Στους οικονομικούς εισαγγελείς 100 της λίστας Μπόργιανς για ξέπλυμα

Ιδού οι φοροφυγάδες: Δήλωναν φτωχοί και είχαν καταθέσεις εκατομμυρίων στο εξωτερικο

Το μάρμαρο για τους μεγαλοκαταθέτες, που ούτε μόνο επώνυμοι και μεγαλόσχημοι ήταν, ούτε σε πολλές περιπτώσεις μας λένε κάτι τα ονόματά τους, θα κληθούμε να πληρώσουμε και πάλι εμείς οι φορολογούμενοι πολίτες που ημασταν εντάξει στις υποχρεώσεις μας.

Όπως θα δείτε η περίφημη λίστα Μπόργιανς δεν περιέχει μόνο φίρμες αλλά και πολλούς που δεν γεμίζουν το μάτι κι όμως έχουν εκατομμύρια στο εξωτερικό, αφού μάζευαν μαύρο χρήμα με το τσουβάλι τόσα χρόνια.

Μέχρι συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, όπως είχε αποκαλύψει προ ημερών η εφημερίδα μας. Τώρα οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν καλέσει τους πρώτους 100 από αυτούς, δηλαδή έφυγαν οι πρώτες 100 κλήσεις από τους οικονομικούς εισαγγελείς στους ελεγχόμενους καταθέτες της UBS.

Οι καταθέτες καλούνται πλέον με την ιδιότητα του υπόπτου για τα αδικήματα του ξεπλύματος και της φοροδιαφυγής. Μερικά παραδείγματα δείχνουν το μέγεθος των αποκλίσεων, γεγονός που άλλωστε κατέστησε ελεγχόμενους τους παρακάτω καταθέτες.

Τα εισοδήματα που δήλωναν την 12ετία 2000-2012 δεν έχουν καμία σχέση με τα εμβάσματα που έστελναν στο εξωτερικό.

Ενδεικτικά είναι τα παραδείγματα:

έμπορος ετοίμων ενδυμάτων δήλωνε την 12ετία εισοδήματα ύψους 838.000 ευρώ και είχε στην UBS 5.300.000 ευρώ

πολιτικός μηχανικός δήλωνε εισοδήματα 2,5 εκ ευρώ και είχε καταθέσεις 6,5 εκατ. ευρώ

συνταξιούχος δήλωνε 477.000 και είχε έξω καταθέσεις 1,9 εκ ευρώ

δημόσιος υπάλληλος με εισοδήματα την 12ετία 813.000 ευρώ είχε καταθέσεις 2,7 εκατ. ευρώ

συνταξιούχος με 1.150.000 είχε καταθέσεις 5,2 εκατομμυρίων

γιατρός με δηλωθέντα εισοδήματα 1,5 εκατ. είχε “οικονομίες” 5,5 εκατ. ευρώ

δικηγόρος με δηλωθέντα εισοδήματα 800.000 είχε στην UBS 3,5

φορολογούμενος που σήμερα δηλώνει ανεπάγγελτος δήλωνε την 12ετία 1,8 είχε καταθέσεις 7.000.000

συνταξιούχος με δηλωθέντα εισοδήματα την 12ετία 1,1 εκατ ευρώ είχε στην Ελβετία 2,5 εκατ.

Τι γίνεται με τις ανεξάρτητες αρχές

Την ίδια ώρα είναι ξεκάθαρο πως βασικό ρόλο στην εξυγίανση της πολιτικής ζωής στη μάχη κατά της διαφθοράς θα παίξουν οι ανεξάρτητες αρχές, οι οποίες όμως συνεχίζουν να λειτουργούν σε καθεστώς ημιπαρανομίας σε επίπεδο συγκρότησης.

Όπως επισημαίνεται σημαντικό πρόβλημα με τη νομιμότητα των προστίμων που επέβαλλε η ΑΔΕ (μετά και την υπόθεση Ρακιντζή) προκαλεί νέο προδικαστικό ερώτημα που τέθηκε στο Συμβούλιο Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη της παράτασης της θητείας της  διοίκησής του μετά την κατά το νόμο λήξη της στις 2 Απριλίου 2012.

Αυτό ετέθη μετά από προσφυγές τριών εταιριών τηλεφωνίας που αμφισβητούν τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν αφού  «ήταν κακή η συγκρότηση των μελών της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ» λόγω της  συμμετοχής 3 μελών των οποίων η θητεία τους παρατάθηκε επί 2 και πλέον έτη από την κατά νόμο λήξη της.

Ανάλογο θέμα έχει προσκληθεί με τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή η οποία παραπεμφθεί για οριστική λύση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Κι αυτό γιατί πρέπει να απαντηθεί αν  ασκεί νόμιμα τα καθήκοντά του μετά το 2009 οπότε έληγε η θητεία του.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή