Skip to content

Στήνουν 2 κόμματα-εφιάλτη για Κυριάκο

Του Γιάννη Αναγνώστου από την Κυριακάτικη Kontranews

«Όλα είναι ρευστά» έλεγε προ ημερών έμπειρο στέλεχος της κεντροδεξιάς με μακρά πορεία και επέμεινε ότι μετά την πανδημία θα εισέλθουμε σε φάση αλλαγής του πολιτικού χάρτη. Με δεδομένο ότι η περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση έφτασε στο τέλος της και ξεδιπλώνεται πλέον ένας αντικυβερνητικός θόρυβος, σε κοινωνικό επίπεδο, ο οποίος αποτυπώνεται ως τάση στις δημοσκοπήσεις, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται σε τεντωμένο σχοινί.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Κ.Ο. και υπάρχει μεγάλος προβληματισμός σε μεγάλη ομάδα βουλευτών όλων των τάσεων για την διαχείριση της πανδημίας, την οποία χαρακτηρίζουν προβληματική και ελλειμματική, αλλά και για την πορεία της οικονομίας που τρομάζει τους πάντες και δύναται να αποτελέσει την εύφλεκτη ύλη για κοινωνικές εκρήξεις με απρόβλεπτες πολιτικές συνέπειες.

Βαρύ το κλίμα στο Μαξίμου

Ακόμα και στο Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα είναι βαρύ και υπάρχουν λεπτές ισορροπίες, όπως αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή η Κυριακάτικη Kontranews. Η παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου επιβεβαίωσε πλήρως το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ σε πολύ λίγες ώρες, καθώς τον εμφάνιζε δυσαρεστημένο, ενώ ήταν και εν μέσω πολεμικού κλίματος μεταξύ των συνεργατών του Πρωθυπουργού.

Η παραίτηση Ταραντίλη, στη σκιά της υπόθεσης του σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη, της κάλυψης από το Μαξίμου της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της πολιτικής κόντρας για τον Δημήτρη Κουφοντίνα δημιούργησε μια ζοφερή ατμόσφαιρα για την κυβέρνηση.

Είναι η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός θεωρείται πως βρίσκεται τόσο πιεσμένος και δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη εβδομάδα, αν και είχε την ευκαιρία καθώς πήγαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να μιλήσουν για την τρέχουσα επικαιρότητα την επομένη της απόφασης για το νέο lockdown με αφορμή το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, επέλεξε να μην πάει. Η κίνησή του αυτή ήταν ασυνήθιστη, διότι όταν έχει την ευκαιρία να αντιπαρατεθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια, ενώ η μη εμφάνισή του ενίσχυσε την εκτίμηση περί πολιτικής πίεσης που δέχεται.

Κινητικότητα στα δεξιά…

Αν και οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη ΝΔ να προηγείται σταθερά και με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. 15-17 μονάδες δείχνουν οι περισσότερες μετρήσεις, κοντά στη ζώνη του 10% την κατέγραψε η Prorata για το Kontra Channel) και δεν φαίνεται δυναμική αμφισβήτησης της κυριαρχίας της, εντούτοις υπάρχει έντονη κινητικότητα.

Επί της ουσίας καταγράφεται μια κινούμενη άμμος στο χώρο της κεντροδεξιάς και της ευρύτερης δεξιάς, πέραν της ΝΔ. Και λόγω της απουσίας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, της ανυπαρξίας επί της ουσίας της Χρυσής Αυγής και της ύπαρξης ισχυρού δεξιού ή κεντροδεξιού κόμματος αναδύεται η έντονη συζήτηση για τη δημιουργία νέων σχηματισμών. Σε αυτό το πλαίσιο δεν πρέπει να παραβλέπεται η σταθερότητα της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, το κόμμα του οποίου προ λίγων ημερών εμφανίστηκε σε μέτρηση που έγινε στη Βόρεια Ελλάδα να κατέχει την τρίτη θέση.

Σύμφωνα όμως με τις εκτιμήσεις που γίνονται, εάν αυτή τη στιγμή δημιουργούνταν ένα κόμμα της ακραίας, συντηρητικής και λαϊκιστικής δεξιάς που θα προέρχονταν από τα σπλάχνα της ΝΔ θα επηρέαζε την δύναμη του κυβερνώντος κόμματος. Εξάλλου από την εποχή του Αντώνη Σαμαρά, ο Τάκης Μπαλτάκος ο γνωστός δικηγόρος που κινείται στο χώρο της σκληρής δεξιάς έλεγε ότι ένα τέτοιο κόμμα θα συγκέντρωνε σημαντικό ποσοστό, καθώς υφίσταται ένα ποσοστό περίπου 10-13% που είναι «ορφανό». Αυτό φοβάται ο Κυρ. Μητσοτάκης με δεδομένο ότι και οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και εάν ένα δεξιό ή κεντροδεξιό κόμμα πάει καλά στις δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, που λογικά θα γίνουν άμεσα, θα το καταστήσουν πολιτικό παίκτη.

Ενστάσεις από Καραμανλή και Σαμαρά

Σε αυτό το κλίμα της αγωνίας του Κυρ. Μητσοτάκη για τα μελλούμενα, βαριά ρίχνουν τη σκιά τους πάνω από τη Ν.Δ. κυρίως οι δυο πρώην πρόεδροί της και διατελέσαντες Πρωθυπουργοί, ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς που φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχουν σοβαρές ενστάσεις για τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου σε σοβαρά θέματα.

Για τους μυημένους επί των «γαλάζιων» παρασκηνίων και των συζητήσεων μεταξύ «οικογενειών», «τζακιών», «βαρονιών» και της κυρίαρχης ελίτ, οι κινήσεις των πρώην μετακινούν τις …τεκτονικές πλάκες της κεντροδεξιάς.

Ουδείς μπορεί να πει ότι υπάρχει οργανωμένη εσωκομματική αντίσταση στον Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς προηγείται η ΝΔ, αλλά αρχίζουν σιγά-σιγά να καταγράφονται διαφοροποιήσεις που δημιουργούν ερωτηματικά για μελλοντικές κινήσεις.

Στο παρασκήνιο καταγράφονται πολλές ζυμώσεις και κινήσεις, αλλά οι δημοσκοπήσεις που καταγράφουν πρωτιά της Ν.Δ., δεν ευνοούν κινήσεις εσωκομματικής αμφισβήτησης και απλά υπάρχει ένας παρασκηνιακός πόλεμος νεύρων που αναμένεται να φανεί πως θα εξελιχθεί.

Το θετικό για τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο από την πλευρά των «καραμανλικών» να τον υπονομεύσουν και να του δημιουργήσουν θέμα, παρά τις ενστάσεις για πτυχές της στρατηγικής του. Ο πρώην Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι δεν υιοθετεί, δεν εγκρίνει τις κινήσεις διαφόρων που διαρρέουν ότι λειτουργούν στον όνομα του «καραμανλισμού», αλλά λέει ότι υπάρχουν και όρια.

Ουσιαστικά πρόκειται για λυκοφιλία των «καραμανλικών» και του Κυρ. Μητσοτάκη και σε αυτό το πλαίσιο όμως, έχει ενδιαφέρον ότι ετερόκλητες δυνάμεις των «καραμανλικών» παρεμβαίνουν, μέσω διαφόρων συστημάτων (blogs, sites), όποτε θεωρούν ότι πρέπει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους για να διατρανώσουν τις ιδεολογικές παρακαταθήκες της Ν.Δ. και την προσήλωση στον «κοινωνικό φιλελευθερισμό».

Επίσης, δεν καλοβλέπουν και την συνεχή έλευση και αξιοποίηση πρώην πασοκογενών και ειδικά εκσυγχρονιστών, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου που φέρεται, όπως αποκάλυψε προχθές και η Kontra news, έτοιμη να αξιοποιηθεί από τον Κυρ. Μητσοτάκη που σχεδόν έχει αποφασίσει να την τοποθετήσει στο υπουργικό συμβούλιο.

Τον φθείρει ο Σαμαράς…

Από την άλλη πλευρά, κανείς δεν μπορεί να υποτιμά τον Αντ. Σαμαρά που μπορεί να μην είναι σε φάση ανατροπής του Κυρ. Μητσοτάκη, όπως το 1993 τον πατέρα του Κωνσταντίνο, αλλά επί της ουσίας με τις κινήσεις τον φθείρει.

Η ισχυρή ομάδα του Αντ. Σαμαρά που αριθμεί περίπου 15 βουλευτές, είναι κόμμα μέσα στο κόμμα και τηρεί διακριτικές αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική σε κρίσιμα σημεία της.

Ο Αντ. Σαμαράς όμως αρχίζει και κινείται όπως παλιά, στη λογική, «τι είχε και τι έχασε» και επιλέγει να διαχωρίζει πλήρως τη θέση του από τον Κυρ. Μητσοτάκη που έχει σε κρίσιμα ζητήματα, αλλάξει πλήρως άποψη σε σχέση με ότι έλεγε προεκλογικά, όπως π.χ. στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ποιες κινήσεις γίνονται

Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον, είναι σε πλήρη εξέλιξη διάφορες κινήσεις με στόχο την δημιουργία ή και συμπόρευση μικρών κομμάτων στις εκλογές, όπου πρωταγωνιστούν πρόσωπα με σκληρή δεξιά ατζέντα αλλά και πιο μετριοπαθή. Παράλληλα, υπάρχει έντονο παρασκήνιο και για την δημιουργία ενός αμιγώς κεντροδεξιού κόμματος από στελέχη με καραμανλική πολιτική καταγωγή, αλλά με τα οποία ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κρατάει αποστάσεις.

Η συζήτηση για τη δημιουργία ενός νέου καθαρόαιμου δεξιού κόμματος έχει περάσει από πολλές φάσεις. Η πιο ουσιαστική είχε γίνει την περίοδο του πρώτου συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό στη Θεσσαλονίκη. Τότε στο επίκεντρο βρέθηκε ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος που διατηρεί ανοιχτή γραμμή με τον Αντ. Σαμαρά –και τότε ήταν έντονες, υπόγειες και εν πολλοίς μυστικές, συνάξεις σε πολιτικά και επιχειρηματικά γραφεία με δεξιά απόχρωση, αλλά δεν προχώρησε το υπό συζήτηση εγχείρημα.

Η συζήτηση αυτή είχε πάντα ως βασικό άξονα να δημιουργηθεί ένας «Συνασπισμός της Δεξιάς», με κόμματα και κινήσεις ως συνιστώσες, με κατοχυρωμένη την αυτοτέλειά τους και με έντονα ευρωσκεπτικιστικά στοιχεία. Στόχος, δηλ. η δημιουργία ενός συνασπισμού δυνάμεων, ανάμεσα στη ΝΔ και στη Χρυσή Αυγή, μια «σοβαρή, ιδιαίτερα σκληρή Δεξιά», που θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί και το γεγονός ότι οι εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική.

Τα ονόματα στις ζυμώσεις, γνωστά, όπως π.χ. ο Φαήλος Κρανιδιώτης (Νέα Δεξιά που πλέον συνεργάζεται με τον Θάνο Τζήμερο της Δημιουργίας Ξανά), ο Νίκος Νικολόπουλος με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, αλλά και παλαιότεροι παράγοντες με μακρά διαδρομή, όπως π.χ. ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Τελικά κερδισμένος βρέθηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση που κέρδισε το εισιτήριο για τη Βουλή.

Στον πολιτικό χάρτη υπάρχουν κόμματα μικρά, ενώ άγνωστο είναι τι θα πράξει ο Πάνος Καμμένος με τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Ένα από τα κόμματα αυτά είναι και το «Δύναμη Ελληνισμού» που συγκροτήθηκε σε κόμμα με πρωτοβουλία των Τάκη Μπαλτάκου και Δημήτρη Καμμένου και με το οποίο ένα διάστημα είχε επαφές ο Γ. Καρατζαφέρης.

Πολλοί εκτιμούν ότι πλέον είναι η ώρα για το νέο κόμμα ή τα νέα κόμματα, με δεδομένη τη φθορά της ΝΔ και το γεγονός πως υπάρχει μεγάλη δεξαμενή είτε αναποφάσιστων, είτε ψηφοφόρων που είναι αποστασιοποιημένοι από την πολιτική.

Η πρωτοβουλία Τράγκα

Σε αυτό το κλίμα ετοιμάζεται το κόμμα του Γιώργου Τράγκα «Κίνημα Ελεύθεροι Άνθρωποι», στο οποίο προ ημερών προσχώρησε με απόφαση του Εθνικού Συντονιστικού του Συμβουλίου το «Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο» του Δημήτρη Καζάκη που είχαν συνεργαστεί με το κόμμα του Στέλιου Παπαθεμελή στις εκλογές του 2012, όταν και είχαν καταγράψει ποσοστό κοντά στη μονάδα (0,92%). Στις Ευρωεκλογές του 2014, το ΕΠΑΜ με αυτόνομη κάθοδο κατέγραψε ποσοστό 0,86% και στις Βουλευτικές του 2015 0,77%. Το κόμμα συνέχισε την πτωτική του τάση, παρά τη συνεργασία του με το Αγροτικό Κτηνοτροφικό Κόμμα Ελλάδας στις βουλευτικές του 2019, καθώς κατέγραψαν 0,5%.

«Η δημοσκόπηση ανέβασε τον κύριο Κυριάκο Βελόπουλο κατά 0.1% που συνυπογράφει τα νομοσχέδια του Μητσοτάκη. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν μείνει εντελώς σταθερά. Ούτε ανεβαίνουν ούτε κατεβαίνουν. Ο κόσμος δεν είναι δυσαρεστημένος με τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Δεν είναι κουρασμένος και αγανακτισμένος από τα lockdown, δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τα «λουκέτα» στα καταστήματα και δεν τον απασχολεί καθόλου αν είναι αυτή η κατάσταση που έκλεισε ένα χρόνο συνεχίζεται» έγραψε προ ημερών ο Γ. Τράγκας προπαγανδίζοντας το νέο κόμμα.

Ο ίδιος που έχει και τη στήριξη πολλών στελεχών που ήταν στη ΝΔ. «Εδώ που τα λέμε, η πλειοψηφία του κόσμου έχει αρχίσει να ντρέπεται τόσο για τους δημοσκόπους όσο και για τους δημοσιογράφους που προβάλουν αυτές τις πλαστές δημοσκοπήσεις. Αν ο Μητσοτάκης είναι τόσο δημοφιλής, γιατί δεν βγαίνει να περπατήσει χωρίς προγραμματισμένους χειροκροτητές στην επαρχία; Γιατί δεν ρωτάει τα στελέχη πώς τον αντιμετωπίζει ο κόσμος; Γιατί δεν βλέπει τις αναρτήσεις που κάνουν στο διαδίκτυο ακόμα και οι γονείς συγγενών ή στελεχών του που δουλεύουν μέσα στο Μαξίμου; Ολόκληρη η χώρα έχει κουραστεί. Έχει αγανακτήσει με όλη αυτήν την χυδαία προπαγάνδα. Μόλις στήσει κάλπες ο Μητσοτάκης θα φανεί πόσο απέμεινε στη βάση της ΝΔ. Όλοι οι Καραμανλικοί, όλοι οι Σαμαρικοί, όλοι αυτοί που αντιπαθούν και σιχαίνονται τη μαυρίλα της ψυχής και της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν ήδη απομακρυνθεί» είπε προ ημερών ο Γ. Τράγκας.

Με το κόμμα του πλέον συμπορεύεται ο Ν. Νικολόπουλος, η πρώην βουλευτής Ραχήλ Μακρή, ενώ είναι διαχρονικός φίλος με τον Π. Καμμένο και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τι θα γίνει σε επίπεδο συνεργασίας.

Νέο κόμμα από τα σπλάχνα της ΝΔ

Παράλληλα προχωρούν και οι συζητήσεις για τη δημιουργία ενός σχήματος που θα κινηθεί στον χώρο της «μετριοπαθούς κοινωνικής Δεξιάς και του κοινωνικού Κέντρου» και δεν έχουν επαφή με τον Γ. Τράγκα. Κεντρικοί πρωταγωνιστές αυτού του εγχειρήματος –από το οποίο σύμφωνα με τις διαρροές του γραφείου του είναι απέναντι ο Κ. Καραμανλής– είναι ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ο Νίκος Καραχάλιος, πρώην γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ και στενός φίλος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο Σάββας Τσιτουρίδης, ο Χρήστος Ζώης, η Κρινιώ Κανελλοπούλου και στελέχη με πορεία στη ΝΔ όπως ο Θύμιος Δρόσος κ.ά.

Ενδιαφέρον είχε προ ημερών και ένα άρθρο το καραμανλικού Θανάση Σκορδά, πρώην υφυπουργού και προέδρου του think tank ΡΕΥΜΑ, με τίτλο «ποιος φοβάται τους συντηρητικούς» που αναφέρθηκε στην έλλειψη συναντίληψης σε ό,τι συνιστά το μέγα ζήτημα της ανάπτυξης της χώρας και η οποία «σε συνδυασμό με το imperium των libertarians και των δικαιωματιστών εντός της Νέας Δημοκρατίας, οδηγεί σε ένα πρόβλημα ανεπαρκούς πολιτικής εκπροσώπησης της κεντροδεξιάς παραδοσιακής κοινωνικής βάσης στην Ελλάδα».

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή