ΗΠΑ, Ασία, Κίνα, Γερμανία στη μάχη κατά του κορωνοϊού
Στο Ισραήλ επιστήμονες πραγματοποίησαν σημαντική πρόοδο στην κατανόηση του βιολογικού μηχανισμού του ιού, η οποία οδηγεί σε βελτιωμένη διαγνωστική ικανότητα, παραγωγή αντισωμάτων για όσους έχουν ήδη τον ιό, αλλά και στην παρασκευή εμβολίου
Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ
Ελπίδες για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού δίνουν επιστήμονες από όλο τον κόσμο που είχαν εδώ και μήνες «ριχτεί στη μάχη» για να βρουν το κατάλληλο σκεύασμα. Αν και ακόμα βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο, τα μηνύματα είναι άκρως ενθαρρυντικά.
Κομίζουμε γλαύκας εις Αθήνας, αν υποστηρίξουμε ότι από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό ή ένα φάρμακο που θεραπεύει αποτελεσματικά, είναι η μοναδική απάντηση στη μεγάλη απειλή και τον κίνδυνο της πανδημίας.
Είναι ίσως ο μόνος τρόπος να γλιτώσουν εκατοντάδες χιλιάδες, ενδεχομένως και εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. Επίσης, χάρη στο εμβόλιο και τα φάρμακα θα κρατηθούν στα πόδια τους οικονομίες που τώρα δοκιμάζονται και τρίζουν συθέμελα…
Το σημαντικό δεν είναι μόνο η ανακάλυψη φαρμάκου και εμβολίου, αλλά και ο χρόνος που θα βρεθεί. Οσο πιο γρήγορα, τόσο λιγότεροι είναι οι άνθρωποι που θα νοσήσουν και θα πεθάνουν, καθώς και οι συνέπειες στις οικονομίες των χωρών.
Ελπίδες για φάρμακο που θεραπεύει τον κορωνοϊό
Μπορεί να μην έχει βρεθεί ακόμα εμβόλιο που προστατεύει από τη νόσο, όμως οι γιατροί αρχίζουν να εκφράζουν ελπίδες για θεραπεία για ένα φάρμακο κατά των ιών που χρησιμοποιείται κατά των λοιμώξεων από τον Έμπολα.
Η δραστική ουσία λέγεται remdesivir πρόκειται να δοκιμαστεί τον Μάρτιο σε σχεδόν 1.000 ασθενείς στην Ασία και σε άλλες χώρες οι οποίες επλήγησαν μέτρια ή σοβαρά από τον κορωνοϊό. Αυτό ανακοινώθηκε από αμερικανική εταιρεία η οποία προτίθεται να ελέγξει την δραστικότητα της ουσίας αυτής κατά του ιού.
Επιπλέον, όπως αναφέρει το γερμανικό Spiegel, η κλινική Σβάμπινγκ του Μονάχου θα δοκιμάσει για πρώτη φορά στη Γερμανία ένα πειραματικό φάρμακο για τον Ebola σε ασθενείς του κορωνοϊού. Πρόκειται και στην περίπτωση αυτή για το φάρμακο Remdesivir, το οποίο αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του γονιδιώματος των λεγόμενων ιών RNA, στους οποίους ανήκει επίσης και ο κορωνοϊός.
Στην Κίνα ήδη διεξάγονται από τον Φεβρουάριο δύο μεγάλες έρευνες στις οποίες εξετάζεται το Remdesivir. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στα τέλη Απριλίου.
Επίσης, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεκίνησε ήδη η έρευνα στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα στην Ομάχα. Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έχει ήδη χορηγήσει το Remdesivir σε Αμερικανούς στρατιώτες στο πλαίσιο της δικής του έρευνας.
«Μέσα στον Απρίλιο πρέπει να ξεκινήσουμε κι εμείς», είπε στο Spiegel ο ΚλέμενςΒέντνερ, επικεφαλής ιατρός του Τμήματος Μολυσματικών Ασθενειών και Τροπικής Ιατρικής στην Κλινική Σβάμπινγκ του Μονάχου. Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι ο αριθμός των μολύνσεων από κορωνοϊό στη Γερμανία θα αυξηθεί σημαντικά τις προσεχείς εβδομάδες. «Νομίζω ότι τότε θα χρειαζόμαστε πολύ ένα αποτελεσματικό φάρμακο», τόνισε ο Βέντνερ στο Spiegel.
Για την καταπολέμηση του κορωνοϊού έχουν επίσης αναφερθεί και άλλα δυνητικά δραστικά φάρμακα. Πριν από λίγες εβδομάδες μεταδόθηκε μια είδηση από την Ταϊλάνδη ότι ένας συνδυασμός φαρμάκων γρίπης και φαρμάκων κατά του ιού HIV βοήθησαν μια ασθενή.
Στη γυναίκα αυτή χορηγήθηκαν από τους γιατρούς το φάρμακο κατά της γρίπης oseltamivir και οι δύο δραστικές ουσίες του ΗΙV lopinavir και ritonavir. Μέσα σε 48 ώρες δεν ήταν πλέον δυνατόν να ανιχνευθεί στην ασθενή ο κορωνοϊός, όπως μεταδόθηκε.
Από την Κίνα ήρθε επίσης η είδηση ότι ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Προφανώς η δραστική ουσία chloroquin έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε ασθενείς στην Κίνα.
Επίσης, την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τις επόμενες ημέρες αναμένονται σημαντικές εξελίξεις καθώς επιστήμονες στο Ινστιτούτο Βιολογικής Έρευνας του Ισραήλ αναμένεται να ανακοινώσουν ότι έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τις ιατρικές πηγές που επικαλείται η Haaretz, οι Ισραηλινοί επιστήμονες πραγματοποίησαν πρόσφατα σημαντική πρόοδο στην κατανόηση του βιολογικού μηχανισμού του ιού, η οποία οδηγεί σε βελτιωμένη διαγνωστική ικανότητα, παραγωγή αντισωμάτων για όσους έχουν ήδη τον ιό, αλλά και την παρασκευή εμβολίου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η διαδικασία απαιτεί μια σειρά δοκιμών και πειραμάτων που μπορεί να διαρκέσουν πολλούς μήνες πριν το εμβόλιο θεωρηθεί ασφαλές για χρήση στον άνθρωπο.
Από την πλευρά του ωστόσο, το Ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας υπό το οποίο λειτουργεί το Ινστιτούτο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως «δεν υπήρξε πρόοδος στις προσπάθειες του Ινστιτούτου Βιολογίας να βρει ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό ή να αναπτύξει “κιτ δοκιμών”. Το έργο του Ινστιτούτο πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα συνεχίζεται βάσει πλάνου και αν υπάρξει κάποια εξέλιξη θα ανακοινωθεί αμέσως».