ΜΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 5,4 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ – ΕΚΤΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ
Κοντά σε συμφωνία στην διαπραγμάτευση, είναι η κυβέρνηση με τους δανειστές και στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι υπάρχει σύγκλιση για να κλείσει το δημοσιονομικό με μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει νέα μέτρα 5,4 δισ. μέχρι το 2018 για να επιτευχτεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018.
Στο υπουργείο, έχουν πάρει «φωτιά» τα τεχνικά κλιμάκια που μαζεύουν το πακέτο των νέων μέτρων! «Θα έχουμε κλείσει έως τις 15 Απριλίου γιατί μετά έχουμε τη Σύνοδο του ΔΝΤ», εκτίμησε μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού (ΚΥΣΟΙΠ), ο ίδιος αξιωματούχος.
Εκτός πλάνου έχουν βγει οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τα τρελά μέτρα των 9 δισ. ευρώ μέσα στην διετία. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν πως, οι δανειστές έχουν δεχθεί πλέον την οροφή του 3% του ΑΕΠ στα νέα μέτρα, που είναι κοντά στις θέσεις της Κομισιόν και πολύ μακριά από τα 4,5%+ που ζητούσε το ΔΝΤ. Παρά την υποχώρηση των δανειστών ακόμα μένουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις καθώς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, αναζητούνται φορολογικά μέτρα 1,8 δισ. ευρώ!
«Αν κλείσει το ασφαλιστικό-δημοσιονομικό ουσιαστικά θα έχει κλείσει η αξιολόγηση», τονίζουν από την κυβέρνηση, που έχουν ξεκάθαρο στόχο την συμφωνία πριν από τις 15 Απριλίου, γιατί τότε είναι η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και στην Ουάσινγκτον θα εξεταστούν πακέτο, τόσο η αξιολόγηση, όσο και η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το αν έχουν ανησυχήσει από τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι το χρέος μπορεί να περιμένει, απάντησε ότι η συζήτηση θα προχωρήσει γιατί είναι και απαίτηση του ΔΝΤ.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο να κλείσει το ασφαλιστικό με τρόπο, ώστε να είναι βιώσιμο, αλλά παράλληλα να είναι και πολιτικά διαχειρίσιμο. Κόντρα στις απαιτήσεις των δανειστών στο Ασφαλιστικό, η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι θα χρειαστεί να κάνει υποχώρηση στο φορολογικό. Εδώ φαίνεται ότι για να βρεθούν τα σχεδόν 5,4 δισ. ευρώ, θα γίνουν εξοικονομήσεις συνολικά 3% του ΑΕΠ σε τρία μέτωπα.
Το φορολογικό, το Ασφαλιστικό και τα λοιπά έσοδα του Δημοσίου. Με το φορολογικό να είναι το θέμα στο οποίο υπάρχει η μεγαλύτερη σύγκληση και το Ασφαλιστικό να βρίσκεται σε πρωχωριμένο σημείο της διαπραγμάτευσης, τώρα η προσοχή στρέφεται στα μέτρα 1,8 δισ. που αναζητούνται από τους έμμεσους φόρους, αλλά και από άλλες πηγές, π.χ. η περικοπή των αμυντικών δαπανών.
Έμμεσοι φόροι σχεδόν σε κάθε λογαριασμό για να βγουν τα νούμερα του μνημονίου. Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι περιλαμβάνουν:
Το γνωστό πλέον τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές, ένα τοις χιλίοις, που θα εκτιμάται ότι θα να αποδώσει περίπου 300 εκατ. ευρώ. Πρόκληση αποτελεί ότι, το μέτρο έχει προταθεί τρεις φορές στους δανειστές και εκείνοι το έχουν απορρίψει, αλλά ακόμα παραμένει στο τραπέζι. Σημαντικές αυξήσεις στα καύσιμα, στην λογική ότι μετά την σημαντική υποχώρηση που κατεγράφησαν στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου η αγορά αντέχει μία επιβάρυνση.
Σημαντικό είναι ότι αυτή την στιγμή από την πλευρά του υπουργείου, δεν έχει διαψευστεί ούτε το χειρότερο σενάριο το οποίο περιλαμβάνει την εξίσωση της τιμής του ντίζελ με τη βενζίνη, με στόχο την αύξηση των εσόδων κατά 400 εκατ. ευρώ.
Όμως οι πιέσεις στην γύρω από την αγορά αυτοκινήτου συνεχίζονται με πληροφορίες για αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας, τα τέλη ταξινόμησης και ακόμα και τον ενδεχόμενο φόρο μεταβίβασης στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
Παρά την «μισή» απόσυρση που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, η αγορά δεν έχει πάρει την «ανάσα» που χρειάζεται και επαγγελματίες του χώρου, εκτιμούν ότι, αν ισχύσουν μερικά ή ακόμα χειρότερα όλα τα προαναφερθέντα η αγορά Ι.Χ. στην Ελλάδα θα γονατίσει.
Όλα αυτά την ώρα που οι δανειστές, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έχουν εκφράσει την άποψη πως στην Ελλάδα υπάρχουν περιθώρια για αύξηση των φόρων στα αυτοκίνητα γιατί είναι χαμηλότερα από άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Κάθε λογαριασμός και τέλος, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος, στην αναζήτηση εσόδων που έχει ξεκινήσει στο υπουργείο Οικονομικών και στην λίστα με τις λυπητερές φαίνεται πολύ πιθανών ότι θα βρεθούν και η αύξηση των τελών κινητής τηλεφωνίας, που συνεπάγεται και αύξηση στους λογαριασμούς, αφού ο ανταγωνισμός είναι τέτοιος που δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια στις εταιρίες να απορροφήσουν την αύξηση. Την ίδια στιγμή, προκρίνεται και η επιβολή τέλους στους λογαριασμούς συνδρομητικής τηλεόρασης που προς το παρόν έχουν γλυτώσει.
Τέλος, ακολουθεί ο πιο «απεχθής» φόρος, για τους φορολογούμενους, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Αν και σύμφωνα με τα όσα ακούγονταν από το υπουργείο, αναμέναμε ελάφρυνση, τελικά μάλλον ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ πάει προς αύξηση! Εδώ πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τα έσοδα του φόρου έχουν ήδη πέσει κατά περίπου 350 εκατ. ευρώ, μετά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών έως και 20%.
Με τον φόρο που έχει από τα μεγαλύτερα ποσοστά εισπραξιμότητας (μέχρι 85%) να αποτελεί πυλώνα του φορολογικού συστήματος από το Οικονομικό επιτελείο περιμένουν ότι θα σηκώσει το βάρος των εσόδων.
Οι αλλαγές που επεξεργάζεται το υπουργείο, είναι κυρίως στον συμπληρωματικό φόρο, ώστε ο φόρος να μην αυξηθεί αναλογικά, αλλά το βάρος να πέσει κυρίως στις μεσαίες και μεγάλες περιουσίες, ώστε να προφυλαχθούν οι μικρές.