Ο καπνός από τις πυρκαγιές στη μολυσμένη ζώνη που έχει εκκενωθεί γύρω από τα συντρίμμια του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ, έχει κατακλύσει το Κίεβο, τοποθετώντας την ουκρανική πρωτεύουσα κοντά στην κορυφή του παγκόσμιου δείκτη ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Οι αρχές δήλωσαν την Παρασκευή ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας στο Κίεβο παρέμειναν φυσιολογικά, αλλά συμβούλευσαν τους κατοίκους να μείνουν στο σπίτι και να κλείσουν τα παράθυρά τους. Περίπου 1.000 πυροσβέστες, υποστηριζόμενοι από αεροσκάφη, έχουν στρατολογηθεί για να αντιμετωπίσουν τις δασικές πυρκαγιές κοντά στο σημείο του χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος στον κόσμο, που συνέβη πριν από 34 χρόνια.
Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στα δάση γύρω από το Τσερνομπίλ στις 4 Απριλίου, προκλήθηκαν κατά λάθος από κατοίκους που έκαιγαν σκουπίδια. Οι ομάδες πυρόσβεσης κατάφεραν να συγκρατήσουν τις αρχικές πυρκαγιές, αλλά νέες εστίες ξέσπασαν χθες Πέμπτη, σαρώνοντας ευρύτερες περιοχές, λόγω των δυνατών ανέμων.
Τα δεδομένα για την ποιότητα του αέρα που δημοσίευσε το iqair.com, έθεσαν την Παρασκευή την Ουκρανική πρωτεύουσα, σε επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ακριβώς πίσω από μερικές πόλεις της Κίνας.
Οι αρχές του Κιέβου πάντως, ανέφεραν ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας στην πρωτεύουσα, που είναι περίπου 100 χιλιόμετρα (60 μίλια) νότια του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου, ήταν εντός των επιτρεπόμενων ορίων.
Επέμειναν μάλιστα ότι οι πυρκαγιές δεν αποτελούν απειλή για την έκλυση ραδιενεργών αποβλήτων στο Τσερνομπίλ, αλλά συμβούλεψαν τους κατοίκους του Κιέβου να πίνουν πολύ νερό και να καλύψουν τα παράθυρα με βρεγμένα υφάσματα, εφόσον τα ανοίξουν.
Οι πυρκαγιές βρίσκονται στη ζώνη αποκλεισμού του Τσέρνομπιλ των 2.600 τετραγωνικών χιλιομέτρων (1.000 τετραγωνικά μίλια), το οποίο δημιουργήθηκε μετά την καταστροφή του 1986 στο εργοστάσιο, που κάλυψε μεγάλο μέρος της Ευρώπης με ένα σύννεφο ραδιενεργών επιπτώσεων.
Η ζώνη είναι σε μεγάλο βαθμό ακατοίκητη, αν και περίπου 200 άτομα έχουν παραμείνει, παρά τις εντολές να φύγουν. Οι πυρκαγιές στην περιοχή προκαλούν ανησυχίες ότι ενδέχεται να απελευθερώσουν ραδιενεργό υλικό.