Skip to content
Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025

Συγκλονιστικό: Δείτε την τρισδιάστατη απεικόνιση του Τάφου του Αριστοτέλη

Το πιο σπουδαίο εύρημα από την ανασκαφική έρευνα που ξεκίνησε το 1990 στα αρχαία Στάγειρα, ο τάφος του Αριστοτέλη, ανακοινώθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου «Αριστοτέλης 2.400 χρόνια».

Οι πολυετείς έρευνες αφήνουν ελάχιστες αμφιβολίες για το εξαιρετικής σημασίας ταφικό μνημείο.

Τόσο τα ανασκαφικά δεδομένα όσο και οι παλιές γραμματειακές πηγές συγκλίνουν στην άποψη ότι το αψιδωτό οικοδόμημα και ο βωμός σε μαρμαροθετημένο δάπεδο των ελληνιστικών χρόνων που αποκάλυψαν οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη, δεν μπορεί παρά να ήταν ο τάφος και το ηρώο του Αριστοτέλη. Η επίσημη ανακοίνωση έγινε από τον διδάκτορα κλασσικής αρχαιολογίας, Κώστα Σισμανίδη, ο οποίος έχει κάνει τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο των Σταγείρων και ήταν επικεφαλής της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προιστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

 

Το ταφικό οικοδόμημα εντοπίστηκε ανάμεσα στη στοά του 5ου αιώνα και στον αρχαϊκό ναό του Διός Σωτήρος και της Αθηνάς Σώτειρας (6ος αιώνας π.Χ.), μεταξύ της αρχαϊκής και της κλασικής πόλης, στη χερσόνησο «Λιοτόπι». Η αψιδωτή του κάτοψη (10 περίπου μέτρα), το σχήμα του, η ύπαρξη ορθογώνιου μαρμαροθετημένου δαπέδου με κενή επιφάνεια-βωμό (1,30×1,70 μ.) είχαν προβληματίσει πολύ, καθώς περιβάλλει επακριβώς έναν τετράγωνο βυζαντινό πύργο.

Στο ταφικό ηρώο του Αριστοτέλη και στα ερείπια της πόλης όπου περπάτησε πριν από 2.400 χρόνια θα ξεναγηθούν 250 και πλέον αριστοτελιστές από 40 χώρες, οι οποίοι μελετούν με ευλάβεια το έργο του πιο αναγνωρίσιμου Έλληνα φιλόσοφου.
 

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή