Της Ελένης Τσερεζόλε
Εδώ και λίγες μέρες είναι σε εξέλιξη, από την πλευρά της κυβέρνησης, μια επιχείρηση που μπορεί να χαρακτηριστεί «μακράς πνοής», με την έννοια ότι η στόχευση πάει βαθιά στο μέλλον. Πρόκειται για την προσπάθεια αποποίησης των κυβερνητικών ευθυνών στη, τραγική όπως αποδεικνύεται, διαχείριση του δεύτερου και φονικότερου, κύματος της πανδημίας. Οι γνωρίζοντες, γνωρίζουν. Και πλέον έχουν ξεκινήσει την επιχείρηση δικαιολόγησης των αδικαιολόγητων: από την ανικανότητά τους ως την αδιαφορία ή την μετατροπή της κρίσης σε ευκαιρία –τελευταίο «σύμπτωμα» η καταγγελίες (από το ΚΙΝΑΛ) σχετικά με φωτογραφικό, όπως χαρακτηρίστηκε, διαγωνισμό για την πλατφόρμα του προγραμματισμού των εμβολιασμών.
Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να κτίζει… τείχος προστασίας. Με ποιόν τρόπο; Τον απλούστερο. Πετώντας από πάνω της την ευθύνη. Υπό το πρίσμα αυτό μπορούν π.χ. να ειδωθούν οι πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, στράφηκε κατά των γιατρών, θεωρώντας τους, με τις επιλογές τους, υπεύθυνους για τους θανάτους ασθενών με κορωνοϊό εκτός ΜΕθ, προκαλώντας, όπως ήταν φυσικό, την έντονη αντίδραση των συλλογικών, αντιπροσωπευτικών τους οργάνων.
Δεν ήταν όμως, όπως φάνηκε, μια μεμονωμένη τοποθέτηση, που δεν ανασκεύασε ο αναπληρωτής υπουργός. Λίγα 24ωρα μετά από την προκλητική αυτή δήλωση, η στήριξή της, εντός Βουλής, από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, φανέρωσε ότι δεν επρόκειτο για «αδεξιότητα» ή «πυροτέχνημα». «Τις αποφάσεις για το ποιος μπαίνει στις ΜΕΘ τις παίρνουν οι γιατροί. Είναι αυτονόητο αυτό που είπε. Έχετε άλλη άποψη; Να τις παίρνει κάποιος άλλος; Τις παίρνουν οι γιατροί», είπε ο υπουργός Εσωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη. Την ίδια στιγμή κάθε άλλο τυχαία μπορεί να θεωρηθεί και η… σιωπή του πρωθυπουργού. Άραγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να πάρει θέση; Δεν γνωρίζει; Ή μήπως συμφωνεί; Μάλλον το τελευταίο…