΠ της Ε.Ε., δηλαδή την πλειοψηφία και προπαντός έχουν απέναντί τους οργισμένους λαούς, οι οποίοι δοκιμάζονται σκληρά από τον κορωνοϊό, είναι αποκλεισμένοι στα σπίτια τους και πολύ περισσότερο δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν τη γερμανική αλαζονεία και την προσβολή για «άστατους», «τεμπέληδες» ή «τζιζτζίκια» που διακινήθηκαν επικοινωνιακά και προπαγανδιστικά το 2010.

Η οργή των λαών
Οι οργισμένοι λαοί υποχρεώνουν και τους ηγέτες που δεν έχουν οργιστεί να επιδείξουν επιθετική στάση απέναντι στον εθνικισμό, την αλαζονεία και την ιδιοτέλεια της Γερμανίας. Εν καιρώ πανδημίας, όταν δοκιμάζονται τα πάντα, δεν είναι καθόλου σοφό η Γερμανία να πετάει στον κάλαθο των αχρήστων την πολυδιαφημισμένη αλλά εμπράκτως απούσα κοινοτική αλληλεγγύη. Πρόκειται για πρόκληση και προσβολή τεραστίων διαστάσεων που δεν είναι δυνατόν να καταπιούν οι…Νότιοι. Το γεγονός ότι οι Γερμανοί επέλεξαν να μην αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό ως κοινό εχθρό, αλλά να κοιτάξουν αποκλειστικά και μόνο το «σπίτι» τους, είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.
 

«Φωλιά φιδιών η Ευρώπη»
Απόδειξη η ρητορική ηγετών. Όσο κι αν πρόκειται για λόγια, φανερώνουν το μέγεθος των κινδύνων που απειλούν την Ευρώπη. Ο Σαλβίνι στην Ιταλία χαρακτήρισε την Ευρώπη ως «φωλιά φιδιών» πρωτοφανής χαρακτηρισμός για ένα πολιτικό, που ενδεχομένως να είναι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας μετά τις επόμενες εκλογές. Ο οποίος πρόσθεσε ότι «η ΕΕ και η Γερμανία δεν έδωσαν καμία βοήθεια. Φθάσαμε στο σημείο να μας στέλνουν υλικά η Αλβανία και η Βενεζουέλα». Από κοντά και η μελλοντική κυβερνητική σύμμαχος η ΤζιόρτζιαΜελόνι επικεφαλής του κόμματος «Αδελφοί της Ιταλίας». δήλωσε οργισμένη: «Δεν ζητάμε δώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τη Γερμανία, είμαστε συνηθισμένοι να δουλεύουμε και να μην ζητάμε ελεημοσύνη. Η αλήθεια είναι μία, η Γερμανία έχει πλουτίσει στους ώμους μας. Θέλουμε τα χρήματά μας πίσω!»

 

Οι δύο αποκαλύπτουν την οργή των Ιταλών απέναντι στη Γερμανία, οργή που υποχρέωσε τον Τζουζέππε Κόντε, νυν πρωθυπουργό να βάλει βέτο στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής που έγινε με τηλεδιάσκεψη. Ο ίδιος σε συνέντευξη στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD επανήλθε με σταθερότητα και αποφασιστικά, αλλά σε πιο χαμηλούς τόνους δηλώνοντας ότι «δεν γράφουμε εγχειρίδιο οικονομίας, αλλά μια σελίδα βιβλίου Ιστορίας. To ζητούμενο είναι να υιοθετηθεί ένα ευρωπαϊκό μοντέλο και όχι οι Γερμανοί να πληρώσουν τα χρέη της Ιταλίας. Με τα ευρωομόλογα οι Γερμανοί δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ από το ιταλικό χρέος. Θα πετύχουμε απλώς καλύτερους οικονομικούς όρους, προς όφελος όλων. Η Ιταλία πλήρωσε πάντα τα χρέη της και θα συνεχίσει να τα κάνει». Με την τελευταία φράση ο Κόντε αποκαλύπτει και την ιδεοληπτικά ανόητη στάση της αλαζονικής Γερμανίας.

Οργή και στην Πορτογαλία
Όμως, δεν είναι όλοι οι πολιτικοί των χωρών του Νότου ψύχραιμοι, ούτε όλοι εκφράζονται σε χαμηλούς τόνους. Ιδού, για του λόγου το αληθές, πώς αντέδρασε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, στην προτροπή του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών, Βόπκε Χόεκστρα, προς την Κομισιόν να ελέγξει γιατί μια σειρά χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν φροντίσει να υπάρχει… δημοσιονομικό περιθώριο, που θα τους επιτρέψει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και των επιπτώσεών του.
«Αυτή η δήλωση είναι σιχαμερή όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και το πλαίσιο λειτουργίας της. Κι αυτή είναι ακριβώς η κατάλληλη έκφραση για να τη χαρακτηρίσει – σιχαμερή», δήλωσε ο Κόστα, για να συμπληρώσει: «Κανείς δεν έχει πλέον χρόνο για να ακούει τους Ολλανδούς υπουργούς Οικονομικών, όπως είχαμε κάνει το 2008, το 2009 και το 2010». Πρόκειται για πολιτικούς κεραυνούς εκφρασμένους χωρίς περιστροφές και χωρίς καθόλου διπλωματική γλώσσα. Κι αυτό έχει όχι μόνο σημασία, αλλά φανερώνει και την οργή.
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της απειλής για την Ευρώπη θα αναφέρουμε πως ακόμα και ο εμβληματικός και ιστορικός πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Ντελόρ από τους αρχιτέκτονες της Ευρώπης, αισθάνθηκε την ανάγκη στα 94 χρόνια του να παρέμβει και αναφερόμενος στην πλήρη έλλειψη αλληλεγγύης να επισημάνει ότι «μία τέτοια Ευρώπη δεν είναι καθόλου ελκυστική».

Καραδοκεί η ΛεΠεν στη Γαλλία
Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος ακριβώς κινούνται και οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σε αντίθεση με τους δύο προηγούμενους Προέδρους της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, σηκώνει κεφάλι στη Μέρκελ και διεκδικεί τον πρώτο ρόλο μαζί με τη Γερμανία, που είχε στο παρελθόν η Γαλλία.
Στο γαλλικό παζλ θα πρέπει να προσθέσουμε την ΜαρίνΛεΠεν. Η Γαλλίδα ακροδεξιά πολιτικός, ευρωσκεπτίστρια και πολέμιος της Ευρώπης, δεν έχει εκφραστεί ακόμα, αλλά καραδοκεί, καθώς αντιλαμβάνεται ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Εμανουέλ Μακρόν να εκδηλωθεί πραγματική αλληλεγγύη της Ευρώπης, η ίδια στις επόμενες Προεδρικές εκλογές θα κάνει περίπατο.
Οπότε αν η Ευρώπη δεν έχει αρχίσει να φυλλοροεί νωρίτερα, σκεφτείτε την τύχη της με Πρόεδρο της Γαλλίας τη ΛεΠεν και πρωθυπουργό της Ιταλίας τον Σαλβίνι. Ο ορυμαγδός των δηλώσεων που φανερώνει το κλίμα διάλυσης για την Ευρώπη συνεχίζεται. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και μια προσωπικότητα που διαθέτει σημαντικό κύρος τόσο στους Ιταλούς Δημοκρατικούς όσο και στην Ευρώπη – ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι: «Εάν προκύψει μια τέτοια κρίση, σε ποιον θα πουλούν οι Ολλανδοί τις τουλίπες τους;», αναρωτήθηκε, με εμφανή ειρωνική διάθεση ύστερα από τις δηλώσεις του αμετροεπή Ολλανδού υπουργού Οικονομικών.
Εναντίον του προκλητικού και προσβλητικού Ολλανδού εκτόξευσε βέλη και η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Αράντσα Γκονθάλεθ, η οποία έγραψε στο Twitter, παραπέμποντας στο ναυάγιο του Τιτανικού: «Βόπκε Χόεκστρα, είμαστε μαζί σε αυτή τη βάρκα της ΕΕ. Χτυπήσαμε ένα απρόσμενο παγόβουνο. Αντιμετωπίζουν όλοι τον ίδιο κίνδυνο τώρα. Δεν υπάρχει χρόνος για υποτιθέμενα εισιτήρια πρώτης και δεύτερης θέσης». Λέτε να το καταλάβει ο Χόεκστρα, η Μέρκελ και λοιποί υπερόπτες Αυστριακοί και Φινλανδοί; Ίσως στο Eurogroup και την επόμενη σύνοδο κορυφής να υπάρξει ένας συμβιβαστικός ελιγμός και μικρές παραχωρήσεις. Δεν είναι, όμως σίγουρο αν θα γίνουν αποδεκτές από τον Κόντε που έχει τον Σαλβίνι στα πλευρά του και από τον Μακρόν που νοιώθει την ανάσα της ΛεΠεν στο σβέρκο του.

Τι θα κάνουν οι «9»;
Το τι θα συμβεί κανείς δεν το γνωρίζει. Όταν οι λαοί είναι οργισμένοι, εγκλεισμένοι, απελπισμένοι δεν είναι καθόλου προφανές ότι θα δεχτούν τις προσβολές, την υπεροψία και την αλαζονεία των Γερμανών, Ολλανδών, Αυστριακών και Φινλανδών.
Δεν αποκλείεται οι «9» να ακολουθήσουν την πρόταση αναλυτή των FinancialTimes και να εκδόσουν αυτοί ένα ευρωοομόλογο, το οποίο βεβαίως δεν θα είναι της ίδιας εμβέλειας χωρίς τη Γερμανία. Όμως, ουσιαστικά θα πρόκειται για την πρώτη επίσημη αποσχιστική πράξη. Η κλεψύδρα πάντως, έχει ήδη αρχίσει να αδειάζει σε επίπεδο συναισθηματικό και ελκυστικότητας της Ευρώπης. Η «Γηραιά Ήπειρος» δείχνει όλα τα σημάδια της γήρανσης μιας κακής γριάς. 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή