Skip to content
Δευτέρα, 28 Απριλίου 2025

Στήνουν σε πάρκινγκ σκηνές από το Αφγανιστάν

ΤΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟ ΣΩΜΑ από το Αφγανιστάν φαίνεται ότι επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη. Διαφορετικά δεν εξηγείται ο πρόχειρος καταυλισμός που στήνεται στο πάρκινγκ του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, με σκηνές που είχαν χρησιμοποιηθεί στο Αφγανιστάν.

Σε αυτή την κινητή μονάδα, όπως τη χαρακτηρίζουν, πρόκειται να νοσηλευτούν ασθενείς από κορωνοϊό.

Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει περίτρανα την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η εγκληματική αμέλεια του Υπουργείου Υγείας στο διάστημα κατά το οποίο ο κορωνοϊός βρισκόταν σε ύφεση, σε συνδυασμό με την αθλιότητα να μην γίνουν ούτε και οι εντατικές για τις οποίες υπήρξαν δωρεές από επιχειρήσεις, βρήκε το ΕΣΥ απροετοίμαστο στο δεύτερο κύμα πανδημίας.

Ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα, στην οποία τα κρούσματα του κορωνοϊού καλπάζουν, δεν διαθέτει μονάδες εντατικής, ούτε εξειδικευμένο προσωπικό να στελεχώσει τις εντατικές που στήνονται πρόχειρα για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες.

Ο έλεγχος έχει χαθεί ολοκληρωτικά, ενώ οι νεκροί από την εφιαλτική πανδημία πολλαπλασιάζονται και σε καθημερινή πλέον βάση, υπερβαίνοντας τους εκατό.

Το χειρότερο από όλα είναι ότι ενώ η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί το δεύτερο κύμα πανδημίας, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα ξεσπάσει το τρίτο κύμα πανδημίας, που θα είναι και το πλέον επικίνδυνο.

Αντί να χτυπήσει κόκκινος συναγερμός για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και για την απειλή του τρίτου κύματος πανδημίας, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κοροϊδεύει την κοινωνία, ανακοινώνοντας καθημερινά και νέα χρονοδιαγράμματα για το άνοιγμα της αγοράς.

Πρόκειται για μια ανεύθυνη τακτική καλλιέργειας ψεύτικων προσδοκιών για τους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους που πλήττονται από την κρίση.

Αντί να προχωρήσουν σε γενναίες επιδοτήσεις και ρυθμίσεις, υπόσχονται άρση του lockdown πριν από τα Χριστούγεννα, για να επανέλθει λίγες ημέρες αργότερα και πάλι η καραντίνα.

Υπαίθριο νοσοκομείο

Κινητή μονάδα έξω από το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο στήνεται στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προαύλιο του νοσοκομείου θα στηθεί μονάδα εκτάκτου ανάγκης δυναμικότητας 50 κλινών, καθώς και ακτινολογικό για την αντιμετώπιση περιστατικών κορωνοϊού. Τις προετοιμασίες πρόκειται να επιθεωρήσει αύριο ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ οι εργασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τη Δευτέρα.

Μιλώντας ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, χαρακτήρισε την κατάσταση «απελπιστική», θέλοντας να περιγράψει την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Τόνισε, δε, ότι φοβάται ότι θα υπάρξει και τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Είναι τρίτη συνεχόμενη γενική εφημερία που έχουμε 80 νέες εισαγωγές που χρειάζονται υποστήριξη και δεν έχουμε κρεβάτι εντατικής για να τους βοηθήσουμε. Όταν αρχίζουμε να διασωληνώνουμε χρειάζεται και καταστολή και χρειάζεται και προσωπικό που δεν το έχουμε στην εντατική, τα έχουμε δώσει όλα στην εντατική».

«Μπήκε ο στρατός, μπήκαν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όμως η κορυφή, δηλαδή οι εντατικές, έχουν γεμίσει, είναι απελπισία. Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο γενναία μέτρα, πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός, όχι ημίμετρα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θεριό με ημίμετρα(…) Οι νεκροί έφτασαν τριψήφιο αριθμό, τι άλλο έκκληση να κάνουμε, να φτάσουμε τετραψήφιο;», ανέφερε και πρόσθεσε: «Μη νομίζετε ότι έχουμε ξεμπλέξει και με το δεύτερο κύμα… Θα ανοίξει η οικονομία, δε γίνεται διαφορετικά, δε θα σταματήσουμε να αναπνέουμε, το τρίτο κύμα φοβάμαι. Όταν ανοίξει η οικονομία φοβάμαι ότι το Γενάρη-Φλεβάρη θα έρθει το άλλο κύμα».

Εικόνες πολέμου στα νοσοκομεία

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα στις ΜΕΘ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ. Παρά το γεγονός ότι οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό παρουσίασαν ελαφριά μείωση, ωστόσο είναι ανησυχητικά μεγάλος ο αριθμός των γιατρών και νοσηλευτών που προσβάλλονται καθημερινά από τον κορωνοϊό. Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι πλέον κανένα κρεβάτι στις προϋπάρχουσες ΜΕΘ δεν είναι κενό και για όποιον χρειαστεί να νοσηλευτεί στην Εντατική δημιουργείται στήνεται επί τόπου κρεβάτι «ΜΕΘ εκστρατείας». Την ίδια ώρα, παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό το οποίο παρέχεται με το σταγονόμετρο. Μάσκες, στολές υψηλής προστασίας, μπότες, κλπ, είναι είδη εν ανεπαρκεία. «Βάζουν σακούλες σκουπιδιών στα πόδια οι συνάδελφοι να μπουν στις ΜΕΘ ελλείψει μποτών», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ. Τις δυο τελευταίες εφημερίες των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης είχαμε κάμψη των εισαγωγών, επισημαίνεται από την ΠΟΕΔΗΝ. Την Παρασκευή στο Παπαγεωργίου εισήχθησαν 80 ασθενείς με κορωνοϊό από 120 περίπου σε προηγούμενες εφημερίες.

Εχει ξεφύγει η κατάσταση

Χθες στο Ιπποκράτειο έγιναν 90 εισαγωγές ασθενών από 120 περίπου που εισάγονταν σε προηγούμενες εφημερίες. Η κατάσταση όμως ξεφεύγει με τους διασωληνωμένους ασθενείς που δεν υπάρχει ΜΕΘ. Γέμισαν οι κανονικές ΜΕΘ ακόμη και οι προσωρινές. Ασθενείς διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία:

ΚΑΤΕΡΙΝΗ: Είχε 4 διασωληνωμένους σε θαλάμους. Αυξήθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ κατά 2, γέμισαν και πάλι και συνεχίζουν οι 4 διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ.

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: Τρεις διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους.

ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ: Είχε 4 διασωληνωμένους σε κοινούς θαλάμους. Άνοιξε τη ΜΑΦ χωρίς εξειδικευμένο και με λειψό προσωπικό και μεταφέρθηκαν.

ΕΔΕΣΣΑ: Δύο διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινό θάλαμο.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΘ: ΑΧΕΠΑ. 42 ασθενείς στα 46. Τα κενά είναι στην στεφανιαία μονάδα. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ. 48 στα 48. Παπαγεωργίου. 42 στα 42. Ιπποκράτειο 22 στα 22. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ 17 στα 17. ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. 8 στα 8 και 3 στους θαλάμους. ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ 7 στα 7. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ. 10 στα 10. ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ 10 στα 10. ΚΑΤΕΡΙΝΗ 10 στα 10 και 4 στους θαλάμους. ΒΕΡΟΙΑ 8 στα 8. ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ. 8 στα 8. ΣΕΡΡΕΣ 10 στα 10. ΕΔΕΣΣΑ. 3 στα 3 και 2 στους θαλάμους. Η ΠΟΕΔΗΝ λέει ότι στήνονται κρεβάτια ΜΕΘ χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και υποτυπώδη εξοπλισμό.

Μολύνονται γιατροί και νοσηλευτές

«Στο ΑΧΕΠΑ νοσούν σήμερα πάνω από 170 υγειονομικοί και στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ πάνω από 110. Μάλιστα στο Ιπποκράτειο νοσούν 11 τραυματιοφορείς. Μαζί με όσους είναι σε καραντίνα λείπουν πάνω από 130 συνάδελφοι. Τι να σου κάνει ο εθελοντισμός όσο και εάν είναι άξιος συγχαρητηρίων;», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 500 εργαζόμενοι λείπουν από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Σημαντικοί παράγοντες είναι η εντατικοποίηση της δουλειάς και η έλλειψη υλικών. Μάσκες, στολές υψηλής προστασίας, μπότες κ.α.λ με το σταγονόμετρο. Βάζουν σακούλες σκουπιδιών στα πόδια οι συνάδελφοι να μπουν στις ΜΕΘ ελλείψει μποτών.

«Στην κόψη του ξυραφιού»

Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Την κατάσταση περιγράφει μιλώντας στο ΜEGA, o Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου»: «Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού» λέει χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι οι γιατροί βρίσκουν με πολύ κόπο κλίνες εντατικής θεραπείας για τους ασθενείς. Σε δραματικούς τόνους μιλά για την αγωνία και την απελπισία που επικρατεί και που «δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια». Απαιτείται οι πολίτες να δείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα στην τήρηση των μέτρων προστασίας ενώ επίσης χρειάζονται γενναίες αποφάσεις από την πολιτεία σημειώνει, προσθέτοντας  ότι συμμερίζεται τις απόψεις για πιο σκληρά μέτρα για την πανδημία, ώστε να σταματήσουν να «τροφοδοτούνται» συνεχώς με ασθενείς οι ΜΕΘ των νοσοκομείων. Υπογραμμίζει δε ότι απαιτείται η κατάλληλη προετοιμασία και συστράτευση των ιδιωτικών κλινικών ώστε να μην φθάσουμε σε σημείο να μετατραπούν ολόκληρα νοσοκομεία σε νοσοκομεία Covid.

Απομακρύνεται η άρση του lockdown

Κατόπιν αυτών, και προκειμένου να επιτευχθεί η αποσυμπίεση του συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση επιχειρεί να μειώσει τις προσδοκίες για άρση του lockdown αρχές Δεκέμβρη. Την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με όσα έχουν τονίσει αξιωματούχοι της κυβέρνησης θα καταρτιστεί και θα ανακοινωθεί το σχέδιο για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, το οποίο θα γίνει με πολύ προσεχτικά βήματα και σίγουρα με καθυστέρηση μίας ή δύο εβδομάδων. Στόχος είναι, όπως έχει τονιστεί από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων που κάνει τις εισηγήσεις, να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, μετά το λιανεμπόριο και στο τέλος η εστίαση. Ωστόσο, η σειρά που θα ανοίξουν αλλά και ο τρόπος που θα γίνει δεν έχει αποφασιστεί ακόμη και όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας την ερχόμενη εβδομάδα αλλά και την κατάσταση που θα επικρατεί στις ΜΕΘ. Σε κάθε περίπτωση τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά και δεν πρόκειται να δούμε ρεβεγιόν σε μαγαζιά.

Αναμένουν αύξηση των διασωληνωμένων 

Πότε θα γίνει άρση του lockdown; Αυτό είναι το ερώτημα που βρίσκεται στη σκέψη όλων, αν και οι αριθμοί που ανακοινώνονται κάθε μέρα από τον ΕΟΔΥ δείχνουν ότι δεν πάμε σε άρση των περιορισμών στις 30 Νοεμβρίου, αλλά σε παράταση, καθώς ειδικά στη Β. Ελλάδα δεν έχει μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο. Μάλιστα οι ειδικοί λένε ότι αναμένουν αύξηση των διασωληνωμένων τις επόμενες ημέρες. Στον προγραμματισμό της κυβέρνησης είναι πάντως τα σχολεία να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν και όπως εξήγησε η Νίκη Κεραμέως, αυτό θα γίνει σε δόσεις, με τα δημοτικά να βγαίνουν πρώτα από το lockdown. 

Μετά τα σχολεία θα ακολουθήσει το λιανικό εμπόριο και στο τέλος η εστίαση, μια ανάσα -από ό,τι φαίνεται- πριν τα Χριστούγεννα. Ωστόσο οι φετινές γιορτές θα είναι εντελώς διαφορετικές: δεν θα επιτρέπονται οι διασκεδάσεις του παρελθόντος, αλλά θα πάμε σε άνοιγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μόνο με καθήμενους, δηλαδή 4 άτομα το μέγιστο ανά τραπέζι, με τη λήψη αποστάσεων μεταξύ των τραπεζιών και χωρίς μουσική. 

Οι ειδικοί πάντως επισημαίνουν σε κάθε τόνο το εξής: Ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεφύγει εντελώς η κατάσταση και να δούμε πρωτόγνωρες εικόνες. Το παν είναι να τηρηθούν τα μέτρα. 

Βατόπουλος 

Υπάρχει μία τάση επιπέδωσης της καμπύλης, τα κρούσματα δεν φαίνεται να αυξάνονται άλλο. Αυτό γίνεται πολύ αργά στο lockdown, εμείς το περιμέναμε λίγο νωρίτερα και ελπίζω να έχουμε φτάσει στην κορυφή και να αρχίσουν σιγά – σιγά τα κρούσματα να ελαττώνονται. 

«Η αίσθηση είναι ότι ο κόσμος δεν το έχει πάρει τόσο στα σοβαρά όσο το είχε πάρει τον Μάρτιο. Θα έπρεπε από τη δεύτερη εβδομάδα να έχουν αρχίσει να ελαττώνονται τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, που είναι τρεις εβδομάδες τώρα. Τελειώνει η τρίτη εβδομάδα και ίσα που βλέπουμε μία κάμψη. Ελπίζω αυτό το πράγμα να συνεχιστεί και να μη χρειαστεί να συζητάμε ξανά για Κίνες.

Είναι λίγο πιο χαλαρό το δεύτερο lockdown, αυτό είναι αντικειμενικό. Πρέπει να δούμε πως θα πάει η Δευτέρα και η Τρίτη για να δούμε από εκεί και πέρα τι πρέπει να γίνει. Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν πρέπει να χαλαρώνουμε. Ανά πάσα στιγμή μπορεί αυτό να ξεφύγει ξανά.

Το lockdown θα έπρεπε να έχει τη μορφή που είχε τον Μάρτιο. Δηλαδή να είναι περισσότερες μη «χρήσιμες» δραστηριότητες να παγώσουν. Όπως είχε γίνει τον Μάρτιο. Δεν ξέρω αν χρειάζεται ή όχι η πολεοδομία αυτήν τη στιγμή. Ή τα δικαστήρια, κάποια πράγματα θα μπορούσαν να αναβληθούν για 10 μέρες.

Η πολιτεία θα μπορούσε να πει π.χ., αν τα πράγματα συνεχίσουν να χειροτερεύουν, δεν θα βγαίνεις έξω να κάνεις βόλτες, θα βγαίνεις 10 λεπτά κάθε δεύτερη μέρα.

Το βασικό είναι να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι το πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί ανά πάσα στιγμή. θα πρέπει για το επόμενο διάστημα να είμαστε πειθαρχημένοι και να πειστούμε ότι πρέπει όλοι μαζί να υιοθετήσουμε την καινούρια, περίεργη συμπεριφορά ώστε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα».

 

Μαγνησία: Ιερέας θετικός στον Covid

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι γνωστού χωριού σε περιφερειακό δήμο της δυτικής Μαγνησίας, μετά την επιβεβαίωση θετικού κρούσματος του κορωνοϊού στον ιερέα του χωριού. Χθες μάλιστα έγιναν rapid test από τον ΕΟΔΥ στο πλαίσιο ιχνηλάτησης, με τις πληροφορίες να λένε ότι από τα περίπου 35δείγματα που ελήφθησαν, τα τέσσερα ήταν θετικά, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικα παιδιά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ιερέας του ενοριακού ναού του χωριού δεν γνώριζε ότι είχε προσβληθεί από κορωνοϊό και παραβρέθηκε σε τελετή μνημοσύνου σε στενό οικογενειακό κύκλο. Όταν παρουσίασε συμπτώματα ενημέρωσε σχετικά τους ανθρώπους με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή προκειμένου να λάβουν τα μέτρα τους. Μάλιστα σε ορισμένους απέστειλε και τις «πατρικές του ευχές» ως ιερωμένος ευχόμενος «ο καλός Θεός σύντομα να πάρει αυτόν τον πειρασμό (σ.σ. εννοεί τον κορωνοϊό) και να μας οδηγήσει όλους σε μετάνοια..!!!». 

O ίδιος έχει ήπια συμπτώματα και μετά από οδηγίες των γιατρών είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ επίσης σε αυτοπεριορισμό είναι και τα άτομα της οικογένειάς του.

 

ΕΝΘΕΤΟ

1498 ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Σοκ με άλλους 103 θανάτους και 540 διασωληνωμένους 

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 1498 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 91619, εκ των οποίων το 53.4% άνδρες. 

4810 (5.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 23403 (25.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 540 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 150 (27.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 470 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. 

Τέλος, έχουμε 103 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1630 θανάτους συνολικά στη χώρα. 647 (39.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

ΑΡΙΣΤΕΡΑ 1

ΣΕ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί και για τρίτο κύμα της πανδημίας!

Οι αριθμοί σοκάρουν: Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.381.915 ανθρώπους παγκοσμίως, από τότε που το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε την εμφάνιση της ασθένειας στα τέλη Δεκεμβρίου. Περισσότερα από 58.165.460 κρούσματα έχουν επισήμως διαγνωστεί από την αρχή της πανδημίας, εκ των οποίων 37.053.500 θεωρείται σήμερα ότι έχουν αποθεραπευτεί. 

Ειδικός για την COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προέβλεψε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη στις αρχές του 2021 αν επαναληφθεί η αποτυχία, σύμφωνα με τον ίδιο, των κυβερνήσεων να κάνουν αυτό που χρειαζόταν ώστε να προληφθεί το δεύτερο κύμα.
«Έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αφού έθεσαν υπό έλεγχο το πρώτο κύμα» της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετικές εφημερίδες ο Ντέιβιντ Νάμπαρο. 

«Τώρα έχουμε το δεύτερο κύμα. Αν δεν δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές, θα έχουμε ένα τρίτο κύμα στις αρχές του ερχόμενου έτους», σημείωσε ο Νάμπαρο, ένας Βρετανός ο οποίος είχε διεκδικήσει χωρίς επιτυχία τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ το 2017. Στην Ευρώπη υπήρξε μια ύφεση της πανδημίας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ τώρα καταγράφεται και πάλι μια ανοδική τάση: Η Γερμανία και η Γαλλία είδαν τα κρούσματά τους νέου κορωνοϊού να αυξάνονται και για τις δύο μαζί κατά 33.000, η Ελβετία και η Αυστρία καταγράφουν καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, ενώ η Τουρκία κατέγραψε ένα ρεκόρ 5.532 νέων κρουσμάτων.

Ο Νάμπαρο επισήμανε την κίνηση της Ελβετίας να επιτρέψει το σκι –με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα τελεφερίκ– την ώρα που άλλα κράτη στις Άλπεις όπως η Αυστρία έκλεισαν τα χιονοδρομικά κέντρα και σημείωσε ότι η Ελβετία μπορεί να φτάσει σε “ένα πολύ υψηλό επίπεδο ασθενειών και θανάτων”.

«Όταν τα ποσοστά των λοιμώξεων πέσουν, και θα πέσουν, τότε μπορούμε να είμαστε όσο ελεύθεροι θέλουμε», σημείωσε επίσης, σύμφωνα με δήλωσή του που επικαλείται η Solothurner Zeitung. “Αλλά τώρα; Πρέπει να είναι ανοιχτά τα χιονοδρομικά κέντρα; Υπό ποιες συνθήκες;», συνέχισε.Ο Νάμπαρο εκθείασε την αντίδραση ασιατικών χωρών όπως η Νότια Κορέα, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού είναι τώρα σχετικά χαμηλός: «Οι άνθρωποι έχουν δεσμευτεί πλήρως, υιοθετούν συμπεριφορές που δυσκολεύουν τον ιό. Κρατούν τις αποστάσεις τους, φορούν μάσκες, απομονώνονται όταν είναι άρρωστοι, πλένουν τα χέρια και τις επιφάνειες. Προστατεύουν τις πιο ευάλωτες ομάδες». 

Ο Νάμπαρο σημείωσε επίσης ότι η Ασία δεν προχώρησε πρόωρα στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. 

«Πρέπει κανείς να περιμένει έως ότου οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι χαμηλοί και παραμένουν χαμηλοί», υπογράμμισε και κατέληξε: «Η αντίδραση της Ευρώπης ήταν ελλιπής». 

Πάντως 9.021 νέοι θάνατοι και 580.396 νέα κρούσματα καταγράφηκαν παγκοσμίως. Οι χώρες που ανακοίνωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, στους πιο πρόσφατους απολογισμούς τους, είναι οι ΗΠΑ με 1.503 νέους θανάτους, η Ιταλία με 692 και το Μεξικό με 550.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και μολύνσεων, με 255.905 θανάτους και 12.090.469 καταγεγραμμένα κρούσματα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 168.989 νεκρούς και 6.052.786 μολύνσεις, η Ινδία 133.227 θανάτους (9.095.806 μολύνσεις), το Μεξικό 101.373 θανάτους (1.032.688 κρούσματα) και η Βρετανία με 54.626 νεκρούς (1.493.383 κρούσματα). 

Μεταξύ των πλέον πληγεισών χωρών, το Βέλγιο που μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε σύγκριση με τον πληθυσμό του, με 134 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ακολουθεί το Περού με 108, η Ισπανία με 91 και η Αργεντινή με 82 θανάτους.

Η Κίνα -χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο- μετρά 86.431 κρούσματα και 4.634 νεκρούς.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική έχουν καταγράψει, έως σήμερα στις 13.00 ώρα Ελλάδας, 433.865 θανάτους και 12.431.882 κρούσματα, η Ευρώπη 369.144 νεκρούς και 16.253.491 μολύνσεις, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 267.302 νεκρούς και 12.414.386 κρούσματα, η Ασία 187.681 θανάτους και 11.869.395 μολύνσεις, η Μέση Ανατολή 73.549 θανάτους και 3.106.525 κρούσματα, η Αφρική 49.433 θανάτους και 2.059.651 κρούσματα, και η Ωκεανία 941 θανάτους και 30.131 κρούσματα.

ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2

Γύρισαν πίσω στην Αλβανία δύο 

λεωφορεία με 50 εργάτες γης

Τα rapid test, που διεξάγει ο ΕΟΔΥ, στον συνοριακό σταθμό με την Αλβανία στην Κακκαβιά -είναι ο μοναδικός που λειτουργεί- έχουν εντοπίσει εργάτες γης ή άλλους Αλβανούς πολίτες, που επιχειρούν να περάσουν στην χώρα, με τον ψευδή χαρακτηρισμό «αρνητικό» , στο απαιτούμενο μοριακό τεστ με το οποίο είναι εφοδιασμένοι. Δύο αλβανικά λεωφορεία, με περίπου 50 εργάτες γης, γύρισαν πίσω στην Αλβανία, καθώς το rapid test, έδειξε θετικούς κάποιους από τους επιβαίνοντες σε αυτά, αν και τα τεστ που επέδειξαν ήταν αρνητικά. Όσοι Αλβανοί δηλώνουν εργάτες γης, έχουν προορισμό διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από την Πέλλα μέχρι το Αγρίνιο, την Σπάρτη ή την Σητεία. Μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου στην Κακκαβιά, ο ΕΟΔΥ έκανε μοριακό τεστ σε όσους εισέρχονταν στην Ελλάδα. Όμως, δεν υπήρχε η άμεση δυνατότητα να εξεταστεί εάν στα έγγραφα των Αλβανών, το αποτέλεσμα, «αρνητικό» ήταν αληθές. Να σημειωθεί πως τα τεστ που εφοδιάζονται οι Αλβανοί, είναι από πιστοποιημένα εργαστήρια, φέρουν γραμμωτό κώδικα, οπότε εξετάζεται η γνησιότητα τους, όμως υπάρχει η αμφισβήτηση στο αναγραφόμενο αποτέλεσμα. Επίσης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κανένας δεν γνωρίζει, εάν όσοι εισέρχονται στην χώρα τηρούν την 7ημερη καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή